Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Tiina Vidgren on opastanut satoja nuoria töihin – "On ihana nähdä, että nuori kehittyy työssä"

Käsitöitä harrastava Tiina Vidgren pysähtyi ihailemaan Lahden joulutorin kojua. Kuva: Pirjo Kamppila

Siivousalan yrittäjällä on tietenkin kovin kiire joulun alla, mutta Tiina Vidgren ehtii sentään istumaan aamuhämärässä toritelttaan kahville.

Vidgrenin yritys nimettiin vastikään Vuoden kotityöpalveluyritykseksi. Yritys on kasvanut siihen kokoluokkaan, jossa työnjohto vie Vidgrenin koko ajan. Työsuhteessa on 16 henkilöä, joista lähes kaikki ovat osa-aikaisia. Osa käy siivoamassa kodeissa, osa yrityksissä.

– Työntekijät saavat valita elämäntilanteestaan riippuen, millaisia päiviä tekevät, yrittäjä tähdentää ja esittelee moniväristä lukujärjestystä puhelimessaan. Se kertoo, kuka on kulloinkin missä töissä.

Vastuu opettaa

Työllistäjänä Vidgren palkittiin jo vuonna 2014, kun hän sai Lahdessa Vuoden työllistäjä -kunniamaininnan. Kahvittelun omassa hän ohjeistaa tytärtään, joka on ostoslistan kanssa kaupassa etsimässä jouluaterian aineksia.

Kyllä, se on oikeaa riisilaatua, äiti vastaa viestiin ja hymyilee tyytyväisenä: näin nuoret oppivat, kun antaa vastuuta.

Tytär on kaupassa ja äiti neuvoo kahvilassa. Kuva: Pirjo Kamppila

Tämä kokemus ei ole karttunut pelkästään oman jälkikasvun myötä, vaan Vidgren on vuosien mittaan perehdyttänyt työhön noin 200 nuorta. Siivoustyössä on normaalia, että työntekijät vaihtuvat aika ajoin, mutta Vidgren on myös aivan tietoisesti halunnut kesätöihin lukioikäisiä nuoria.

Ehkäisevää apua

Myös Lahden kaupunki kannustaa yrityksiä pestaamaan nuoria Lahti-setelillä.

– Aiemmin myönnettiin vain kaksi kesätyöseteliä yritystä kohden. Minä tein aloitteen, että seteleitä myönnettäisiin viisi.

Seteli tarkoittaa, että kaupunki maksaa yritykselle 300 euroa kutakin työllistettyä nuorta kohden. Raha ei kuitenkaan ole pääasia, Vidgren muistuttaa. Hän tunnustaa olevansa osittain pehmoyrittäjä.

– Ei mikään yritys rikastu sillä, että ottaa ilman kokemusta olevia nuoria töihin. Mutta on ihana nähdä, että nuori kehittyy työssä.

Työntekijöiden hyvinvointi on Vidgrenille muutenkin ilmeinen sydämen asia. Siitä kertovat henkilölle jaetut joululahjat ja säännöllinen, ilmainen hierontakäynti. Hieronta ehkäisee ruumiillisen työn tuomia vaivoja.

– Kumpi on kalliimpaa, tunti hierojalla vai sairausloma?

Vidgren haluaa panostaa myös työn laatuun:

– Tehdään työ riittävällä työajalla ja ammattivälineillä. Se on minun arvojeni mukaista.

Ratkaisu työttömyyteen

Vidgrenistä tuli yrittäjä alunperin pakon sanelemana.

– Valmistuin siivousteknikoksi vuonna 1991, ja sain heti töitä. Mutta äitiysloman jälkeen vuonna 1997 töitä ei enää ollutkaan . Soitin ainakin 20 yritykseen ja kiersin 30:ssä. Lopulta Lahden Kansanopiston talouspäällikkö Antero Rinne kehotti perustamaan yrityksen, sitä kautta he voisivat työllistää. Niin minä perustin yrityksen.

Oma toiminimikään ei silti automaattisesti avannut rahavirtoja. Starttiraha auttoi, mutta sekin maksettiin vasta jälkikäteen.

– Soitin 800 puhelua. Poimin puhelinluettelosta kaikki yritykset aakkosjärjestyksessä ja kysyin, tarvitsevatko ne siivouspalveluita. Sadasta soitosta syntyi 3–5 kauppaa.

Seuraavina vuosina markkinoinnissa auttoi oma ilmoitus puhelinluettelossa. ja vähitellen kiirivä puskaradio.

Lisää palveluseteleitä

Kotisiivouksesta voi tehdä kotitalousvähennyksen, eli työn teettäjä saa verohuojennuksen. Sen ehdot ja rajat vaihtuvat kuitenkin usein poliittisten tuulien myötä. Kotipalveluyrittäjät ovat tehneet aloitteen, jossa esitetään ehtojen kirjaamista lakiin.

Toinen parannusehdotus on, että vähennysoikeutta voisi käyttää myös toisin päin kuin nyt, eli vanhemmat voisivat kustantaa kotiapua ruuhkavuosia eläville lapsilleen. Tämä aloite on vuorossa ensi vuonna.

Vidgren on mukana PalveluSantra-palvelussa, joka välittää tietoa kotipalveluyrityksistä ja yhdistyksistä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on ostanut neuvontapalveluja paikalliselta yhdistykseltä, mutta vuoden vaihteessa neuvontapalvelun tuottajaksi tulee kilpailutuksen perusteella yksityinen Luona Hoiva -yhtiö Helsingistä. Asiakaspalvelijat vaihtuvat.

Vidgren on tästä hyvin pahoillaan:

– En tunne Luonaa, mutta nyt menetetään joka tapauksessa vahva ammattitaito ja Päijät-Häme-tuntemus.

Tiina Vidgren on tottunut siivousalan sesosonkeihin. Kuva: Pirjo Kamppila

Kasvava vanhusväestö tarvitsee joka tapauksessa yhä enemmän erilaisia palveluita. Yrittäjällä on tarjolla yksinkertainen säästövinkki.

– Lisää palveluseteleitä, jos halutaan ehkäistä ongelmia ennakolta.

Palveluseteli on vaihtoehto kunnalliselle palvelulle. Se tarkoittaa, että kotikunta maksaa palvelusta 20–25 euroa tunnilta ja asiakas loput.

Ohjeet tunnin siivoukseen

Kahvit on juotu, tytär saanut ostokset valmiiksi on aika kiiruhtaa eteenpäin.

– Tämä on vuoden kiireisin aika. Tammi–helmikuussa on hiljaista ja maaliskuussa vilkastuu taas. Juhannuksen jälkeen hiljenee ja koulujen alkaessa vilkastuu taas hetkeksi. Kun on paljon töitä, eletään myös hiljaisten aikojen yli. Se vaatii ennakointia.

Mutta vielä pyynnöstä vinkki pienen kodin pikasiivoukseen, johon on aikaa vain yksi tunti:

– Vaatteet, lelut ja lehdet kasaan. Se vie viisi minuuttia. Kaikki sälä, minkä voit selvittää myöhemmin, yhteen kasaan. Hyvä imurointi nurkkia myöten vie puolet ajasta. Sen jälkeen lattian pyyhintä vie vain viisi minuuttia. Pyyhi vielä keittiön pöydät, kaappien ovet, jääkaappi ja roskiskaappi.

Kotipalvelu

Laatuyritys

Siivouspalvelu Tiina tekee siivouksia kodeissa, konttoreissa ja rakennustyömailla.

Tiina Vidgren perusti yrityksen vuonna 1997.

Lahden kaupunki myönsi yritykselle Vuoden työllistäjä -kunniamaininnan vuonna 2015. Perusteena oli yli sadan nuoren kouluttaminen työelämään.

Vakituisia työntekijöitä on 16.

Yritykselle on myönnetty kotityöpalvelujen laatusertifikaatti alan ainoana Päijät-Hämeessä.

Suomen Kotityöpalveluyhdistys valitsi viime kuussa Tiina Vidgrenin yrityksen Vuoden 2019 kotityöpalvelualan yritykseksi.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi