Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Ruotsalaiset etsivät tietotekniikan osaajia Suomesta

Microsoft järjestää työpaikkamessut Salossa ensi viikolla. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsalaiset tietotekniikkayritykset yrittävät paikata kroonista henkilöstövajettaan etsimällä uusia osaajia Suomesta, missä on Nokian jäljiltä runsaasti osaavaa työvoimaa.

– Yritämme löytää uusia tapoja rekrytoida, sanoo it-konsulttiyritys Sigman edustaja Johnny Fägersten. Fägerstenin mukaan työpaikkailmoitukset Suomessa tuovat aina koko joukon vastauksia, kun taas Ruotsissa ilmoittaminen ei enää toimi.

Sigma ja kolme muuta it-alan yritystä matkaavat tiistaina Microsoftin järjestämille työpaikkamessuille Saloon. Nokian haaksirikkouduttua on arviolta 12 000 suomalaista tietotekniikka-ammattilaista irtisanottu. Microsoftin tutkimusyksikön alasajo syksyllä tuo lukuun 2 300 henkilön lisäyksen.

Tekijöistä pulaa koko Euroopassa

Ruotsissa sitä vastoin tietotekniikan ammattilaisista on huutava pula. Viime vuonna maasta arvioitiin puuttuvan noin 10 000 it-osajaa. Jos mitään ei tehdä, vuonna 2020 bittinikkareita tarvittaisiin jo 60 000.

Tilanne on samanlainen koko Pohjois-Euroopassa. Muun muassa saksalaiset ja tanskalaiset yritykset kärvistelevät jatkuvan henkilöstöpulan kourissa.

– Me olimme ensimmäisinä liikkeellä, mutta nyt muutkin ovat heränneet, sanoo Ruotsin työvoimaviranomaisia edustava Mats Nilsson.

Aikaisempien rekrytointiyrityksien tuloksena parikymmentä suomalaista it-alan osaajaa on päätynyt töihin Ruotsiin.

– Määrä ei ehkä kuulosta kovin suurelta, mutta se on kyllä ihan hyvä tulos, vakuuttaa Nilsson.

EU:n ammatillisen liikkuvuuden portaalin Euresin tutkimuksen mukaan noin 25–30 prosenttia työttömistä suomalaisista tietokonealan osaajista olisi valmis työskentelemään Suomen ulkopuolella. Työnhakijoista keskimäärin joka viides osasi ruotsia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi