Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Öljytuotteiden kulutus laski - E10-bensan osuus nousussa

Lisääntynyt energiatehokkuus ja talouden taantuma heijastuivat öljytuotteiden kulutukseen viime vuonna ja öljytuotteiden yhteenlaskettu kokonaismyynti kotimaahan väheni verrattuna vuoteen 2011, ilmenee Öljyalan Keskusliiton tilastosta.

Kaikkien öljytuotteiden yhteenlaskettu myynti kotimaahan oli vajaat kahdeksan miljoonaa tonnia, mikä on noin viisi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Lukuun lasketaan polttonesteiden lisäksi bitumit ja voiteluaineet sekä petrokemianteollisuuden raaka-aineet.

Moottoribensiiniä myytiin noin 2,1 miljardia litraa, runsaat kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Bensiinin kulutus on pitkään ollut laskussa, koska tekninen kehitys pienentää autojen polttoaineenkulutusta. Lisäksi nykyinen autoverotus suosii vähän polttoainetta kuluttavia autoja.

Vuonna 2012 myydystä bensiinistä 55 prosenttia oli 95 E10 -bensiiniä ja 45 prosenttia 98 E5-bensiiniä. Vuonna 2011 vastaavat luvut olivat 48 prosenttia ja 52 prosenttia.

Pitkään jatkunut dieselöljyn myynnin kasvu taittui viime vuonna. Dieselöljyn myynti väheni prosentin verran vuodesta 2011 ja oli runsaat 2,8 miljardia litraa. Elinkeinoelämän kuljetukset ovat dieselöljyn merkittävin käyttäjäryhmä, ja kuljetukset ovat vähentyneet taantuman aikana.

Kevyen polttoöljyn myynti puolestaan kasvoi viime vuonna hieman edellisvuodesta. Kevyttä polttoöljyä myytiin runsaat kaksi miljardia litraa, mikä oli vajaan prosentin enemmän kuin vuonna 2011. Noin kolmasosa kevyestä polttoöljystä käytetään rakennusten lämmitykseen ja loput maa- ja metsätalouden koneissa ja laitteissa, rakennustoiminnassa ja teollisuudessa.

Säätilan vuosittaiset vaihtelut vaikuttavat tuntuvasti kevyen polttoöljyn lämmityskäytön määrään. Vertailuvuonna 2011 myynti oli lisäksi tavanomaista vähäisempi, koska öljylämmittäjät olivat täyttäneet säiliöitään vuoden 2010 lopulla ennen vuoden 2011 alun veronkorotusta.

Lentopetrolin kokonaismyynti oli viime vuonna noin 900 miljoonaa litraa, mikä on noin kolme ja puoli prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011. Kotimaan liikenteeseen lentopetrolista kuluu noin kuudesosa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi