Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hartolan talousarviosta ylijäämäinen, muun muassa henkilöstömenoja karsitaan

Tälle vuodelle varattua keskustan kehittämismäärärahaa on vielä käyttämättä, ja sillä voidaan ensi vuonna korjata osa esteettömyskartoituksessa huomatuista puutteista. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Hartolan kunnanhallitus päätti maanantain kokouksessaan lisätä kunnanjohtaja Merja Oleniuksen esityksestä kunnan talousarvioon Pienten kuntien elinvoimaa -hankkeen (ESR) budjetin.

Lisäys tehtiin tässä vaiheessa, koska hankerahoitus varmistui vasta 3. joulukuuta. Tarvittavat muutokset tehdään valtuustolle lähetettävään talousarviokirjaan.

Muuten kunnanhallitus hyväksyi talousarvion vuodelle 2020 ja talous- ja toimintasuunnitelman vuosille 2020-2022 ilman muutoksia. Talousarvion ja talous- ja toimintasuunnitelman vahvistaa vielä kunnanvaltuusto.

Olenius toteaa valmistelussaan, että taloussuunnitelman avulla voidaan ennakoida kohtalaisen luotettavasti korkeintaan tulevaa vuotta.

Vielä marraskuun alussa näytti siltä, että Hartolan ensi vuoden talousarvio on alijäämäinen. Kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen siihen tehtiin kuitenkin muutoksia, muun muassa valtionosuudet tarkistettiin vastaamaan 14.10. päivitystä.

Kunnanhallituksessa maanantaina käsitelty talousarvio on hieman reilut 117 000 euroa ylijäämäinen.

Kuntien valtionosuuksien ennuste ensi vuodelle on ollut hyvä, ja etenkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sairauskertoimen päivitys nosti Hartolan valtionosuutta noin 300 000 euroa ensi vuodelle.

Näin valtionosuuksia kertyy Hartolalle vuonna 2020 reilut 9,4 miljoonaa euroa.

Talousarvio ja -suunnitelma on laadittu valtuuston syyskuussa hyväksymien talouden tasapainottamisohjeiden mukaisesti niin, että veroprosentteja ei koroteta.

Verotuloissa käytetään Kuntaliiton ennustetta, jonka mukaan Hartolalle tilitetään veroja vuonna 2020 noin 9,8 miljoonaa euroa.

Talousarviota laadittaessa on lähdetty siitä, että kunnan toiminta jatkuu lievästi supistuen suhteessa väkiluvun vähenemiseen.

Hartolassa sopeutetaan organisaatiota ja henkilöstörakennetta etupainotteisesti lähivuosina, sillä henkilöstömäärä on sopeutettava käytettävissä oleviin tuloihin.

Menoja Hartola karsiikin niin henkilöstömenoista, palvelujen ostoista kuin erilaisista hankinnoistakin.

Vuoden 2020 henkilöstömenot ovat talousarviossa noin 380 000 euroa alemmat kuin vuoden 2019. Palvelujen ostot ovat noin 199 000 euroa alemmat ja aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden hankinnat noin 114 000 euroa alemmat kuin tämän vuoden talousarviossa. Yhteensä menovähennyksiä on ensi vuodelle noin 716 000 euroa.

Kotisalo-kaupan mahdollisia vaikutuksia poistoihin ei ole huomioitu, mutta sen sijaan on huomioitu vaikutukset vuokratuloihin ja ylläpitokuluihin. Varsinainen kauppa on tarkoitus toteuttaa tammikuussa.

Investointiohjelmassa varaudutaan yhtenäiskoulun uudisrakennuksen rakentamiseen vuosina 2020-2021. Rakentamisen kustannusarvio on reilut 2,8 miljoonaa euroa. Rakennushanke on tarkoitus toteuttaa pääosin ensi vuonna, ja siihen on varattu 2,5 miljoonaa euroa.

Suurehko hanke on myös urheilukentän kunnostaminen, johon on varattu 120 000 euroa.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi