Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sovittelu voi ehkäistä uusintarikoksia - Päijät-Hämeen sovittelutoimiston johtaja: "Tekijä näkee konkreettisesti, mitä teosta on aiheutunut"

Sovitteluun tulee aiempaa enemmän tapauksia, joissa osapuolilla on toisistaan poikkeava etninen tausta.

Koko maassa rikosasioitten sovintoprosentti oli viime vuonna 75, Päijät-Hämeessä 89. Kuva: Anssi Hietamaa

Rikoksentekijän ja uhrin kohtaaminen vapaaehtoisesti sovittelutilanteessa on omiaan ehkäisemään uusintarikollisuutta. Tämä on todettu ulkomaisissa tutkimuksissa ja näin uskotaan olevan myös Suomessa.

Tutkittua tietoa Suomesta ei kuitenkaan ole, ainakaan vielä. Syynä on aineiston keruun vaikeus. Viranomaisten ja sovittelupalveluja tarjoavien tahojen tietokantojen vertailu ja yhdisteleminen on hankalaa, koska tarvittaisiin pitkä seuranta-aika sekä vertailukelpoinen verrokkiryhmä rikoksentekijöistä, jotka eivät ole olleet sovittelussa.

Sovittelutoimintaa koordinoivassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa uskotaan, että ulkomaisten tutkimusten tulokset pätevät myös Suomessa. Näkemystä tukee sovitteluasiakkaitten antaman palautteen sisältö tammi-kesäkuulta.

– Palautteen perusteella asiakastyytyväisyys on korkealla tasolla, sanoo kehittämispäällikkö Henrik Elonheimo. Varmuuden saamiseksi sovittelun yhteydestä uusintarikollisuuteen hän pitää toivottavana, että oikeusviranomaisten ja sovittelun tietokannat voitaisiin yhdistää.

Päijät-Hämeen sovittelutoimiston johtaja Ari Tuupainen katsoo sovittelun toimivan erityisen hyvin nuoren tekijän kohdalla.

– Kun tekijä kohtaa uhrin ja he keskustelevat tapahtuneesta, tekijä näkee konkreettisesti, mitä teosta on aiheutunut. Se ehkäisee uusintarikollisuutta. Tästä on viitteitä, Tuupainen sanoo.

Yleensä sovitteluun ohjaa poliisi. Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen, jonka vastuulla Poliisihallituksessa on väkivaltarikostorjunta ja poliisin ennalta estävä toiminta, pitää tärkeänä, että nuori tekijä ja uhri ohjataan tukipalvelujen piiriin.

– Poliisi ottaa tekijän kiinni ja antaa sakot. Se ei kuitenkaan puutu juurisyihin, sillä usein nuoren rikoksentekijän taustalla on esimerkiksi perhetilanteesta johtuvaa oireilua. On eri asia, jos nuori keskustelee asiasta sovittelijoiden kanssa, sillä heillä on aikaa ja osaamista ohjata muun avun piiriin, Heikkinen sanoo.

– Poliisi on perinteisen roolinsa ohessa tehnyt myös kansalaiskasvatusta, mutta nyt siihen ei tahdo olla aikaa.

Thl: Sovitteluun pääsy hidastunut

Sovitteluasiakkaat ovat Thl:n saaman palautteen perusteella tyytyväisiä saamaansa palveluun. Yli 20-kohtaisen lomakkeen yleisarvio asteikolla 1–5 oli 4,6.

Asiakkaat olivat erityisen tyytyväisiä saamaansa kohteluun, sovittelijoitten puolueettomuuteen ja kuulluksi tulemiseen.

Parannettavaakin oli. Asiakkaiden kanssa ei ollut aina keskusteltu tarpeestaan saada muita palveluita. Lisäksi he olisivat halunneet päästä sovitteluun nopeammin teon jälkeen.

Poliisihallitus antoi uuden sovitteluohjeen, joka tuli voimaan vuoden alussa. Sen mukaan osapuolilta on kysyttävä suostumus ennen kuin heidät voidaan ohjata sovitteluun. Se vie aikaa.

– Aiemmin se oli vapaampaa. Poliisi ohjasi sovitteluun kysymättä suostumusta. Suostumuksen kysyy kuitenkin joka tapauksessa vielä sovittelutoimisto. Vaikuttaa siltä, ettei poliisilla ole tarpeeksi resursseja hoitaa asiaa, Henrik Elonheimo sanoo.

– Tästä pitäisi käydä keskustelua, jotta sovitteluun ohjaaminen ei tarpeettomasti viivästy.

Pekka Heikkinen perustelee ohjetta sillä, että osapuolet eivät heti teon jälkeen välttämättä ymmärrä, mistä sovittelussa on kyse. Suostumus kysytään, jotta henkilö ymmärtää, mistä on kyse ja samalla varmistetaan tämä ymmärrys.

Uusia asiakasryhmiä

Yksi sovittelun etu rikosprosessiin nähden on, että siinä uhri voi saada teosta rahallisen korvauksen lisäksi aineettoman hyvityksen.

– Sovittelu on henkisesti vapauttavaa molemmille osapuolille, Ari Tuupainen sanoo. Joskus sovittelussa esitetään myös aito anteeksipyyntö.

Viime vuonna sovitteluun ohjattiin koko maassa 15 500 asiaa, joista 95 prosenttia oli rikosasioita. Kokonaismäärä on kaksi prosenttia edellisvuotta suurempi.

Päijät-Hämeen sovittelutoimistoon on tullut vuosittain 200–250 sovittelualoitetta. Viime vuonna niitä tuli 251 kappaletta, joista 167 tapauksessa sovitteluprosessi käynnistettiin. Rikosasioissa sovintoprosentti oli 89, kun se koko maassa oli 75.

Sovittelutoimistoihin tulee yhä enemmän tapauksia, joissa osapuolet poikkeavat etniseltä taustalta toisistaan. Päijät-Hämeessä on soviteltu sekä kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välisiä että maahanmuuttajien keskinäisiä juttuja.

Thl:ltä valmistuu ensi vuonna opas etniseltä taustaltaan erilaisen osapuolten sovittelutilanteita varten.

Lue myös: Rikoksen tutkinta voi tyssätä sen "liian" korkeisiin kustannuksiin – yksin jäänyt uhri tarvitsee muita tukitoimia
Sovittelutoimistot

15 000 asiaa vuodessa

Järjestämisvastuu vuodesta 2015 Thl:llä.

Koko maassa 18 sovittelutoimistoa, joita kunnat, järjestöt ja yhdistykset ylläpitävät.

Vuonna 2018 sovitteluun ohjattiin runsaat 15 500 asiaa, joista riita-asioita 5 prosenttia.

Lähes sata palkattua ammattihenkilöä vuonna 2018.

Vapaaehtoisia sovittelijoita noin 1 150.

Sovittelija vaitiolovelvollinen.

Valtio korvasi palveluntuottajille lähes 6,9 miljoonaa euroa.

Sovittelun osapuolille maksuton palvelu.

Aloite tavallisesti poliisilta.

Korvaa rikosprosessin tai on sille rinnakkainen menettely.

Sovintosopimuksen sisällöstä osapuolet päättävät itse.

Sovinto voi olla peruste rajoittaa esitutkintaa, jättää syyte nostamatta, alentaa tuomiota tai jättää kokonaan rangaistukseen tuomitsematta. Tämä on poliisin, syyttäjän tai tuomioistuimen itsenäisessä harkinnassa.

Lähde: Thl
Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi