Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vuokratyöyritysten määrä hurjassa kasvussa - työntekijöitä vuosittain noin 100 000

Annika Uusitalo, Petra Tiainen ja Marjo Heinonen ovat VMP Groupin vuokratyöntekijöitä. He palvelivat aitiopaikkojen asiakkaita torstaina JYP:n pelissä. Uusitalo hakeutui työntekijäksi vuosi sitten aloitettuaan opinnot Jyväskylän yliopistossa. Hän tekee keskimäärin yhden 6-8 tunnin vuoron viikossa. Työhön kuuluu tarjoilu ja loppusiivous. Uusitalon mukaan satunnainen iltatyö sopii hyvin yhteen hänen opiskelujensa kanssa. Kuva: Agata Anttonen

Henkilöstövuokrausala on kasvanut vaihtelevasti läpi 2000-luvun, ja viime vuosina se näyttää saaneen uutta vauhtia.

Vuokratyötä teki viime vuonna noin 100 000 ihmistä. Määrä on lähtenyt taas kasvuun viime vuonna ja suuntaus näyttää jatkuneen tänä vuonna. Kokonaismäärässä otetaan huomioon kaikki vuokratyötä tehneet, oli kyse sitten päivän keikasta tai useamman kuukauden pestistä.

- Kun työntekijöiden määrä muutetaan henkilötyövuosiksi eli kokoaikaisiksi työntekijöiksi, oli henkilötyövuosia viime vuonna noin 30 000 ja edellisvuonna 27 000, kertoo Henkilöstöpalvelualan liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kasvu on tätäkin selkeämpää: kymmenen vuotta sitten alallla tehtiin 19 000 henkilötyövuotta.

Myös alan liikevaihtoa kuvaava indeksi kääntyi viime vuonna jyrkkään nousuun. Ala on ottanut myös takapakkia etenkin finanssikriisin jälkeen vuosina 2008-2009.

Kasvu näkyy myös yritysten määrässä. Pidemmällä aikavälillä työvoimaa vuokraavien yritysten määrä on kasvanut koko Suomessa. Tuorein tieto on vuodelta 2013, jolloin Suomessa oli 1336 työvoimaa vuokraavaa yritystä. Vuonna 2006 vastaava luku oli 804.

Nuori ala, mutta kasvava

Työnvälitysalan toimialaraportin mukaan ala on suhteellisen nuori, mutta se on kehittynyt nopeasti tiiviiksi osaksi suomalaista elinkeinoelämää.

- Se on ala, joka kasvaa. Ensimmäinen selitys on se, että yritykset eivät epävarmana aikana palkkaa, vaan mieluummin vuokraavat. Toisekseen ala on kuin tuntosarvi, siellä muutokset tapahtuvat todella nopeasti ja heijastuvat muuhun talouteen jollakin aikaviiveellä, toimialaraportin laatinut Timo Metsä-Tokila Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta sanoo.

Työvoiman vuokrausta tarjoavat yritykset ovat viime vuosina myös monipuolistuneet, sillä moni tarjoaa pelkän henkilöstövuokrauksen lisäksi laajempia henkilöstöratkaisuja kuten koulutusta, henkilöarviointeja, rekrytointia, ulkoistamista ja suorahakua eli head hunttausta.

Hyvin polarisoitunut ala, luonnehtii Merru Tuliara.

- Isoja yrityksiä on vähän, pieniä paljon. Itse tilastoimme 20 suurimman yrityksen lukuja, koska siitä alaspäin yritykset ovat aika pieniä.

Tuliaran mukaan monissa pienissä yrityksissä yrittäjällä on itsellään tausta toimialalla, jolle ryhtyy rekrytoimaan työvoimaa.

Tuliara arvioi vakiintuneesti toimivia yrityksiä olevan 500-600, eli noin puolet Tilastokeskuksen raportoimasta yritysten kokonaismäärästä.

- Kynnys tulla alalle on aika matala, ei vaadita kovin suuria investointeja. Lisäksi uudehko toimiala kiehtoo. Ala voi kuulostaa alkuun helpolta, mutta pärjätäkseen on kovasti kilpailulla alalla kuitenkin oltava osaamista.

Yrityksiä tulee ja menee

Tilastot tukevat alalla yleistä nopeaa liikkuvuutta. Esimerkiksi viime vuonna alan yrityksiä aloitti 180 ja lopetti 213. Kokonaismäärä kuitenkin kasvaa. Tuliaran mukaan jo lainsäädäntö tekee alasta haastavan, sillä yrittäjän on hallittava mahdollisesti monen alan työehtosopimukset.

Alalla voisivat Tuliaran mukaan pärjätä nyt ne, jotka löytävät erityisen osaamisen työntekijöitä.

- Alat, joilla on pulaa työntekijöistä, ulkoistavat etsimisen herkemmin. Toisaalta kun työntekijöistä on pulaa, se on myös meille haasteellista löytää niitä.

Liiton tuoreimmassa kyselyssä jäsenkunnalleen valtaosa vastaajista arvioi yrityksensä liikevaihdon joko paranevan selvästi (23 prosenttia) tai jonkin verran (41 prosenttia). 45 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia ja puolet pyrki kasvamaan säilyttääkseen nykyisen asemansa.

Työnvälitystoiminta

Valtaosa liikevaihdosta työvoiman vuokraamisesta

Työllistämistoimintaan kuuluvat työvoiman tilapäinen vuokraus sekä muut pidempiaikaiset tai jatkuvat henkilöstön hankintapalvelut. Lisäksi alaan lukeutuu työvoimatoimistojen toiminta sekä yritykset, joiden toimintaan kuuluvat esimerkiksi erityisammattilaisten ja johtajien etsintä, arviointi ja valinnat. Osa alan yrityksistä tekee näitä kaikkia.

Vuonna 2013 alan liikevaihto Suomessa oli 1,6 miljardia euroa. Valtaosa, 1,5 miljardia euroa, tulee työvoiman vuokrauksesta. Ennakkotiedon mukaan alan liikevaihto viime vuonna nousi yli 1,7 miljardiin euroon.

Viime vuonna vuokratyötä teki noin 100 000 ihmistä. Henkilötyövuosiksi muutettuna määrä oli noin 30 000.

Lähde: Toimiala Online/TEM, HPL

Jaana Siljamäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi