Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rakenteellista työttömyyttä, paljon lääkärikäyntejä ja lastensuojeluilmoituksia – tuore sote-vertailu ei mairittele Päijät-Hämettä

Yhtymän toimitusjohtajan Marina Erholan mukaan väestön terveyden ja hyvinvoinnin tila on haasteellinen. Kuva: Sami Lettojärvi

THL:n tiistaina julkaisema alueellinen sote-vertailu ei juuri mairittele Päijät-Hämettä. Viime vuotta koskevassa alueellisessa vertailussa nousivat esille muun muassa rakenteellinen pitkäaikaistyöttömyys ja nuorten huumeidenkäyttö. Lisäksi väestö ikääntyy ja vähenee. Asukkaiden palvelutarve on suuri ja avohoidon lääkärikäyntejä väestöön suhteutettuna maan eniten.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajan Marina Erholan mukaan sote-vertailussa ei ollut yllätyksiä.

– Arvio on ihan odotusten mukainen. Siinä tulee ihan realistisesti esiin se, mitä on koko syksy puhuttu. Väestön terveyden ja hyvinvoinnin tila on haasteellinen, hän sanoo.

Hykyssä on tänä syksynä käynnistetty muutosohjelma. Erholan mukaan siinä pyritään vastaamaan haasteisiin viisivuotiskaudella.

"Keskimääräisesti paljon sairastava väestö"

Erholan mukaan väestöprofiilirakenne on haastava, mutta hyväksi puoleksi hän nimeää palvelutarpeeseen vertailtuna hyvinkin edulliset kustannukset. Ne ovatkin sote-vertailun mukaan maan matalimpia.

Sote-vertailun mukaan Päijät-Hämeessä nettokäyttökustannukset per asukas ovat kuitenkin noin kaksi prosenttia suuremmat kuin maassa keskimäärin.

– Meillä on keskimääräisesti paljon sairastava väestö. Väestössä on paljon sairautta ja ja huonovointisuutta, ja siinä suhteessa kustannukset ovat puolestaan edullisia, Erhola selittää.

Tilanne on siis erilainen kuin esimerkiksi Helsingissä, jossa väestöpohja on erilainen kuin Päijät-Hämeessä. Erholan mukaan voimavarat on pystytty kuitenkin käyttämään hyvin.

Käytännön esimerkki matalista kustannuksista on erikoissairaanhoito, jonka kustannukset asukasta kohti ovat Päijät-Hämeessä Suomen pienimpiä.

Lastensuojelussa tehdään erillistä selvitystä

Päijät-Hämeestä nostettiin THL:n vertailussa esiin myös, että lapsia, joista on tehty lastensuojeluilmoitus, on suhteessa eniten koko Suomessa. Lisäksi lastensuojelun laitos- ja perhehoidon asukaskohtaiset kustannukset ovat Suomen suurimmat.

Erholan mukaan asiassa on menossa erillisselvittely, joka käynnistettiin jo viime vuonna. Hän pitää keskeisimpänä syynä sitä, että alueella on pitkäaikaistyöttömyyttä ja syrjäytymistä – myös ylisukupolvista – sekä pitkään kestänyt rakennetyöttömyysongelma, jotka puolestaan heijastuvat lastensuojelun tarpeisiin.

Asiaa selvitetään nyt kuitenkin tarkemmin. Selvitystä tekee THL tutkimusprofessori Heikki Hiilamon johdolla.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi