Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaiken kansan joulujuhlaan Lahdessa riitti väkeä uudessa paikassa – "Hienoa, että ihmiset näkevät vaivaa", pohti ensikertalainen

Monitoimitalo Onnissa otettiin joulujuhlavieraille käyttöön pari lisäpöytääkin.

Vapaaehtoiset Päivi Tenni ja Tuula Weinreich jakoivat ruoka-annoksia tarjoilijoiden vietäväksi. Kuva: Mirja Hussain

Joulupöytä oli keskiviikkoiltana katettu yli 400 hengelle Liipolan Monitoimitalo Onnissa, kun Kaiken kansan joulujuhla valtasi sen ensimmäistä kertaa. Väkeä olikin paikalla sen verran paljon, että käyttöön otettiin pari lisäpöytääkin.

Aiemmin tilaisuus on järjestetty Kasisalissa, joka kuitenkin suljettiin vastikään sisäilmaongelmien vuoksi. Onni onnettomuudessa onkin, että uudeksi paikaksi löytynyt Monitoimitalo Onni on vielä tilana Kasisalia suurempi.

– Monena vuonna kaikki eivät ole mahtuneet, huomauttaa tilaisuuden juontanut Sari Teräsheimo.

Järjestyksessään 12. joulujuhla

Kaiken kansan joulujuhlaan osallistui yli 400 henkeä. Kuvassa Martta Tenhunen, Raija Rinkinen ja Aarne Ekman. Kuva: Mirja Hussain

Kaikille avoimen ja ilmaisen joulujuhlan järjestävät vuosittain Operaatio Avoin Ovi, Ruokamiehet ja Lahden Kääntöpiiri -seurakunta.

– Se on lähtenyt aikanaan siitä, että on saatu valtava määrä tavaraa lahjoituksena. Kun tämä alkoi 12 vuotta sitten, saimme lahjoituksena joulutorttuja, kertoo Operaatio Avoimen oven toiminnanjohtaja Jarmo Teräsheimo.

Uusi paikka Kasisalin tilalle löytyi muutaman käänteen kautta. Jarmo Teräsheimo kertoo, ettei ollut itse saanut uuden paikan löytämisessä vastakaikua, mutta yksi markettitila oli juhlaa varten kuitenkin varattu.

Kun tämä alkoi 12 vuotta sitten, saimme lahjoituksena joulutorttuja. Operaatio Avoimen oven toiminnanjohtaja Jarmo Teräsheimo

Tilanne kääntyi Etelä-Suomen Sanomien sivuilla käydyn ajatustenvaihdon jälkeen, johon osallistuivat lahtelainen Petri Alastalo ja kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Timonen kertoi Onnin olevan juhlalle mahdollinen paikka.

Jarmo Teräsheimo kiittelee Alastaloa aktiivisuudesta, ja kehuja saa myös kaupunginjohtaja Timonen.

– Hän on ollut alusta lähtien tukemassa meidän työtämme.

Väkeä lapsiperheistä eläkeläisiin

Juhlaan on viime vuosina osallistunut myös lapsiperheitä. Kuvassa Jasmiina ja Neela Teräsahde ja Joni Mikkola. Kuva: Mirja Hussain

Sari Teräsheimon mukaan Kaiken kansan joulujuhlaan on viime vuosina osallistunut myös lapsiperheitä.

Ensimmäistä kertaa juhlaan osallistunut, parhaillaan äitiyslomalla oleva Jasmiina Teräsahde kuuli juhlasta sattumalta ja houkutteli mukaansa muitakin. Pienen lapsen kanssa ylimääräistä ei kamalasti ole, ja kun sopivan ikäisiä sukulaislapsia ei ole, johonkin joulujuhlaan oli kuitenkin mukava päästä.

– En ole tiennyt ollenkaan, että tällainen tapahtuma on. Onhan se mielettömän kaunista: nimi kertoo, että kaikki ovat tervetulleita. Hienoa, että ihmiset näkevät vaivaa, sillä tällainen ei synny itsekseen, hän pohtii.

Osalle juhla oli tuttu myös aiemmilta vuosilta. Kasisalin juhlassa on käynyt myös tyttärensä kanssa paikalla ollut Katja Nordman.

– Niin sanotut tasoerot eivät näy täällä, ja pääsee juttelemaan kaikenlaisten ihmisten kanssa, hän miettii.

"Kaikki keskusliikkeet lahjoittavat tavaraa"

Osallistujissa oli paljon myös eläkeläisikäistä väkeä. Kuva: Mirja Hussain

Joulujuhlan ohjelmassa oli puheita, musiikkia, jouluruokailu sekä tietysti joulupukin vierailu. Lisäksi vieraita varten oli varattu lähtiessä ruokapussi, jossa oli esimerkiksi erilaisia kuivaruokia, hedelmiä ja vihanneksia sekä lapsille suklaajoulukalenteri.

Jarmo Teräsheimo laskeskeli ennen juhlan alkua, että yhdessä pussissa tavaraa oli noin 5–6 kiloa. Ruoka tulee Avoimelle ovelle lahjoituksina.

– Kaikki keskusliikkeet lahjoittavat tavaraa. Olemme yksi Suomen suurimpia, vaikka olemme toimineet matalalla profiililla, hän sanoo.

Kääntöpiiri-seurakunnan johtava pastori Miko Puustelli pitää kaiken kansan juhlaa todella tärkeänä.

– Se on meidän seurakunnassamme parasta mitä tehdään, samoin kuin kerran kuussa olevat kaiken kansan soppajuhlat.

Puustelli painottaa, että kyseessä on nimenomaan kaiken kansan joulujuhla.

– Meille kaikki ihmiset ovat arvokkaita, tulevat he sitten mistä tilanteesta vain.

Myös joulupukki oli tietenkin paikalla. Lahjaa ottamassa vastaan Cia Lehtilampi, odottamassa Jemina Viitala ja Jani Viitala. Kuva: Mirja Hussain
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi