Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Voiko kotouttamishanke saada parempaa arvosanaa asiakkailtaan? "Orimattilassa on täydelliset ihmiset ja palvelut!"

Syyriasta Suomeen ja Orimattilaan päätyneet turvapaikanhakijat ja pakolaiset kehuvat kilvan helmikuussa päättyvää Orimattilan kotouttamishanketta.

Orimattilan maahanmuuttokoordinaattori Sirkku Lindstam haastatteli keskiviikkona Jymylinnassa syyrialaisia maahanmuuttajia. Ghazala Alkousa ja Mousa Alraslan vastasivat tulkki Ahmed Rasoulin avulla. "En osannut odottaa enkä olettaa millaista täällä on. Kavereilta olin kuullut, että oleskelu ja opiskelu on täällä erittäin turvallista", Mousa kertoi. Hän lähti vaimoineen pakoon sotaa viisi vuotta sitten. Kuva: Katja Luoma

Hiekkakenttä on täynnä syviä lätäköitä, joiden yli auto keinahtelee sateen vihmoessa tuulilasia. Kaikkialla on harmaata ja hämärää, mutta Orimattilan Jymylinnan keltaisten seinien takaa löytyy iloisesti puliseva ihmisjoukko. Täällä on myös kuusi syyrialaista maahanmuuttajaa, jotka ovat kaikki päätyneet Suomeen ja Orimattilaan asuttuaan sitä ennen myös Turkissa.

He kaikki ovat sitä mieltä, että Orimattilassa on hyvä olla. Vastaanotto oli alun perinkin hyvin lämmin.

– Todella nopeasti totuttiin kaikkeen. Pääasia, että lapsilla on hyvä olla, silloin on hyvä olla meilläkin, sanoo Souzan Bairam.

Samira Hellwiä hymyilyttää, kun häneltä kysyy, eikö Orimattila ole liian pieni paikka.

– Päinvastoin! Lapset haluavat olla nimenomaan täällä, kun täällä on rauhallista. He eivät tykkää Lahdesta yhtä paljon, siellä on heidän mielestään liikaa ihmisiä ja meteliä. Orimattilassa on täydelliset ihmiset ja palvelut! Hellw kehuu.

Kaksi ja puoli vuotta Orimattilassa asunut Mousa Alraslan sanoo, että aluksi tuntui, että "kaikki tuijottavat meitä", mutta pikkuhiljaa sekin tunne helpotti.

– Eivät kaikki meitä pahalla katso. Täällä on hyvä olla, aina saa apua kun tarvitsee, miksi lähteä muualle. Emmekä voi jättää Sirkkua, kun Sirkku on niin ihana, Alraslan sanoo.

Orimattilan Jymylinnan kahvipöydässä syyrialaiset Samira Hellw ja Ghazala Alkousa, oikealla takana tulkki Ahmed Rasoul Talk To Me -tulkkausfirmasta, joka tekee keikkoja ympäri Suomen. "Kysyntä räjähti heti käsiin, kun perustimme yrityksen kaksi vuotta sitten", kertoo Rasoul. Hänen yrityskumppaninsa on daria puhuva Idris Fahim Delzada, Rasoul tulkkaa arabiaa. Kuva: Katja Luoma

Sirkku eli Orimattilan maahanmuuttokoordinaattori Sirkku Lindstam on luotsannut helmikuussa päättyvää kaupungin kotouttamishanketta, joka on ollut monella mittarilla onnistunut. Ensimmäisten turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten saavuttua Orimattilaan kukaan ei tiennyt, mitä pitää tehdä ja keneen olla yhteydessä. Kun kotouttamishanke käynnistyi 2017, Lindstam alkoi koota tietopakettia, joka on nyt käytettävissä jatkoa ajatellen.

Lindstamista tuli "yhden luukun palvelupiste", jonka kautta apu, kuten vapaaehtoistyö, koordinoitiin maahantulijoille. Yksi vapaaehtoisista, SPR:n kautta mukaan tullut Pirkko Heinonen, sanoo, että kieliasiat ja Suomen byrokratiaan tottuminen on ollut maahanmuuttajille haasteellisinta.

– Kelan papereiden täyttö nostaa verenpainetta suomalaisellakin, mutta olen sanonut, että onneksi meillä on Kela. Sieltä saa tuikitärkeää apua, Heinonen sanoo.

Syyrialaiset Souzan Bairam ja Mohamad Ali Horo maahanmuuttokoordinaattori Sirkku Lindstamin jututettavina Orimattilan Jymylinnassa keskiviikkona. "Oli täysi järkytys, kun lämpötila vaihtui vuorokaudessa täysin toiseksi. Taisi siinä tulla ensin pieni masennuskin, kun yöt olivat niin pitkiä", Ali Horo kertoi. Pariskunta sanoo, että pikkuhiljaa sitä tottui uuteen paikkaan ja ilmastoon. Kuva: Katja Luoma

Maahanmuuttajille on järjestetty kieltenopetusta luokkamuotoisesti ja tukiopetusta kotiin. SPR:n ja Helluntaiseurakunnan vapaaehtoiset ovat järjestäneet tulijoille asuntoja, lastenhoitoapua, on lähdetty tueksi lääkärikäynneille ja tuettu yhteydenpidossa päiväkotiin, tulkattu sote-postia ja tuettu työelämään tutustuttamisjaksoilla.

– Mutta on meillä huvituksiakin ollut! Juhlia, luontoretkeä, piparitalkoita, naistenkerhoa, lisää Hely Salmi Helluntaiseurakunnasta.

Sirkku Palokangas, yksi SPR:n vapaaehtoisista, sanoo, että yhteistyö on ollut todella antoisaa vapaaehtoisille. Hän sanoo olleensa ensin mukana taustajärjestön edustajana, mutta koko ajan enemmän ja enemmän ystävänä.

– Olen sitoutunut tähän ja syntyneet ystävyyssuhteet ovat pysyviä. Kotouttamistyö on lisännyt kulttuurista ymmärrystäni, avannut silmiä muiden toiminnalle. Uutisiakin seuraa eri tavalla, kun tietää, mitä ne tapahtumat ihmisille merkitsevät.

SPR:n vapaaehtoinen Sirkku Palokangas kertoo, että alussa maahantulija tarvitsee hyvin konkreettista apua: lamppuja, tikkaita, työkaluja, kuljetusapua kirppareille. "Lähdin mukaan, koska en halunnut olla luulojen ja huhujen varassa. Hankkeen aikana opin oikeasti tuntemaan ihmisiä ja heidän elämäänsä", Palokangas sanoo. Orimattilan Jymylinnassa puhuttiin keskiviikkona kaupungin kotouttamishankkeen tuloksista. Palokankaan vierellä muut vapaaehtoiset Pirkko Heinonen (SPR) ja Hely Salmi (Helluntaiseurakunta). Vasemmalla maahanmuuttokoordinaattori Sirkku Lindstam. Kuva: Katja Luoma

Orimattilassa asuu 300 ulkomaalaistaustaista ihmistä. Heistä 10 prosenttia on turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia. Tällä hetkellä kaupungissa asuu 22 turvapaikanhakijaa tai kiintiöpakolaista, käytännössä viisi perhettä.

Lindstamin mukaan he ovat kertoneet säästyneensä rasismilta, edes herjaavia nettikirjoituksia ei ole näkynyt. Toisaalta perusorimattilalaiset tai kunnan päättäjät eivät ole juuri yrittäneet tutustua tulijoihin.

– Kunnan asenteet eivät hankkeen aikana juuri muuttuneet. Maahanmuuttajien suurimmaksi ongelmaksi tulikin yksinäisyys, ja siksi osa heistä muutti pois Orimattilasta esimerkiksi Lahteen tai Helsinkiin, Lindstam kertoo.

Mitä tulee noin 210 000 euron hankebudjettiin, kaupunki ei Lindstamin mukaan tienannut hankkeella, muttei toisaalta ota takkiinkaan. Hanke sai suurimman osan rahoituksestaan EU:n sisäasioiden rahastoista (Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta). Orimattilan kaupungin osuus oli 52 500 euroa.

Orimattilan kotouttamishankkeen tyytyväisiä asiakkaita: Souzan Bairam ja Mohamad Ali Horo, Samira Hellw, Mohamad ali Hasan ja Ghazala Alkousa. Taustalla tulkki Ahmed Rasoul. Kuva: Katja Luoma

Jokin arvo pitää laskea sillekin, että Orimattila on saanut kotouttamishankkeen takia paljon julkisuutta, muun muassa 13 lehtiartikkelia ja tv-haastattelujakin.

Lindstamin tekemää hyvää pohjatyötä sopii jatkaa sen, joka valitaan Orimattilan, Heinolan ja Hollolan yhteiseksi maahanmuuttokoordinaattoriksi. Paikka tuli juuri auki, ja kyseessä on vajaan kahden vuoden määräaikainen työsuhde.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi