Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Karisman myynti kasvoi jälleen - Trio löytänyt uuden tulijan Mäkkärin paikalle

Kivijalkakauppa on vaikeuksissa, mutta kauppakeskuksilla meni viime vuonna vähintään kohtalaisesti. Kävijämäärät kasvoivat 0,4 prosenttia ja kokonaismyynti supistui 0,6 prosenttia edellisvuoden vajaasta 4,6 miljardista eurosta.

Lahden isojen kauppakeskusten myynti kehittyi maan keskiarvoa paremmin. Karisman myynti kasvoi.

- Ihan tarkkoja lukuja ei ole, mutta kauppakeskuksen myynti kasvoi yli 80 miljoonaan euroon. Olemme erittäin tyytyväisiä. Myynti on kasvanut joka vuosi, sanoo kauppakeskusjohtaja Mari Rönkä.

Vuonna 2011 avautuneen Karisman kävijämäärä oli nyt 2,9 miljoonaa eli sama kuin toissa vuonna. Kävijät käyttivät siis hieman entistä enemmän rahaa tuotteisiin ja palveluihin.

Suutaria on ollut vaikea saada. Saara Viento, Trio

Karismasta on joulun jälkeen lähtenyt esimerkiksi Iloinen Keittiö -liike, joka oli ollut mukana alusta asti. Noin 80 liiketilasta on vapaana toistakymmentä, enin osa pienehköjä tiloja.

- Tyhjää on 8-9 prosenttia pinta-alasta, kuten oli myös vuosi sitten. Haluamme nyt nämä tilat käyttöön, ja menossa onkin useita tosi mielenkiintoisia vuokrausneuvotteluja, Rönkä paljastaa.

Trion kävijämäärä laski

Trion viime vuosi oli vakaa. Kauppakeskuksen liikevaihto (myynti vähennettynä arvonlisäverolla) oli 49,5 miljoonaa euroa, kertoo kauppakeskuksen omistaja Citycon tuoreessa vuosikertomuksessaan.

Se jäi edellisvuodesta niukasti, mutta muutosprosentti on pyöreä nolla. Arvonlisäveron sisältävä myynti oli 61,4 miljoonaa.

- Tulos on tässä taloustilanteessa erittäin positiivinen, sanoo kauppakeskuspäällikkö Saara Viento.

Trion myyntiluvut poikkeavat siitä, mitä kauppakeskusyhdistys on aiemmin kertonut, mutta Viennon mukaan nämä ovat nyt kauppakeskuksen viralliset tiedot.

Kävimäärä laski kolme prosenttia 6,1 miljoonaan.

Esprit lähdössä Triosta

Kauppakeskuksissa on lähes aina tyhjiä - tai uutta käyttöä odottavia tiloja. Triossa tekee hieman yllättäen lähtöä iso vaateliike Esprit. Aiemmin lopettivat muun muassa Aleksi 13 ja McDonald’s.

- Vapaata tilaa on aina 5-10 prosenttia. Viime vuosi meni sikäli hyvin, että isojen lähtijöiden vastapainoksi tuli isoja, kuten Cubus, Bik Bok ja RAY. Alkuvuoden hyvä uutinen on H&M:n laajennus, Viento kertoo.

Hänellä on taskussaan myös uutinen: marraskuussa lopettaneen Mäkkärin paikan täyttäjät ovat tiedossa. Nimet kerrotaan myöhemmin. Jo viime vuoden puolella Cityconista kerrottiin, että tulijat ovat vaatekauppoja tai ravintoloita tai molempia.

Triossa on noin 150 vuokralaista, mutta jotain tärkeää vielä puuttuu.

- Suutaria on ollut vaikea saada, Viento myöntää.

Pääkaupunkiseudulla kehitys oli parempaa

Kauppakeskusyhdistys julkistaa huhtikuun alkupuolella valtakunnalliset tilastonsa viime vuodelta. Vuosikatsaus sisältää kokonaismyynnit ja kävijämäärät kauppakeskuksittain. Lahdesta lukunsa kertovat Karisma ja Trio. Sykkeen, Valon ja Kärkkäisen lukuja ei mukana ole ainakaan aiemmin ollut.

Tammikuun lopulla kerrotun ennakkotiedon mukaan kauppakeskusten kehitys noudatteli vuonna 2015 maan yleistä talouskehitystä.

Pääkaupunkiseudulla kävijämäärät kasvoivat 1,8 prosenttia ja myynti 0,7 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna. Muualla maassa kehitys oli siis keskimäärin laskuvoittoista.

Vähittäiskauppa

Kauppakeskuksia Lahdessa

Kauppakeskus on liikerakennus, jossa on sisäkäytävän tai -aukion ympärillä on vähintään 10 myymälää, 5 000 neliömetriä tilaa, eikä yhden yrityksen osuus ole yli puolta koko tilasta.

Karismassa myynti on yli 80 (edellisvuonna 79,9) miljoonaa euroa. Kävijöitä 2,9 (2,9) miljoonaa. Noin 80 liikettä, vuokrattava tila 33 500 neliötä.

Trion myynti viime vuonna 49,5 (edellisvuonna 49,8) miljoona euroa. Kävijöitä 6,1 (6,3) miljoonaa. Vuokrattava tila 26 900 neliötä, liikkeitä 81, pysäköintipaikkoja 310.

Sykkeessä on 12 310 neliömetriä tilaa, 22 liikettä ja 400 autopaikkaa.

Valossa on 17 000 neliömetriä tilaa ja 18 liikettä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi