Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Työtön, työllinen, työvoima... - Tunnetko tilastoissa toistuvat termit?

Sekä Tilastokeskuksen että työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömyys kasvoi joulukuussa vuotta aiemmasta. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli 9,2 prosenttia. Kuva: Rouhiainen Kari

Työtön, työtön työnhakija, työllinen, työttömyysaste, työllisyysaste, työvoima, työvoiman ulkopuolella olevat...

Tänään keskiviikkona kuultiin uusimmat työttömyysluvut. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli joulukuussa 241 000 ja työttömyysaste oli 9,2 prosenttia. Työttömyysaste nousi vuotta aiemmasta 0,4 prosenttiyksikköä. Työllisiä puolestaan oli 2 387 000, ja työllisyysasteeksi kirjattiin 66,9 prosenttia. Työllisyysaste laski 0,5 prosenttiyksikköä. Työvoiman ulkopuolella olevia oli 1 481 000.

Työ- ja elinkeinoministeriö sen sijaan kertoi, että työttömiä työnhakijoita oli 377 900 ja että heidän osuutensa työvoimasta oli 14,4 prosenttia. Työttömyysaste nousi 0,5 prosenttiyksikköä.

Pysyitkö mukana? Paljon lukuja, kyllä. Entä mitä nuo kaikki termit tarkoittavat tarkalleen? Kokosimme työttömyystilastoissa viliseviä termejä ja etsimme niille selitykset.

Työtön: Tilastokeskuksen mukaan työtön on henkilö, joka on tutkimusviikolla vailla työtä (ei ollut palkkatyössä tai tehnyt työtä yrittäjänä), on etsinyt työtä aktiivisesti neljän viime viikon aikana ja voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi, jos hän voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Työttömäksi luetaan myös työpaikastaan toistaiseksi lomautettu, joka täyttää edellä mainitut kriteerit.

Työtön työnhakija: Työ- ja elinkeinoministeriö pitää työttömänä työnhakijaa, joka ei ole työsuhteessa, ei työllisty yritystoiminnassa eikä ole päätoiminen opiskelija. Työttömänä pidetään myös työsuhteessa olevaa, joka on kokonaan lomautettu tai jonka säännöllinen viikoittainen työskentelyaika on alle neljä tuntia. Päätoimisia koululaisia ja opiskelijoita ei lueta työttömiksi myöskään lomien aikana.

Tilastokeskuksen määritelmä on tiukempi kuin ministeriön: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua ja valmiutta ottaa työtä vastaan tietyllä aikavälillä. Tilastokeskuksen luvut ovat virallisia ja kansainvälisesti vertailukelpoisia.

Pitkäaikaistyötön: Pitkäaikaistyötön on henkilö, joka tutkimusajankohtana on ollut yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään 12 kuukautta tai pidempään. (Tilastokeskus)

Työllinen: Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Henkilö on työllinen, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle kolme kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä. (Tilastokeskus)

Työttömyysaste: Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus saman ikäisestä työvoimasta eli työllisistä ja työttömistä. Koko väestön työttömyysaste lasketaan 15-74-vuotiaiden työttömien prosenttiosuutena saman ikäisestä työvoimasta. (Tilastokeskus)

Työllisyysaste: Työllisyysaste on työllisten prosenttiosuus samanikäisestä väestöstä. Koko väestön työllisyysaste lasketaan 15-64-vuotiaiden työllisten prosenttiosuutena samanikäisestä väestöstä. (Tilastokeskus)

Työvoima: Työvoimaan kuuluvat kaikki ne 15-74-vuotiaat, jotka tutkimusviikolla olivat työllisiä tai työttömiä. (Tilastokeskus)

Työvoimaosuus: Työvoimaan kuuluvien prosenttiosuus samanikäisestä väestöstä. (Tilastokeskus)

Työvoiman ulkopuolella olevat: Työvoiman ulkopuolella olevilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka tutkimusviikolla eivät olleet työllisiä tai työttömiä. Työvoiman ulkopuolella olevista voidaan käyttää myös käsitettä työvoimaan kuulumattomat. (Tilastokeskus)

Piilotyötön: Piilotyötön on työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä neljän viime viikon aikana. Piilotyöttömyyden syitä ovat luopuminen työnhausta tai esimerkiksi opiskelu, lasten hoito tai terveydelliset syyt. (Tilastokeskus)

Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi