Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Joutjärven kirkkoherra toivoo rohkeita linjauksia seurakuntien kiinteistöistä: "On tullut selväksi, etteivät peruskorjaukset toimi"

Lahden seurakuntayhtymä pohtii kiinteistöjensä tulevaisuutta tämän vuoden aikana. Kirkotkaan eivät ole pohdinnalta turvassa.

Joutjärven kirkossa on ollut ongelmia muun muassa katon ja kannen kanssa. Kuva: Jani Keronen

Konsulttiyhtiö suosittelee selvityksessään rajuja muutoksia Lahden seurakuntayhtymän kiinteistöverkkoon. Tilakonsultit-yhtiö esittelee tiistaina julkistetussa selvityksessään kolme vaihtoehtoa, joista jokaisessa tiloja vähennettäisiin vuoteen 2026 mennessä selvästi enemmän kuin seurakuntayhtymän aiemmin hyväksymä 30 prosenttia. Osassa vaihtoehtoja nykyisten tiloja korvaamaan rakennettaisiin monitoimitaloja.

Vaihtoehdoista ensimmäinen karsisi nykyisiä kiinteistöjä, eikä niiden tilalle rakennettaisi uutta. Toisessa vaihtoehdossa nykyisiä kiinteistöjä karsittaisiin enemmän, mutta tilalle rakennettaisiin monitoimitaloja vastaamaan palvelutarpeita. Kolmannessa vaihtoehdossa Lahteen muodostettaisiin yksi seurakunta, jolloin palveluverkkoa keskitettäisiin monitoimitaloihin ja samalla luovuttaisiin nykyisten seurakuntien päällekkäisistä toiminnoista.

Joutjärvellä iso remontti ei korjannut ongelmia

Seurakuntayhtymän nykyistä kirkoista tiukimpaan arviointiin ovat joutumassa Salpausselän ja Joutjärven kirkot. Palveluverkkoselvityksessä esitetään Salpausselän kirkosta luopumista, minkä jälkeen toiminta keskitettäisiin Jalkarantaan ja vuokratiloihin tai uuteen monitoimitaloon.

Joutjärven kirkon osalta selvityksessä todetaan, että kirkon peruskorjaus tulisi maksamaan enemmän kuin nykyisen kirkon purkaminen ja uuden monitoimitalon rakentaminen. Joutjärven kirkossa todetaan olevan riskirakenteita, ja sisäilmaongelmat ovat rajoittaneet käyttöä.

Joutjärven seurakunnan kirkkoherra Hannes Wallin sanoo, että seurakunnassa kärsitty ongelmista jo pitkään.

– Nyt katto on pitänyt, mutta vettä on tullut katosta läpi vuosikymmeniä tasakattoisessa osassa. Toimitusten aikaan ämpäreitä on jouduttu pitämään lattialla.

Wallin kaipaa seurakuntayhtymän rakennusten tulevaisuutta pohtivalta kiinteistötyöryhmältä rohkeita ratkaisuja.

– On tullut selväksi, etteivät peruskorjaukset toimi. Ne eivät poista ongelmia. Joutjärvelläkin tehtiin vuonna 2006 valtava remontti. Toiveissa on terveelliset tilat, joissa pystyisi olemaan. Silloin käyttöastekin varmaan nousisi.

Salpausselän kirkko arvioidaan toimivuudeltaan keskinkertaiseksi ja sisäilmaongelmaiseksi. Kuva: kluo Katja Luoma

Mikään malli tuskin sellaisenaan toteutukseen

Lahden seurakuntayhtymän kiinteistötyöryhmän puheenjohtaja, Nastolan kirkkoherra Kari Eskelinen ei usko, että mikään konsulttiyhtiön ehdotuksista tulee toteutumaan sellaisenaan. Tuoreeltaan Eskelinen toppuutteli Tilakonsulttien esitystä yhdestä seurakunnasta.

– Kiinteistötyöryhmän tehtävänantokaan ei tavoittele yhden seurakunnan malliin siirtymistä. Selvityksessä on tästä huolimatta useita hyviä havaintoja, joita voimme jalostaa eteenpäin, Eskelinen totesi seurakuntayhtymän tiedotteessa.

Tilakonsulttien selvitys ei Eskelisen mukaan tuonut varsinaisia suuria yllätyksiä. Kattavaa pohjatyötä rakennuskannasta oli seurakuntayhtymässä tehty jo aiemmin hyväksytyssä kiinteistösuunnitelmassa vuosille 2019–2026.

– Päätöksen jälkeen nousi kysymys, miten se pannaan käytäntöön. Siksi halusimme ulkopuoliselta konsultilta näkemyksen siitä, mitä kannattaisi tehdä ja miten lähteä etenemään.

Kevään aikana mietitään neliöiden lisäksi euroja

Tilakonsulttien selvityksessä kohteet pisteytettiin teknisen kunnon, toimivuuden ja toiminnallisen arvon perusteella asteikolla yhdestä viiteen. Uusia taloteknisiä selvityksiä kiinteistöissä ei tehty.

– Seurakuntayhtymän kiinteistökanta on aika keskinkertaista. On hyvin huonossa kunnossa olevia kiinteistöjä, mutta myös hyvässä kunnossakin olevia.

Huonoimmat pisteet saivat Metsäniemen maja, Liipolan seurakuntakeskus ja Kirkkokatu 7:n tilat. Parhaita pisteitä saivat Luomaniemen toimintakeskus, Kirkkokatu 5:n tila ja Upilan leirikeskus.

Leirikeskusten asemaan ei konsulttiselvityksessä otettu kantaa. Aiemmin puhetta on ollut myös leirikeskusten vähentämisestä. Eskelisen mukaan niitä varten on perustettu oma alatyöryhmä, jonka on määrä tehdä esitystä varsinaiselle kiinteistötyöryhmälle loppukeväästä tai alkukesästä.

– Silloin olemme varmaan jo muutenkin viisaampia sen suhteen, miten kiinteistöjen kanssa edetään. Kevään aikana on tarkoitus pohtia myös euroja. Nyt on mietitty lähinnä neliöitä.

Kiinteistötyöryhmä jättää lopullinen esityksensä lokakuun loppupuolella. Seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiasta päättää lopullisesti yhteinen kirkkovaltuusto marraskuussa.

Liikaa tiloja, liian vähän jäseniä

Lahden seurakuntayhtymä joutuu arvioimaan kiinteistömassaansa, koska sillä on liikaa tiloja suhteessa vähenevään jäsenistöön. Lisäksi kiinteistöissä on korjausvelkaa eikä niiden toiminnallisuus vastaa osin tarpeita.

Lahden seurakuntayhtymän toiminnallisten kiinteistöjen pinta-ala on yli 35 000 neliömetriä. Kiinteistötoimen kulut muodostavat 17 prosenttia yhtymän budjetista. Ilman muutoksia kiinteistöjen määrässä vuosikulujen arvioidaan nousevan vuoteen 2026 mennessä 3,4 miljoonasta eurosta 3,9 miljoonaan euroon.

Tilannetta mutkistaa tasaisesti laskeva jäsenmäärä. Vuoden 2018 lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului hieman yli 66 prosenttia lahtelaisista. Jäsenmäärän on arvioitu laskevan alle 60 prosentin vuoteen 2026 mennessä ja noin 50:een prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.

Jäsenmäärä laskee eniten työikäisten ryhmissä, mikä tuo lisäongelmia talouteen. Tilakonsulttien arvion mukaan talouden sopeuttamistarve tulee todennäköisesti olemaan suurempi kuin kiinteistöjen 30 prosentin vähennystarve. Tämä heijastuisi myös henkilöstön määrään ja edelleen tilatarpeisiin.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi