Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kuusikauppa on "aikaistunut hirmuisesti" – Tuula Jakola osti täydellisen kuusen hintaa kysymättä Lahdessa

Parimetristen kuusien lisäksi suosiota ovat kasvattaneet pikkukuuset. Juhlapuun uutuustuote on kotimainen douglaskuusi. Joulukuusen hinnoissa on aika iso vaihtelu.

Anne Hemmilän mukaan ostajat arvostavat eniten puiden kotimaisuutta. Kuva: Sami Kuusivirta

Jouluaattoon on vielä yli viikko, mutta innokkaimmat ovat jo käyneet hyvissä ajoin joulukuusiostoksilla. Hollolalaisen Juhlapuu oy:n päällikkötonttu Olli Ojala kertoo havainneensa, että joulukuusia hankitaan nykyään paljon aiemmin kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten.

– Asiakkaat haluavat nauttia kauniista joulukuusesta ilmeisesti pitempään. Meillä myynti kestää yleensä 10–12 päivää, viimeinen myyntipäivä on aina aatonaatto, Ojala kertoo.

Juhlapuun kuusia Lahden vanhalla linja-autoasemalla viikonloppuna myyneet kuusitontut Anne Hemmilä ja Taina Ojala ovat huomanneet saman ilmiön. Heidän mukaansa kuusikauppa on "aikaistunut hirmuisesti".

– Ihmiset ovat tajunneet, että joulukuusen voi laittaa esille jo paljon ennen aattoa, Hemmilä toteaa.

Täydellisen kuusen metsästäjä

Yksi ajoissa kuusen hankkineista on orimattilalainen Tuula Jakola, joka oli sunnuntaina aluksi lähdössä vasta kuusien katselukierrokselle, mutta poistuikin paikalta joulukuusen kanssa. Innokkaalla jouluihmisellä on tiukat kriteerit kuusen suhteen.

Tuula Jakola löysi itselleen sopivan joulukuusen vanhan linja-autoaseman pihasta. Kuva: Sami Kuusivirta

– Haluan aina täydellisen joulukuusen. Tykkään sellaisista sopusuhtaisista ja amerikkalaistyylisistä kuusista. Joulukuusen pitää olla tiuha, muodokas ja tuoksua hyvältä, Jakola luetteli.

Laatuvaatimukset täyttävä kuusi löytyi jälleen tutusta paikasta. Jakola aikoi laittaa kuusen kotona heti paikoilleen, joten kuusitontut sahasivat hänelle tyveen uuden imupinnan. Kuusta on hyvä sulattaa joko viileässä tilassa tai kylmässä suihkussa. Tyvi kannattaa pitää imupinnan sahaamisen jälkeen vesiämpärissä.

– Muista, että kuusella on alussa koko ajan jano eikä vesi saa loppua, Hemmilä huikkasi ohjeita perään.

Pikkukuusten suosio kasvaa

Uusista joulukuusitrendeistä huolimatta suomalaisten kestosuosikki on edelleen kotimainen metsäkuusi. Ympäri Suomea joulukuusia myyvän Havusen toimitusjohtaja Olli Kivinen kertoo, että ehdottomasti eniten ostetaan reilun parin metrin korkuisia kuusia, mutta myös pikkukuuset ovat kasvattamassa suosiotaan.

Asiakkaan kuusen tyveen sahattiin valmiiksi uusi imupinta. Kuva: Sami Kuusivirta

– Myyntipaikka vaikuttaa paljon erilaisten kuusien menekkiin. Pientaloalueella menee isompia kuin kaupunkien keskustoissa. 150-senttisiä pikkukuusia on mennyt vuosi vuodelta enemmän. Ne ovat ylivoimaisen helppoja käsitellä ja mahtuvat melkein minne tahansa, Kivinen kehuu.

Juhlapuun valikoimista löytyy puita pöytäkuusesta 3,5-metrin korkuisiin joulukuusiin. Viljellyn metsäkuusen lisäksi asiakas voi myös ostaa omorikan eli serbiankuusen, mustakuusen tai tämän vuoden uutuuden douglaskuusen. Kaikki ovat kotimaisia, mikä on asiakkaalle tärkeää.

– Eniten ihmiset kysyvät kotimaisuudesta ja puun kasvupaikasta. Niihin kysymyksiin on helppo vastata, kun olen itse ollut osaa kaatamassakin, Anne Hemmilä kertoo.

Joulukuusen hinnasta ei kinata

Paljonko asiakkaat ovat sitten valmiita maksamaan kotimaisesta joulukuusesta? Havusen joulukuusien hinnat vaihtelevat 30–90 euron välillä. Juhlapuulla normaalikokoisten joulukuusten hinnat ovat 50 euron molemmin puolin.

Taina Ojala ja Anne Hemmilä ovat huomanneet, että joulukuusikauppa on aikaistunut. Kuva: Sami Kuusivirta

– Kauniista ja laadukkaista joulukuusista asiakkaat maksavat enemmänkin, Olli Ojala tietää.

Unelmiensa kuusen löytäneelle Tuula Jakolalle joulukuusen hinta ei ole tärkeä asia. Hän osti haluamansa puun kysymättä sen hintaa.

– Minulle hinta on sivuseikka eikä aiheesta jutella kotona, hän sanoo hymyillen.

Lue myös: Kotimaisen Weisten joulukoristeita löytyy lähes joka kodista – "Hopeapunos ja punaiset pallot ovat suomalaisten koristesuosikkeja"
 
Chiméne Bavard
chimene.bavard@mediataloesa.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi