Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Poikkeuksellinen tehdas kiinni – Lahden Vientikerma teki viimeiset "lintuvanukkaat"

Meijeritoiminta jatkui samalla paikalla peräti 111 vuotta.

Yksi lahtelainen maamerkki, rapattu keltainen talo hiljenee rautatieaseman tuntumassa.

Lahden Vientikermalla eli Orkla Foods Finlandin Lahden-tehtaalla painettiin torstaina viimeisen kerran sammutusnappia. Vanukkaita valmistanut linja pysähtyi lopullisesti.

Perjantaina aamupäivällä tehtaalla oli jo aika hiljaista.

Tuotantopäällikkö Markku Leinonen teki lopputöitä, kuten Pasi Jokinen varaston puolella.

Maanantaina lähtevät viimeiset tuotteet. Markku Leinonen

Kun pyydetään, Jokinen avaa oven rekan perävaunuun. Perävaunu on lämmitetty, mutta sen lisäksi on asennettu kopin puliväliin väliseinä pakkassuojaksi.

Jokinen raottaa pakkassuojaa: siellä näkyy vanukaspakkauksia ja levitettä pienissä ämpäreissä. Ne ovat tehtaan viimeiset tuotteet.

Lintukuvat pois Jacky-purkeista

Vanukaspurkeissa näkyy tuttuja Angry Birds -lintujen kuvia, lasten ja nuortenkin suosikkeja. Tässä ovat ainakin Orklan viimeiset "lintuvanukkaat", sillä yhtiön sopimus peliyhtiö Rovion kanssa on päättymässä. Muutos koskee myös jogurtteja.

Kun vanukkaita tehdään Orklalla Ruotsissa ja jogurtteja Juustoportilla Jalasjärvellä, lintuja niissä ei enää näy.

– Maanantaina lähtevät viimeiset tuotteet Turun varastolle ja sieltä viikon päästä edelleen kauppoihin, kertoi Leinonen. Tuo viikko on normaali "karanteeni", jonka aikana tehdään makupalojen viimeinen laadunvarmistus.

Pasi Jokisen tunnelmat perjantaina aamupäivällä olivat kaksijakoiset: oli 37-vuotissyntymäpäivä ja pian aika kokoontua työporukan kanssa viimeiselle lounaalle läheiseen ravintolaan.

– Työt jatkuvat vielä pari viikkoa. Siitä eteenpäin en vielä tiedä, mitä tapahtuu, kertoo Jokinen haikeana.

Yhteinen lounas ja johdon kiitos

Yhteinen lounas merkitsee suurimmalle osalle 36 hengen henkilökunnasta viimeistä yhteistä hetkeä. Vielä toimitusjohtajan kiitokset, ja sitten se on loppu – aika kunkin kulkea omalle taholleen.

Muutama tekee Jokisen ja Leinosen tapaan tehtaan sulkemisen vaatimia viimeisiä töitä.

Leinonen jää maaliskuulle asti kouluttamaan Ruotsin Frödingeen siirtyvän levitelinjan uusia käyttäjiä.

Parille työntekijälle on luvassa vakituisia töitä Felix Abbalta muualla Suomessa. Puoli tusinaa pääsee eläkeputkeen. Muiden tulevaisuus on avoin.

Maitokaupungilla pitkä historia

Tehtaan lopetus on kaikille kova isku ja edelleen vaikea paikka, vaikka ensimmäinen tieto asiasta tuli jo marraskuussa 2014.

– Useilla on takana 20–30 vuoden työ tehtaalla. Keski-ikä on noin 50 vuotta, kertoo Leinonen, 65, jolle tulee helmikuussa 40 vuotta täyteen tehtaalla.

Kun hän aloitti 1976, maidonjalostajien usko tulevaisuuteen oli luja. Silloin Lahtikin oli maitokaupunki: lähellä Askon vieressä toimi 1930-luvulla Lahden Seudun Meijeriosuuskunnan meijeri.

- Kävimme vieraisilla, kun heille aukesi uusi konttori. Johtajan kulmahuone oli aika iso. Jo 1980-luvulla Lahden meijeri loppui, ensimmäisenä isoista Valion meijereistä, Markku Leinonen muistelee.

Vientikerma kesti hyvin jopa 1990-luvun laman, mutta sitten kilpailu kiristyi, hyvät vuodet jäivät taakse ja tehdas siirtyi vuonna 1998 Unileveriltä Felix Abballe.

Peltipäällysteinen konttori seisoo edelleen Mannerheiminkadun varressa, ja se saattaa jäädä Lahden maitoteollisuuden viimeiseksi muistomerkiksi, sillä Vientikerman kiinteistö on jo myyty, ja ostajan tavoite on rakentaa paikalle asuntoja. Vuosia siihen varmaan menee kaavamuutosten kanssa, arvelee Leinonen - kaikestahan valitetaan.

Siisti, mutta pieni

Tuotantotiloissa on erittäin siistiä, mutta onhan tämä nykyajan ruokatehtaaksi aika pieni.

Valtaosa laitteista on ruostumatonta terästä. On säiliöitä, kuljettimia, muita prosessilaitteita. Lähes kaikki menee romuksi. Orkla ei halua niillä tehtävän kilpailevia tuotteita muualla.

Vientikerman lopetuksen syy oli kannattamaton toiminta. Sen lausui julki toimitusjohtaja Rabbe Wikström marraskuun lopulla 2014, kun tuli tieto yt-neuvotteluista.

Runsaan vuosikymmenen aikana tuotanto on pienentynyt noin puoleen; ja myös Lahti-levite, joka kaupungin satavuotisuuden kunniaksi tuli markkinoille 2005, loppui parisen vuotta sitten.

– Olemme pieni yksikkö. Emme ole pystyneet vastaamaan kansainväliseen kilpailuun. Suuret ulkomaiset valmistajat tuovat maahan kaikenlaisia nykyaikaisia tuotteita, eikä täällä ole pystytty vastaamaan.

Korvaavan maidonjalostuksen synty Lahteen ei näytä todennäköiseltä. Laatu- ja puhtausvaatimukset ovat äärimmäisen kovat.

– Tuollainen tuotantolinja maksaisi varmaan viisi miljoonaa euroa. Ei pienillä ole sellaiseen varaa, Leinonen laskee.

Kiinteistö myytiin syksyllä

Tehtaan paikalle asuntoja?

Orkla Foods kertoi marraskuussa 2014 aikeesta lopettaa Lahden-tehdas tammikuussa 2016.

Lahden-tehtaan tuotanto jakaantuu Orklan tehtaille Ruotsiin ja Juustoportille Jalasjärvelle, jonne siirtyy helmikuun alussa jogurttivalmistus jatkuen "vapaan lehmän maidolla".

Orklan tehdaskiinteistö siirtyi syyskuussa 2015 Radiomäen Kiinteistöjen ja Kinos Holdingin omistukseen. Ostajien tavoite on rakentaa paikalle asuntoja. Korttelissa on kaksi kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta, kengityskoulu sekä tehtaan ruokalana toiminut puutalo.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi