Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kiistelty bussilippu-uutuus syksyllä Lahteen?

Jyväskylässä ja Joensuussa kokeiltavat uudet lähiliikenteen bussiliput tulevat tämän vuoden aikana asiakkaiden saataville myös Lahteen. Näin arvioi kaupunkien ja valtion yhteisen TVV-yhtiön, Lippu- ja maksujärjestelmä oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen.

Hän vakuuttaa, että aikataulussa ollaan, vaikka Jyväskylän-kokeilu on keskeytetty, koska järjestelmä ei hyväksy kortteja.

- TVV otetaan meillä käyttöön, kun se on valmis, sanoo neljässä isossa kaupungissa linjoja ajavan Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlin.

Tavoite on, että Valtti-korttiin ladattu raha kelpaa matkoilla kaikissa järjestelmän kaupungeissa, joita on nyt 22.

Asiakkaan kannalta muuttuu vain kortin väri. Käyttö on samanlaista kuin nytkin. Uusia laitteita ei tule.

TVV-yhtiö investoi Tiedon toimittamaan korttijärjestelmään aluksi pari miljoonaa euroa sekä maksaa viidessä vuodessa palvelusta 2,5 miljoonaa euroa.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilän mielestä lippujärjestelmää rakennetaan väärin päin eli laitteet edellä ja sovellukset perässä.

- Olisi pitänyt tehdä, kuten tehtiin aikanaan NMT-GSM-kehityksessä; sovittiin avoimesta standardista, johon kehitettiin laitteita ja sovelluksia. Tässä ei oteta nyt ollenkaan riittävästi huomioon kännykkämaksamisen ja sähköisten palvelujen kehittymistä.

TVV:n Kankkusen mukaan mobiililiput tulevat kakkosvaiheessa. Sähköiseen maksamiseen ei menty suoraan, koska se olisi karsinut liikaa käyttäjiä.

Lue lisää bussiliikenteestä lauantain Etelä-Suomen Sanomista.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi