Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Kujala on pakettiliikenteen solmukohta, josta lähetykset jatkavat matkaansa koteihin ja pakettiautomaatteihin

Ville Reinikainen tuo uuden pakettilähetyksen kauppakeskuksen automaattiin. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden Kujalassa toimii yksi pakettiliikenteen solmukohdista, Postin terminaali. Täällä lajitellaan ja lähetetään eteenpäin niin kahvipaketin kuin jääkaapinkin kokoisia lähetyksiä. Tavarat saapuvat Kujalaan yöllä pääosin Postin Vantaan, osittain myös Liedon rahtiterminaaleista.

Osa Lahden hallia on varattu valmiiksi lajitelluille rullakoille, joissa paketit jatkavat suoraan matkaa noutopisteisiin eli Postin omien tai yhteistyökumppaneiden hyllyille.

Toisaalla lajitellaan paketteja, joiden määränpää on jokin Lahden seudun noin 70 pakettiautomaatista. Oikea rullakko selviää viivakoodista, jonka lajittelijan hihaskanneri lukee.

Kuljettaja Ville Reinikainen nappaa valmiin rullakon, jonka määränpää on Lahden Karisman kauppakeskuksen pakettiautomaatti. Tämä on näytösluoteinen lähikuljetus, koska normaalisti hänen kierroksensa olisi pitkä ja polveileva. Osa paketeista pitäisi toimittaa tilaajan kotiovelle asti.

Karismassa kaksi

Posti on pakettiliikenteen markkinajohtaja noin 50 prosentin osuudella ja myös pakettiautomaateista suurin osa on Postin. Karismassa automaatteja on peräti kaksi, molemmissa päissä kauppakeskusta. Niiden toimintaperiaate on kuitenkin hiukan erilainen. Reinikainen nostaa paketin rullakosta ja vilauttaa sen viivakoodin automaatin lukulaitteelle, jolloin yhden lokeron ovi avautuu.

– Lähettäjä on etukäteen määritellyt, minkä kokoisen lokeron tavara tarvitsee.

Automaateista voi hakea ja niihin voi jättää paketteja. Kuva: Pirjo Kamppila

Joskus varaus on mennyt pieleen ja Reinikaisen pitää käsin ohjelmoida sopiva lokero avautumaan. Tällä kertaa yksi suuri paketti ei kuitenkaan mahdu edes XL-kokoiseen lokeroon. Syynä on lajitteluvirhe: paketti onkin tarkoitettu toiseen automaattiin ja se palaa Kujalaan.

Myös toiseen suuntaan

Kun kaikki muut paketit ovat löytäneet paikkansa, Reinikainen poimii mukaansa lähetykset, jotka asiakkaat ovat jättäneet automaattiin Postin noudettavaksi. Automaatti toimii siis myös lähetyslaitteena, kunhan lähetys on etukäteen tilattu ja maksettu netissä.

Joulu on pakettiliikenteen perinteistä sesonkiaikaa, mikä Kujalan terminaalissa tarkoittaa ainakin tuplamäärää tavaraa normaaliin verrattuna, kertoo kuljetuspäällikkö Simo Laakso.

Tätäkin hurjempi virta nähtiin marraskuun lopussa Black Friday -päivän merkeissä.

Ruuhkaa puretaan kuljettamalla tavaraa automaatteihin myös viikonloppuisin.

Lue myös: Suomalaiset muita eurooppalaisia eettisempiä kuluttajia – verkosta ostettuja tuotteita palautetaan vähän, mutta muoti on poikkeus
 
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi