Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Joulupatoja, lahjapuita ja ruokakasseja - joulu on antamisen aikaa, ja Lahden seudulla joulukeräyksiä on monia erilaisia

Tauno Ollikainen on ollut Joulupata-vapaaehtoisena parikymmentä vuotta. Kuva: Sami Kuusivirta

Pelastusarmeijan perinteiset Joulupadat ilmestyivät katukuvaan jälleen perjantaina. Jouluaaton aattoon saakka kestävässä keräyksessä kerätään varoja kotimaan vähävaraisten auttamiseksi.

Joulukeräyksiä järjestää toki moni muukin taho niin Lahdessa kuin muuallakin.

Esimerkiksi lasten lahjatoiveita toteuttavat Lahden 4H-yhdistyksen, Nuorkauppakamarin ja Lahden Rotary-klubien Joulupuu-keräys, sekä Lahti Hopen toivepuukeräys.

Joulupuu-keräys ei näytä tänä vuonna pääsevän viime vuoden tasolle: Lahjan odottajia on tuhat, mutta joitakin toiveita on jouduttu karsimaan pois, kertoo Lahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkkä.

Sen sijaan Lahti Hopen jo päättyneessä keräyksessä lähes kaikkien reilun 200 lapsen toiveet on saatu täytettyä. Ainoastaan yhden perheen toiveet odottavat vielä ratkaisuaan, kertoo tiiminvetäjä Iina Kanerva.

Kaikki toiveet käyvät

Petra Kerkän mukaan lasten toiveissa on paljon meikkejä, hygieniatuotteita ja "tyttöjen juttuja". Talvikengät ovat toistuva toive.

– Toiveet ovat ihan maan ja taivaan väliltä. Kukaan ei ole vielä norsua toivonut, mutta sekin olisi sympaattinen toive, hän naurahtaa.

Kerkkä huomauttaa, että lasten lahjatoiveista on jossakin syntynyt kohu-uutisia. Hän ei näe kalliimmissakaan toiveissa vikaa, vaikka niitä ei ole hänelle itselleen vastaan tullutkaan.

Kerkän mukaan kalliitakaan toiveita ei poisteta puusta, ja yritysyhteistyöllä onkin esimerkiksi hankittu tietokone kriisitilanteessa olleelle perheelle.

Lahti Hopen Kanervan mukaan joulun hittilahjat näkyvät usein lasten toiveissa. Nyt toivotaan erityisesti LOL-yllätyspalloja. Myös vaatekauppojen lahjakortteja toivotaan paljon.

– Asiakasperheemme ovat vähävaraisia tai äkillisen kriisin kohdanneita. Lapset toivovat, että pääsisivät ihan itse valitsemaan kaupasta jotakin uutta, Kanerva kuvailee.

Lapset saavat toivoa haluamiaan lahjoja.

– On ok sanoa unelmansa ääneen. Emme halua joulunakaan sanoa, ettet saa toivoa niin kallista lahjaa. Ei ole lasten tehtävä miettiä, mitä mikäkin maksaa, Kanerva sanoo.

Joulupuu-keräyksessä toteutetaan lasten joululahjatoiveita. Kuva: Katja Luoma

Pop up -keräykselläkin syntyy isoja potteja

Lyhyempiaikaisiakin keräyksiä on. Torstaina Aurinkovuoren koululla Vääksyssä järjestettiin joulujuhlana joulutoritapahtuma koulun pihalla. Tapahtuma tuotti 1 600 euroa, joka lahjoitetaan seurakunnan kautta Asikkalan vähävaraisten perheiden hyväksi.

Viime viikon lauantaina puolestaan järjestettiin jälleen Lahden paikallisten Lions-klubien Tee hyvä teko -kampanja.

– Päivystämme kaupan sisällä sisäänkäyntien läheisyydessä. Jos vapaaehtoisesti ottaa lapun, annamme sellaisen, ja omien ostosten lomassa voi hankkia pienen ylimääräisen ostoksen, kampanjan alun perin ideoinut LC Lahti/Vellamoiden Heidi Sihvonen kuvailee.

Elintarvikkeet ja tavaralahjoitukset annetaan vähävaraisille Lahden seurakuntayhtymän diakoniatyön kautta. Viime vuonna kasseja saatiin kasaan noin 500, mutta tämän vuoden tarkka määrä on vielä kysymysmerkki.

– Ihmisillä on valtava auttamisen halu ja lähimmäisenrakkaus. Jotkut voivat tuoda kassillisen tavaraa, Sihvonen kertoo.

Hän painottaa tuen merkitystä.

– Tämä on tullut tosi tärkeäksi. Seurakunta jakoi aiemmin elintarvikkeita EU-tuen voimilla, mutta ruoka-apuun ei enää anneta rahaa.

Kukka ja tervehdys seniorille

Hieman erilaista lahjakeräystä organisoi Kotona Asuen Seniorihoiva: nimittäin kukkakeräystä. Ole joulupukkina seniorille -kampanjassa mukana on paikallisella tasolla kymmenkunta kukkakauppaa Lahdessa ja Hollolassa, molempien kaupunkien kotihoidot sekä hyvinvointiyhtymän palvelutaloja.

Kampanjassa kukkakaupan asiakas voi ostaa kukan ja kirjoittaa joulutervehdyksen, joka toimitetaan perille ensi viikolla. Päijät-Hämeessä nimiä on toimitettu kukkakauppoihin vajaa 750.

– Toimijat ovat valikoineet yksinäisiä ja vähävaraisia vanhuksia. Heillä ei välttämättä ole sellaisia läheisiä, jotka muistaisivat jouluna, kertoo Kotona Asuen Seniorihoivan palveluvastaava Kristiina Hyytiälä.

– Nyt on paras myyntiviikko, joten kukat menevät varmasti.

Eine Airaksinen toimii Joulupata-vapaaehtoisena. Kuva: Sami Kuusivirta

Puuntaimista tuli yllätyssuosikki

Monet joulukeräyksiin lahjoitetut varat ja tavarat menevät kotimaahan, mutta myös ulkomaille suuntautuvia keräyksiä on. Niistä ehkä eniten jouluun yhdistetään Kirkon ulkomaanavun Toisenlainen lahja.

Varainhankinnan päällikkö Johanna Karjalainen Kirkon ulkomaanavusta kertoo, että joulu on Toisenlaisen lahjan tärkein sesonki, jolloin hankitaan yli 60 prosenttia vuoden lahjoista. Yksi mattimyöhäisten myyntipiikki on jouluaattona ja -aatonaattona.

Karjalaisen mukaan paperisia tilauslomakkeita on saapunut tänä vuonna aiempaa vähemmän, ja miettiikin, liittyykö tilanne postilakkoon. Mahdollista on sekin, että nämä tilaajat ovat siirtyneet verkkokauppaan.

Tyypilliset suosikit Toisenlaisessa lahjassa ovat olleet alusta asti mukana ollut vuohi ja stipendi tytön koulunkäyntiin. Viime vuonna niiden edelle kiilasi yllätyssuosikki: puuntaimet. Tuota lahjaa hankittiin yli 6 800 kappaletta.

– Emme olleet sitä omassa markkinoinnissamme nostaneet, vaan se oli kuluttajien oma valinta, Karjalainen sanoo.

Toisenlainen lahja lanseerattiin jouluksi 2005, jolloin se tuotti 230 000 euroa. Koko viime vuonna lahjoja hankittiin 1,2 miljoonan euron edestä.

– Tänä päivänä on kaikki mahdolliset järjestöt, ja kaupallisetkin toimijat tarjoavat aineettomia elämyslahjoja, joten markkinat ovat aivan erilaiset. On tosi kiva, että tämä on näin hyvin pitänyt pintansa kuluttajien yhtenä lahjavaihtoehtona.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi