Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinolan Wanhan ajan joulu sai väen liikkeelle – räntäsateet huolestuttavat tapahtuman järjestäjiä

Tänä vuonna Heinolaan muuttaneet Paula ja Evita Helenius myivät leivonnaisia Myllyojan koulun vanhempainyhdistyksen hyväksi. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Heinolan WPK-talon ja taidemuseon pihapiirissä 13. kertaa järjestetty Wanhan ajan joulu sai jälleen väen liikkeelle ajoittain sateisesta säästä huolimatta. Taidemuseon ystävät ry:n taidekahvilassa oli käynyt jo toistasataa ihmistä ensimmäisen neljänkymmenen minuutin aikana, mikä kertoo paljon tapahtuman suosiosta.

Heinolan seurakunnan pöydässä Elina Karonen tarjoili kävijöille pipareita yksinään, koska työparina ollut pappi oli lähtenyt keittämään lisää glögiä. Karonen oli tuonut mukanaan 10 litraa juomaa, mutta se pääsi loppumaan jo tunnissa.

Heinolan kaupungin kulttuuritoimen ja Heinola-seuran järjestämässä tapahtumassa oli tänä vuonna yli 40 myyntipöytää, jotka olivat täynnä erilaisia leivonnaisia, käsitöitä, koriste-esineitä ja joululyhteitä. Tuotteet vaihtoivat vilkkaasti omistajaa.

– Ahkerat tontut ovat huomanneet, että Heinola viettää tänä vuonna 180-vuotisjuhliaan, iloitsi Heinola-seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola.

Ronja ja Aaron Vasala tutkivat isoäitinsä Anja Vasalan kanssa Heinolan kirkon pienoismallia. Anja Vasala haluaa tutustuttaa Vantaalla asuvat lapsenlapsensa Heinolan historiaan. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

"Samanlainen tunnelma kuin Hirvisalossa"

Myllyojan koulun vanhempainyhdistyksen myyntipöydässä puolet tuotteista oli jo myyty ensimmäisen tunnin aikana. Myyjäisten tuotto käytetään koulun oppilaiden hyväksi esimerkiksi stipendilahjoituksiin ja yhteisten tapahtumien järjestämiseen.

Pöydän takana myymässä olleet Evita Helenius, 12, ja hänen äitinsä Paula Helenius ovat muuttaneet Heinolaan viime kesänä Mikkelistä. He ovat viihtyneet uudessa kotikaupungissaan.

– Olen tykännyt Heinolasta, koska tämä on rauhallinen paikka asua, Evita Helenius toteaa.

Alun perin Hämeestä kotoisin olevan Paula Heleniuksen mielestä on mukavaa, että pienessä kaupungissa järjestetään tapahtumia, jotka kiinnostavat yleisöä.

– Pidän Heinolasta myös siksi, että täällä on kiva ilmapiiri. Monet kaupunkilaiset ovat tulleet vapaaehtoisesti juttelemaan kanssani, hän sanoo.

Heinolan kirkonkylässä asuvat Marja-Liisa ja Taito Nipuli olivat lähteneet Wanhan ajan jouluun ensimmäistä kertaa.

– Täällä on samanlainen hyvä tunnelma kuin omalla joulutorillamme Hirvisalossa, jossa olimme myyjinä. Sielläkin satoi vettä, mutta nyt ei ole pimeää, he kuvailevat.

Myyjäisten lisäksi Marja-Liisa Nipulin joulunodotukseen kuuluu yhteisen ystäväporukan perinteinen jouluaskartelutuokio.

– Olemme tehneet yhdessä muun muassa kransseja ja kukka-asetelmia. Tekemiseen menee helposti koko päivä. Odotan aina kovasti tapaamistamme, hän sanoo.

Heinolalaiset Otso Ainali ja Mirja Lyytinen löysivät kotiinviemisiksi sievän piparkakkutalon. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Kotitekoisia tuotteita arvostetaan

Heinolalaiset Liisa ja Reijo Häyrinen tutkivat myyntipöytiä Lahdessa asuvan lapsenlapsensa Akselin kanssa. 2-vuotiasta kiinnosti eniten posetiivari, isoäitiä myyjäisten tarjonta.

– Aina ei ehdi tekemään kaikkea itse, joten on hyvä, että tällaisista tapahtumista voi ostaa kotitekoisia tuotteita, Liisa Häyrinen sanoo.

Joulun alla järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Liisa Häyrinen toteaa, ettei ehdi osallistua kaikkiin, koska omat jouluvalmistelut vievät aikaa, mutta hänestä on kuitenkin hyvä asia, että kaupungissa on monipuolista tapahtumatarjontaa.

– Monet kaipaavat myös sellaisia joulutapahtumia, joissa voi hiljentyä, hän sanoo.

Anu Kultamo-Rytkönen antoi 2-vuotiaan Aksel Häyrisen kokeilla, millainen ääni joulukellosta lähtee. Akselia pitelee isoisä Reijo Häyrinen. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Vetiset talvet huolestuttavat

Suosittua tapahtumaa varjostaa yksi seikka, johon järjestäjät eivät voi vaikuttaa. Kalevi Peltola kertoo olevansa huolissaan talvisista räntäsateista, sillä vetiset talvet ovat Etelä-Suomessa yleisiä ja niitä riittää varmasti myös tulevina vuosina.

– Emme ole halunneet tuoda uudenaikaisia telttoja myyntipöytien suojaksi, koska jos tekisimme niin, tapahtuman miljöö ei olisi enää vanhahtava. Vanhat rakennukset ovat antaneet tapahtumalle loistavat kulissit. Tänä vuonna sää oli kiitettävä pienestä sateesta huolimatta, Peltola sanoo.

Lue myös: Marian joulutori Hollolassa saa kiitosta miljööstä ja herkuista – "Tunnelma on tärkeämpää kuin tehdastilpehööri"
Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi