Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan valtuusto nuiji talousarvion valmiiksi alle tunnissa – alijäämää 1,1 miljoonaa

Pyhäniemen pyörätielle luvattiin vielä lisää rahoitusta. Keskustelu kokouksessa jäi vähäiseksi.

Hollolan kunnanvaltuusto päätti talousarviosta maanantai-iltana. Kuva: Katja Luoma

Hollolan kunnanvaltuusto paukutti maanantaina ensi vuoden talousarvion ja tulevien vuosien taloussuunnitelman valmiiksi nopeaan tahtiin. Kovin suuria muutoksia suunnitelmiin ei tullut, eikä keskustelua juuri käyty.

Hyväksytty talousarvio on 1,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Monen valtuustoryhmän johtaja kuvaili silti budjettia tilanteeseen nähden realistiseksi ja hyvin laadituksi.

– Lopputulema on kohtuullinen, vaikka alijäämäinen. Jatkossa on pystyttävä parempaan, sanoo Markku Pulkkanen (kok).

– Alijäämäinen budjetti on tässä vaiheessa realismia ja paras mahdollinen. Katsotaan tulevaisuuteen maltilla. Onneksi on puskuria, toteaa perussuomalaisten Jari Ronkainen.

Lopputulema on kohtuullinen, vaikka alijäämäinen. Hollolan kunnanvaltuutettu Markku Pulkkanen (kok)

– Aina on jotain, mihin ei pystytä vaikuttamaan, kuten sote-kulut. Niillä on hyvin merkittävä rooli, mainitsee keskustan Minna Suominen.

Vihreiden Kristiina Vanhala-Selin sanoo puolestaan, että palvelusopimuksen perusteella sotesta olisi voitu nipistää pois miljoona. Hän piti budjettia siitä huolimatta realistisena.

Pyörätielle rahoitusta tulossa

Hollola investoi ensi vuonna noin 19 miljoonan euron edestä, suurelti lainarahalla. Isoin hanke on Salpakankaan sote-asema, joka on kilpailutusvaiheessa.

Pienempi investointi on Hollolan kirkonkylän ja Pyhäniemen välinen kevyen liikenteen väylä, johon liittyi kokouksen ainoa investointilisäys. Taloussuunnitelmaan oli merkitty vuodelle 2021 sitä varten 700 000 euron rahoitusvaraus, jota kasvatettiin vielä 150 000 eurolla.

Taustalla on tilanne, jossa pyörätien kustannuksista osan maksaa ely-keskus. Yhteensä väylän rakentaminen maksaa arviolta 1,9 miljoonaa euroa, josta kunnalle lankeaa 850 000 euroa. Aiemmin kustannuksiksi oli arvioitu 1,4 miljoonaa euroa.

– Pyörätie on ollut vuosikausia listoilla. Investointisuunnitelmassa on pidetty kunnan 50 prosentin rahoitusvarausta, ja odotettu valtion vastakaikua, sanoo valtuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi (sd).

Periaatteessa pyörätien rakentaminen voidaan käynnistää jo ensi vuonna ely-keskuksen rahoituksella.

Koulujen tulevaisuus selviää ensi vuonna

Talousarviokokousta kiivaampaa keskustelua raha-asioista syntynee Hollolassa ensi vuoden alkukuukausina, kun valtuusto ryhtyy käsittelemään palveluverkkoa. Käytännössä listalla on keskustelu koulujen ja päiväkotien sulkemisesta.

Jarkko Niemen mukaan viime vuosien trendi kunnan rahatilanteessa on tiedostettu ja huomioitu. Siksi teossa on myös tasapainotusohjelma, johon myös palveluverkkouudistus osaltaan kuuluu. Sitä käsiteltäneen valtuustossa helmikuussa.

Juttua korjattu 9.12.2019 kello 21.06.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi