Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vanha asuntokanta käänsi Lahden vuokrat laskuun

Kuva: Eeva Vanhanen

Vuokrien hintakehitys on kääntynyt laskuun Lahdessa. Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvelee kehityksen johtuvan Lahden 1960-1970-luvuilla rakennettujen talojen suuresta tarjonnasta.

- Lahdessa on runsaasti vanhaa asuntokantaa, koska lähiöitä rakennettiin aikanaan massiivisesti. Joukossa on useita kompakteja kaksioita. Ollaan pisteessä, jossa nämä asunnot eivät juuri mene kaupaksi, sillä useisiin niistä on tulossa suuria peruskorjauksia, joita on lykätty. Hintavat remontit hiertävät asuntokauppaa. Tämän vuoksi näistä monet asunnot on lopulta laitettu vuokralle.

Myynnin takkuillessa vuokra-asuntoja on tullut markkinoille sen verran, että hinnat ovat paineen vuoksi kääntyneet laskuun.

- Asuntoihin löytyy kyllä vuokralaisia, mutta tilanne on nyt se, että tarjonta on sen verran suurta, ettei vuokralaisen tarvitse ottaa asuntoa, jonka vuokra on merkittävästi korkeampi kuin muiden.

Useiden kaksioiden vapautuminen vuokramarkkinoille on aiheuttanut myös sen, että yksiöiden vuokrat ovat painuneet alaspäin.

- Kaksioiden vuokrat ovat laskeneet yksiöiden tasolle, eikä juuri kukaan vuokraa yksiötä, joka maksaa saman verran tai enemmän kuin kaksio.

Asuntomarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan laki liikuttelee hintoja paljonkin. Metsolan mukaan tarjonnan ei tarvitse olla pitkään suurempaa ja se painaa jo vuokria alaspäin.

Tämän vuoden alkuun asti Lahti oli yksi niistä kaupungeista, joissa vuokrat nousivat nopeiten. Siihen vaikutti osaltaan muuttoliike ja toisaalta myös pääkaupunkiseutulaisten asuntosijoittajien suosio, mikä nosti vuokria paikoittain räväkästikin.

Metsola uskoo tilanteen purkautuvan, kun peruskorjaukset on tehty: asuntojen arvo nousee ja niitä myydään jälleen entiseen tapaan.

Muualla maassa vuokrien hintojen kasvu on hidastunut. Voimakkainta kasvu on Rovaniemellä ja Kuopiossa.

Aino Vasankari
aino.vasankari@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi