Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa on riittävästi päivähoitopaikkoja, mutta alueellisesti tarve ja tarjonta eivät kohtaa: uusien päätösten myötä yli sadan lahtelaislapsen päivähoito menee uusiksi

Koko Lahdessa päivähoitotilanne on ollut viime vuotta parempi. Alueellisesti paikat ja kysyntä eivät välttämättä kuitenkaan kohtaa.

Johanna Ruuhijärvi taisteli viimeiseen saakka Kerinkallion päiväkodin puolesta. Puoliso Timo Ruuhijärvi sekä pojat Veli, 9 kuukautta, ja Ilari, 7 vuotta, seurasivat hänen kanssaan joulujuhlaesitystä päiväkodin pihalla keskiviikkona. Kuva: Juha Peurala

Lahden sivistyslautakunta päätti tiistaina lakkauttaa Kerinkallion päiväkodin ja samalla siirtää Mustikkamäen päiväkodin kesällä valmistuvan Lähteen monitoimitalon yhteyteen.

Päätös tarkoittaa sitä, että yli sadan lahtelaislapsen päivähoitojärjestelyt muuttuvat, koska Lähteen päiväkodissa tilaa on vain kahdeksalle ryhmälle. Nyt Mustikkamäen ja Kerinkallion päiväkodeissa on yhteensä 16 ryhmää.

Aivan Kerinkallion päiväkodin tuntumassa asuva lahtelaisäiti Johanna Ruuhijärvi oli pettynyt päätökseen. Hän kamppaili aktiivisesti sosiaalisessa mediassa Kerinkallion päiväkodin säilyttämiseksi. Hänen kolmesta lapsestaan yksi on käynyt Kerinkallion päiväkotia.

– On ollut vähän ankea päivä. Loppuun saakka toivoin muuta ratkaisua.

Ankeasta päivästä huolimatta Ruuhijärvi jaksoi uskoa iloisempaan iltaan. Kerinkallion päiväkodilla järjestettiin keskiviikkona joulujuhlat – päiväkodin viimeiset.

– Lapset eivät näistä asioista onneksi niin tiedä. Yritetään juhlia mahdollisimman iloisesti ja nautitaan lasten esityksistä. Keskustelu varmaan jatkuu.

Ruuhijärven perheen arjessa päätös saattaa merkitä jatkossa isoja muutoksia. Ruuhijärvi on nyt kotona perheen pienimmän lapsen kanssa, mutta suunnitelmissa olisi palata töihin ensi syksynä. Perheen käytössä on yksi auto. Ruuhijärvi käy töissä Orimattilassa ja tarvitsee työssään autoa.

– Katsoin, että jos keskimmäinen aloittaisi esikoulussa Liipolassa ja kuopus saisi paikan vaikka Riihelästä, menisi aamulla puolitoista tuntia, ennen kuin pääsisin aloittamaan työpäivän. Pienelle lapselle päivästä tulisi kovin pitkä, vaikka tekisin lyhennettyä työpäivää.

Ruuhijärvi sanoo, että Lahden päätökset käyvät tunteisiin. Keskimmäisen lapsen kahden ja puolen vuoden päiväkotiuraan on mahtunut neljä eri päiväkotia. Tilat ja osittain kaverit ovat vaihtuneet pääasiassa sisäilmaongelmien vuoksi.

– Moni on kestänyt sisäilmavyörytyksen sillä, että meillä on ihana lähipäiväkoti sitten kun ongelmat loppuvat. Nyt päiväkoti sitten lakkautetaan.

Väliaikaisratkaisu vaatisi päätöksen lisärahasta

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) sanoo, että lautakunnan vaikutusmahdollisuudet päätökseen olivat tässä kohtaa rajalliset. Mustikkamäen ja Kerinkallion lisäksi lautakunta päätti lakkauttaa Onnelantien omana toimintayksikkönään. Mukkulan läheisyyteen siirtyneen Timonkadun päiväkodin nimi puolestaan päätettiin muuttaa Mukkulan päiväkodiksi.

– Taustalla ovat niin palveluverkkopäätös kuin valtuustopäätöskin. Rakennusten kunto on osin huono. Niistä viimeisetkin ovat menossa kesällä käyttökieltoon.

Mäkysen mukaan lautakunta kävi asiasta ja eri vaihtoehdoista pitkän keskustelun. Päivähoitotilanteesta aiotaan Mäkysen aloitteesta järjestää myös Oma Lahti -ilta. Kevään palveluverkkoselvityksen yhteydessä katsotaan vielä alueen tarpeita ja mahdollisuuksia toteuttaa tilapäisratkaisuja.

– Väliaikaisratkaisu edellyttäisi lisätalousarviota, sillä jo hyväksytyssä budjetissa siihen ei ole varattu rahoja, Mäkynen sanoo.

Koko kaupungissa päivähoitopaikkoja on riittävästi

Kaupunkitasolla Lahdessa on tällä hetkellä riittävästi päivähoitopaikkoja. Esimerkiksi läntiselle alueelle Riihelään ja Metsäkankaalle on perustettu uusia ryhmiä. Alueellisesti päivänhoidon tarve ja tarjonta eivät kuitenkaan välttämättä kohtaa. Tällainen tilanne on nyt Lahden eteläisissä osissa.

Eteläiselläkin alueella tilaa on yksityisissä päiväkodeissa. Mäkysen mielestä myös kunnallista päivähoitoa pitäisi olla riittävästi valinnanvapauden turvaamiseksi.

– Lahdessa tulisi harkita lähipäiväkoti-periaatetta perheiden arjen sujuvoittamiseksi.

Lahden päivähoitojohtaja Mika Harjun mukaan myös kunnallisia päivähoitopaikkoja on lisätty jonkin verran viime vuoteen verrattuna. Lisäksi Lahdessa on avautunut neljä uutta yksityistä päiväkotia.

– Viime vuosi oli tosi tiukka. Siihen verrattuna päiväkodeissa on ollut tänä vuonna väljempää, mutta nyt tilanne näyttää taas huonommalta, kun vanhempia palaa usein töihin vuoden alusta.

Harjun mukaan aiemmasta poiketen esimerkiksi myös Nastolassa päiväkodit ovat täyttymässä. Siellä tilanteen tosin odotetaan helpottuvan Rakokiven monitoimitalon valmistuessa vuonna 2021. Myös Aurinkorinteen päiväkodin laajennusta suunnitellaan.

– Päivähoitopaikkojen alueellinen kohdentuminen on haastavaa. Eteläisellä alueella paikat ovat nyt vähenemässä ja täytyy seurata, korvaako palveluseteli poistuvia paikkoja vai onko tarvetta lisäryhmille.

Palveluverkkoselvitys keväällä

Päiväkotimyllerrys eteläisellä alueella tulee jatkumaan. Kaarikadun päiväkoti on siirtymässä Kerinkallion päiväkodilta vapautuviin tiloihin ja myös Launeen päiväkodin tilaratkaisuja mietitään. Päiväkodin on tarkoitus jatkaa nykyisissä tiloissa kesään saakka. Mahdollinen uudisrakennus on vasta suunnitteluasteella.

– Päivähoidon alueellinen riittävyys on tärkeää, mutta aina siihen ei päästä. Kyselyn perusteella noin 90 prosenttia vanhemmista on saanut lapselleen hoitopaikan toivomaltaan alueelta, mutta se kymmenenkin prosenttia tarkoittaa 400:aa lasta.

Heti ensi vuonna Lahdessa on tarkoitus käynnistää uusi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys. Siinä yhteydessä päivitetään esimerkiksi lapsimääräennusteet.

– Odotus on, että lapsimäärä olisi suunnilleen nykyisellä tasolla. Varhaiskasvatukseen on Lahdessa osallistuttu keskimääräistä vähemmän. Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun vaikutus näkyi Lahdessa selvästi, Harju sanoo.

Lasten kaupungin pitäisi olla muutakin kuin puhetta

Johanna Ruuhijärvi toivoo Lahden päätöksentekoon jatkossa enemmän avoimuutta ja kuntalaisten mukaan ottamista. Hänen mukaansa tieto Kerinkallion päiväkodin lopettamisaikeista tuli vanhempainillassa siinä vaiheessa, kun valmistelu asiasta oli jo tehty.

–  Koen että vanhemmilla ei ollut vaikutusmahdollisuuksia. Olisi ihanaa, jos meiltäkin olisi kysytty mielipidettä.

Ruuhijärvi toivoo, että Lahdessa teot vastaisivat puheita. Perheen ekaluokkalaiselle oli jäänyt mieleen, kuinka kaupunginjohtaja oli puhunut Itsenäisyyspäivänä Sibeliustalolla, että Lahti on lasten kaupunki.

– Voisivatko päätöksetkin tukea puheita? Lahden kaupungin pitäisi miettiä aidosti, mitä lapsiperheiden puolella oleminen tarkoittaa. Nyt ei olla menossa ainakaan hyvään suuntaan.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi