Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hovioikeus purki mikrobivaurioisen styrox-talon kaupat Hollolassa

Käräjäoikeus määräsi talokaupan hintaa alennettavaksi, hovioikeus purki kaupan kokonaan. Kuva: Anni Nieminen

Hollolassa kuusi vuotta siten talon ostaneella pariskunnalla on oikeus purkaa kauppa, koska siinä on olennainen virhe, päätti Itä-Suomen hovioikeus tiistaina.

Pariskunta oli maksanut 1970-luvulla valmistuneesta talosta 220 000 euroa. Siinä todettiin kosteus- ja mikrobivaurioita ulkoseinissä styrox-eristelevyn sisäpinnalla, väli- ja ulkoseinien alla sekä alapohjassa.

Perheen nuoret lapset alkoivat oireilla. Perhe muutti pois talosta.

Myyjä- ja ostajapariskunta tunsivat toisensa lastensa kautta. He tekivät kaupat ilman kiinteistönvälittäjän apua.

Ostajat vaativat kanteella kaupan purkua tai hinnanalennusta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi 60 000 euron suuruisen hinnanalennuksen.

Sekä ostaja että myyjä valittivat hovioikeuteen. Se käsitteli talokauppaa kolmen päivän ajan.

Remontti maksaa lähes puolet kauppasummasta

Ostajat vaativat edelleen kaupan purkua. Heidän mukaansa talon korjaaminen tulisi maksamaan lähes 70 prosenttia kauppasummasta. Hovioikeus päätyi todistajan kertomuksen perusteella siihen, että korjauskustannukset ovat 104 000 euroa eli 47 prosenttia kauppasummasta.

Myyjien mielestä ulkoseinien vaurion syynä oli styrox-eristeen sisäpinnalle kertynyt kosteus, minkä oli aiheuttanut ostajien väärin käyttämä ilmanvaihto.

Hovioikeuden mielestä puutteellinen ilmanvaihto ei voi olla syynä, sillä talosta löytyi runsaasti pisimmälle eli kolmanteen vaiheeseen kehittyneitä mikrobeja. Se vie vuosia aikaa. Kosteusvauriot ovatkin alkaneet jo rakennuksen valmistumisen jälkeen, hovioikeus päättelee.

Myös väliseinissä oli kolmanteen vaiheeseen kehittyneitä mikrobeja. Talossa oli sattunut putkivuoto myyjien asumisaikana.

Myyjien on palautettava kauppasumma 220 000 euroa ostajille korkoineen vuoden 2013 lopulta lukien ja ostajien kiinteistö myyjille..

Ostajat vaativat, että myyjien on korvattava heidän talon arvoa lisänneistä kustannuksista 21 000 euroa. Hovioikeus määräsi korvaukseksi runsaat 2 000 euroa.

Myyjien on korvattava ostajien selvittely- ja oikeudenkäyntikuluja käräjä- ja hovioikeudessa yhteensä lähes 68 000 euroa. Myyjien omat kuluvat olivat 58 000 euroa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi