Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Cannonball-huumejutun hovioikeuskäsittely keskeytyi teknisten ongelmien takia – heinolalainen syytetty pakoili

Päijät-Hämeen oikeustalossa kokoontunut hovioikeus joutui torstaina keskeyttämään istunnon tietoteknisten ongelmien vuoksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden yhdessä istuntosalissa kävi torstaina melkoinen puheensorina siihen nähden, että kyse oli Itä-Suomen hovioikeuden istunnosta.

Hovioikeus jatkoi tiistaina alkaneen ison huumejutun käsittelyä, mutta ulkopuoliset voimat puuttuivat peliin: salin äänentallennusjärjestelmä ei toiminut eikä myöskään videoneuvotteluyhteys yhteen syytettyyn.

Vuonna 1968 syntynyttä syytettyä oli tarkoitus kuulla iltapäivällä videoitse hänen oman turvallisuutensa takia. Hän oli esitutkinnassa kertonut kanssaepäillyistä seikkoja, joita poliisi ei olisi saanut omin avuin selville. Syytetyn rooli 12 kilon amfetamiinijutun selvittämisessä oli ratkaiseva.

Kuvayhteys oikeuden ja syytetyn välillä toimi, mutta ääniyhteys ei.

Aamupäivän päätteeksi kävi lisäksi ilmi, että aamupäivän kuulemiset eivät olleet tallentuneet. Toinen kuulluista oli jutun 1983 syntynyt päätekijä, jonka käräjäoikeus oli tuominnut 10,5 vuoden vankeuteen.

Oikeuden puheenjohtaja, hovioikeudenneuvos Aki Rasilainen soitti puhelun kesken istunnon ja hoputti saamaan tekniikka kuntoon nopeasti, sillä "käsillä on iso juttu".

Korjausaikataulu jäi kuitenkin avoimeksi. Lopulta oikeus päätti siirtää iltapäivän kuulemisia seuraavalle päivälle Kouvolan oikeustalossa. Keskusteluun istunnon jatkamisesta osallistuivat myös vangittuna olevat syytetyt, joitten kuljetuksiin istuntopaikan siirto vaikutti.

"Tilanne ei ole tyydyttävä"

Ongelmat eivät tulleet yllätyksenä, Rasilainenkin sanoi kuulleensa vielä isommista vaikeuksista kesällä.

Käräjäoikeuden laamanni Jukka Heikkilä vahvistaa ongelmat.

– Yhteydet ovat toimineet kohtuullisen huonosti. Kyse on hyvin vakavasta ongelmasta, tilanne ei ole tyydyttävä, Heikkilä sanoo.

Laamanni on keskustellut ongelmista oikeusministeriön kanssa.

Oikeushallinnon video- ja puheentallennuspalvelut toimittaa valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

– Ongelmia on ollut muissakin tuomioistuimissa. Olemme reklamoineet Valtorille. Hyvitystä emme kuitenkaan voi saada, sillä Valtori on valtion in house -yhtiö, tarkastaja Sakari Perkiömäki oikeudenhoito-osastolta sanoo.

Perkiömäen mukaan tuomioistuinten on pakko käyttää Valtorin palveluja.

Valtorin palveluissa oli syksyllä laajoja ja pitkäkestoisiakin häiriöitä.

– Valtiovarainministeriön johdolla on pidetty monenlaista kriisipalaveria, sanoo OM:n tietohallintoyksikön päällikkö Tarmo Maunu. Valtori on VVM:n alainen yksikkö.

Maunun tuntuma on, että Valtori ymmärtää ongelman vakavuuden tekee voitavansa tilanteen korjaamiseksi käyttäen myös ulkopuolista apua.

"Aika hyvä tilanne"

Asiakkuuspäällikkö Mike Värri sanoo Valtorin suhtautuvan vakavasti ongelmiin oikeushallinnon kannalta kriittisissä palveluissa.

Valtori on toimittanut video- ja puheentallennuspalveluita noin viiden vuoden ajan.

– Tilanne alkaa olla nyt aika hyvä. Tekniikka toimii, mutta virheitä voi sattua.

Syksyn aikana Valtori on saanut oikeushallinnosta yhden ilmoituksen vakavasta ongelmasta videoneuvottelupalveluissa; puheentallennuksen ongelmista vastaavaa tietoa ei torstaina ollut saatavissa.

Valtori käyttää tiedonsiirtoon yleisiä verkkoja. Jos niissä on ongelmia, vastuu ei ole Valtorin, Värri muistuttaa. Lisäksi osa puheentallennusjärjestelmistä on hankittu muuta kautta kuin Valtorilta.

Yksi syytetty pakoili

Vuonna 1980 syntynyt heinolalainen syytetty, jonka käräjäoikeus oli tuominnut 7 vuoden vankeusrangaistukseen 12 amfetamiinikilon hallussapidosta ja levittämisestä, ei ollut saapunut hovioikeuden istuntoon.

Käräjäoikeus oli huhtikuussa antamallaan tuomiolla määrännyt heinolalaisen vangittavaksi, mutta hän on pakoillut passitusta vankilaan.

Heinolalainen on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta. Syytetyn poissaolo ei estä asian käsittelyä, sillä syytettyä edustaa hänen puolustajansa.

Huumejuttu on laaja, sille oli alun perin varattu hovioikeudessa kuusi käsittelypäivää.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi