Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Asuntokauppa: Välityspalkkiot viime vuoden tasolla, näin sijoittuu Lahti

Kesän lomakautta kohti palkkioprosentteja laskettiin uusien myyjien houkuttelemiseksi.

Kiinteistönvälittäjien välityspalkkiot ovat pysyneet viime vuoden tasolla. Kuva: Evelin Kask

Kiinteistönvälittäjät laskivat hieman välityspalkkioitaan kesän lähestyessä. Vuoden 2016 toisella neljänneksellä (huhti-kesäkuu) asunto-osakkeen välityspalkkio oli Suomessa keskimäärin 4,17 prosenttia asunnon myyntihinnasta sisältäen arvonlisäveron.

Ensimmäiseltä neljännekseltä laskua on 0,01 prosenttiyksikköä. 100 000 euron asunnon myymisestä maksettiin siis keskimäärin 4 170 euroa välityspalkkiota.

Kiinteistöjen välityspalkkio oli toisella neljänneksellä 4,34 prosenttia. Myös kiinteistökaupan välitysprosentti laski 0,01 prosenttiyksikköä alkuvuodesta.

Välityspalkkioita vertailevan Effortian mukaan palkkioprosentin pienentämisellä kiinteistönvälittäjät varautuivat kesälomakauteen. Pienemmällä palkkiolla houkuteltiin uusia asunnon myyjiä markkinoille.

Kerrostalo-osakkeen myyjä selvisi Kuopiossa muuta maata halvemmalla. Välityspalkkio oli Kuopiossa 3,63 prosenttia. Kalleinta kiinteistönvälittäjän palveluiden käyttäminen oli Jyväskylässä, jossa välittäjät pyysivät kerrostaloasunnon myynnistä 4,44 prosentin palkkion.

Koko maan keskiarvon yläpuolelle kapuavat myös muun muassa Lappeenranta, Turku, Pori ja Lahti. Keskiarvoa pienempiä prosentteja pyydetään Kuopion lisäksi muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Joensuussa.

Samat kaupungit ovat myös kiinteistökaupan välityspalkkioiden ääripäissä. Omakotitalon myymisestä pyydettiin Kuopiossa keskimäärin 3,69 prosenttia palkkiota. Jyväskylässä vastaava prosentti oli 4,53. Koko maan keskiarvon yläpuolelle kipuavat kiinteistökaupan välityspalkkioissa muun muassa Lappeenranta ja Turku. Keskiarvon alapuolelle jäävät esimerkiksi Lahti, Pori, Espoo, Vantaa, Helsinki ja Joensuu.

Välityspalkkioissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuoteen verrattuna. Vuoden 2013 toisen neljänneksen palkkioiden keskiarvosta (asunto-osakkeet 4,37, kiinteistöt 4,5) on tultu tasaisesti alaspäin.

Hintatiedot perustuvat Effortian kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin. Palkkioprosentit sisältävät arvonlisäveron osuuden.

Lähde:

Asuntojenmyynti.fi

Iida Muhonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi