Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän uudistus vaikuttaisi sinun palveluihisi – digipalveluiden tuloon vauhtia

Uusi yhteisyritys ottaisi alkuvaiheessa hoitaakseen lahtelaisten ja kärköläläisten lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut, suun terveydenhuollon, perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä fysioterapian. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän suunnittelema malli saattaa olla Suomen suurin terveydenhuollon yksityistämishanke tällä hetkellä. Aiemmin sote-alan yhteisyrityksiä on perustettu esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalle ja Mänttä-Vilppula-alueelle, mutta niissä väestöpohja on Päijät-Hämeen kuntia pienempi.

Tampereen Tesoman kaupunginosan hyvinvointipalvelut tuotetaan Tampereen kaupungin ja Mehiläisen yhteistyöllä. Allianssimallissa osapuolet jakavat keskenään toiminnan riskit ja hyödyt sekä sitoutuvat yhteisesti sovittuihin tavoitteisiin.

Tarkoitus olisi, että uuden yhtiön omistuspohjasta 51 prosenttia olisi yksityisellä toimijalla ja 49 prosenttia hyvinvointiyhtymällä. Käytännössä yksityisistä toimijoista vain Terveystalo, Mehiläinen ja Pihlajanlinna ovat yhteistyökumppaniksi riittävän isoja palveluntuottajia.

Mitä nyt suunniteltu uudistus tarkoittaisi Päijät-Hämeen asukkaille?

Uusi yhteisyritys ottaisi alkuvaiheessa hoitaakseen lahtelaisten ja kärköläläisten lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut, suun terveydenhuollon, perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä fysioterapian.

Palveluihin sisältyisi ilmeisesti myös vähäisessä määrin sosiaalipuolta, lähinnä neuvontaa.

Yhteisyritys vastaisi noin 124 000 asukkaan palveluista.

Uudistuksella pyritään siihen, että hoitoon pääsisi hallituksen ajaman seitsemän vuorokauden hoitotakuun aikana.

Tavoitteena on kehittää digipalveluita, jolloin asukkaita ohjattaisiin asioimaan verkkopalveluissa. Yhtymä saisi digitaalisia palveluita yhteisyrityksen kautta nopeammin käyttöönsä, sillä julkisella puolella kehitystyö ei ole yhtä pitkällä kuin yksityisellä. Digipalvelut vähentävät kustannuksia ja nopeuttavat palveluiden saatavuutta.

Sysmä ja Heinola järjestelyiden ulkopuolella

Toistaiseksi Asikkalan, Hollolan, Iitin ja Padasjoen palvelut pysyisivät hyvinvointiyhtymän itsensä tuottamina. Ne liitettäisiin mahdollisesti yhteisyrityksen vastuulle myöhemmin.

Hartolan, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan kuntien palvelut liitettäisiin yhteiseen malliin 2022 jälkeen.

Päijät-Hämeen kunnista Sysmä ja Heinola ovat järjestelyiden ulkopuolella, sillä ne eivät ole antaneet peruspalveluidensa järjestämisvastuuta hyvinvointiyhtymälle.

Erikoissairaanhoito säilyy hyvinvointiyhtymällä.

Yhteisyrityksessä on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Päijät-Hämeessä on ollut vaikeuksia saada lääkäreitä. Henkilöstö siirtyisi yhteisyrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä, mahdollisen lisähenkilöstön yhteisyritys palkkaisi itse.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi