Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Parkkipaikka täyttyi ja jono kiemurteli Orimattilan Jymylinnan pihassa – Ilmaisen kirjan päivä veti tuhansia kävijöitä

Ensimmäisenä paikalle tulleet etsivät joululahjoja lastenlapsille ja lukemista itselleen.

Jymylinnan parkkipaikka ja sisätilat täyttyivät innokkaista kirjojen hakijoista. Kuva: Chiméne Bavard

Kuudetta kertaa järjestetty Ilmaisen kirjan päivä rikkoi kaikki aikaisemmat kävijäennätyksensä.

Netissä toimivan antikvariaatti Finlandia Kirjan yrittäjä Matti Pietilä arvioi, että Jymylinnassa vieraili neljän tunnin aikana noin 5 000 asiakasta.

– Parkkipaikka täyttyi nopeasti ja välillä autoja oli jonoksi asti tien varrella. Sisään ihmiset jonottivat vielä kolme tuntia aloituksen jälkeen, koska emme voineet ottaa kerralla enempää sisään. Jonoista huolimatta ihmiset olivat hyvällä tuulella, Pietilä kommentoi heti tilaisuuden jälkeen.

Jono kiemurteli pitkänä aamusta asti. Kuva: Chiméne Bavard

Ei rajoituksia

Ilmaisia kirjoja oli tarjolla noin 25 000 kappaletta. Aamulla Pietilä toivoi, että niistä lähtisi ihmisten mukaan reilusti yli puolet. Se toive toteutui.

– Käytetyistä kirjoista meni lähes kaikki. Uusia kirjoja oli enemmän, mutta arviolta yhteensä 15 000 kirjaa sai tänään uuden kodin.

Parasta on se, että vähävaraisetkin voivat ottaa täältä kirjoja ja hankkia joululahjoja. Lukiolainen Julia Prittinen

Tapahtumassa ei rajoitettu mukaan otettujen kirjojen määrää ja Pietilä arvioi, että yhden kävijän matkaan lähti keskimäärin yksi muovikassillinen kirja.

Kirjoja oli laidasta laitaan, mutta pääpaino oli uudemmissa kirjoissa ja vanhoissa klassikoissa. Tuhansien kirjojen järjestämisessä ja lajittelussa Finlandia Kirja sai apua toimintakeskus Laukkalinnalta, jonka väkeä oli paikalla lauantainakin.

Lahjoja lastenlapsille

Ensimmäisinä jonossa ulkona seisseet lahtelaiset ensikertalaiset Tuula Pekkola, Helena Sipiläinen ja Helena Kyyhkynen olivat varustautuneet tapahtumaan jokainen kahden kangaskassin kanssa.

Tuula Pekkola ja Helena Sipiläinen pääsivät ensimmäisten joukossa valitsemaan ilmaisia kirjoja. Mukaan lähti ainakin Arto Paasilinnan Kymmenen riivinrautaa. Kuva: Chiméne Bavard

Kolmikon suunnitelmissa oli etsiä kirjoja lastenlapsille, jotka olivat toivoneet taide- ja musiikkikirjoja. Taktiikkana oli olla paikalla ensimmäisenä ja etsiä oikeat kirjat mahdollisimman nopeasti.

– Itselleni voin katsella jotain romaaneja. Tämä on mielestäni upea tapahtuma. Olisi sääli, jos kirjat menisivät roskiin. Kirjoista voi myös askarrella monenlaisia juttuja, Helena Sipiläinen muistutti.

Sisällä tunnelma oli lämmin, koska ihmisiä oli paljon. Kuva: Chiméne Bavard

Lukemista historian tunnille

Hollolalainen Julia Prittinen nappasi kassiinsa ensimmäisten minuuttien aikana Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian sekä Urho Kekkosen ja Risto Rydin elämäkerrat.

– Otin ne lukion historian kursseja varten. En aikaisemmin ollut ahkera lukija, mutta lukiossa olen innostunut kirjoista.

Mumminsa houkuttelemana paikalle tullut Prittinen arvostaa Ilmaisen kirjan päivän ideaa.

Julia Prittinen löysi lukemista, joka auttaa historian opiskelussa. Kuva: Chiméne Bavard

– Tämä on aivan ihanaa. Parasta on se, että vähävaraisetkin voivat ottaa täältä kirjoja ja hankkia joululahjoja, lukiolainen kehui.

Sylillisen uusia nuorten kirjoja haalinut orimattilalainen Päivi Tuhkanen oli liikkeellä poikansa Jose Tuhkasen ja työkaverinsa Tuija Sihvosen kanssa.

– Ajattelin hakevani täältä vain pari kirjaa, mutta nämä olivatkin jotain sarjaa, Päivi Tuhkanen naurahti.

Myrskylässä asuvan Tuija Sihvosen mukaan lähti iso kassillinen lukemista isännälle.

Päivi ja Jose Tuhkanen ottivat mukaansa näyttävän kasan nuorten kirjoja. Kuva: Chiméne Bavard

Taisteluilmeitä ja hymyä

Finlandia Kirja järjestää vuosittaisen hyväntekeväisyystempauksen, koska sille kertyy monista kirjoista useita kappaleita. Pietilä haluaa tapahtumalla myös viestiä, etteivät kirjat ole kertakäyttötavaraa.

– Lisäksi haluamme tukea ihmisten lukuharrastusta. Kaikilla ei ole varaa ostaa uusia kirjoja. Olemme saaneet tapahtumasta pelkkää positiivista palautetta. Täällä hymyillään paljon. Alussa joillakin on taisteluilme, mutta se rauhoittuu nopeasti, Pietilä kuvailee.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi