Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Selvitys: Päijät-Hämeessä tarvetta koulujen ja päiväkotien lakkauttamisille – maakuntajohtaja Leppänen patistelee päättäjiä tarttumaan toimeen mahdollisimman pian

Syntyvyyden raju lasku ja väestön ikääntyminen pakottavat Päijät-Hämeen kunnat palvelutuotannon muutoksiin, arvioi selvityksen tehnyt konsulttiyhtiö. Päiväkoti- ja alakouluikäisten lasten määrän ennustetaan vähenevän merkittävästi seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen patistelee kuntapäättäjiä tarttumaan toimeen viimeistään kuntavaalien jälkeen. Kuva: Katja Luoma

Syntyvyyden raju lasku ja väestön ikääntyminen edellyttää merkittäviä muutoksia Päijät-Hämeen kuntien palvelutuotantoon, ilmenee Kuntaliiton ja Päijät-Hämeen liiton tilaamasta ja konsulttiyhtiö Perlaconin tekemästä selvityksestä. Käytännössä tämä tarkoittaa koulujen ja päiväkotien lakkauttamisia.

Päijät-Hämeessä asukasluvun arvioidaan laskevan kymmenessä vuodessa liki 7 400:lla.

– Muutokset väestön ikärakenteessa ovat dramaattisia, mutta eivät täysin mahdottomia. Tilanteeseen on suhtauduttava vakavasti. On varauduttava ennakkoon ja ryhdyttävä sopeuttamistoimiin, maakuntajohtaja Laura Leppänen sanoo.

Varhaiskasvatusikäisten lasten määrän ennakoidaan vähenevän vuoden 2018 tasosta vuoteen 2030 mennessä 24 prosentilla ja alakouluikäisten lasten määrä 26 prosentilla.

Perlaconin laskelmien mukaan Päijät-Hämeessä varhaiskasvatuksessa on vähennettävä yli 300 työpaikkaa ja alakouluissakin yli 150 työpaikkaa.

– Tarkoista luvuista voimme olla eri mieltä, mutta trendi on tämä. Korjausliikettä ei tapahdu tarkastelujaksolla syntyvyyden kasvun, muuttoliikkeen tai työperäisen maahanmuuton seurauksena. Keskustelu muutoksesta ja sopeuttamistoimista on saatava käyntiin.

Leppänen patistelee poliitikkoja tekemään päätöksiä viimeistään tulevien kuntavaalien jälkeen.

– Jo tehtyjen päiväkoti- ja kouluinvestointipäätösten uudelleentarkasteluakaan ei kannata vierastaa. Päätöksiä pitää saada aikaan viimeistään kuntavaalien jälkeen, seuraavan valtuustokauden alussa.

Työikäisten määrä vähenee saman verran kuin eläkeikäisten määrä kasvaa

Ennustejaksolla työssäkäyvien määrä vähenee noin 9 000:lla ja eläkeikäisten määrä kasvaa miltei saman verran.

Ennusteen mukaan Päijät-Hämeessä on vuonna 2030 yli 74-vuotiaita yli 34 000 eli yli 12 000 enemmän kuin vuonna 2018.

Lue myös: Maakuntajohtaja Leppänen: "Jos Päijät-Häme halutaan pitää kasvu-uralla, tarkoittaa se työperäisen maahanmuuton hyväksymistä ja edistämistä"
 

Ikäihmisten määrän kasvu lisää Perlaconin arvion mukaan hoitohenkilökunnan tarvetta noin 700–800:lla.

Leppänen huomauttaa, että mikäli sopeutumistoimet tehdään, kaikkien muiden Päijät-Hämeen kuntien paitsi Lahden palveluiden kustannukset laskevat.

– Tämä tarkoittaa, että tilanne ei ole laisinkaan toivoton, mikäli poliittisia päätöksiä sopeuttamisesta saadaan aikaan, summaa maakuntajohtaja.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi