Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Näkökulma: Marinin valinta vahvistaa Ville Skinnarin asemaa ja jatkaa Mika Karin vaihtopenkkikomennusta

Lahtelaisten demarikansanedustajien reaktiot Sanna Marinin voiton jälkeen erosivat kuin yö ja päivä.

Sanna Marin voitti Antti Lindtmanin kolmella äänellä SDP:n sisäisessä pääministerikisassa. Päijäthämäläisittäin se tarkoittaa Ville Skinnarin aseman vahvistumista ja Mika Karin vaihtopenkkikomennuksen jatkumista. Kuva: Vesa Moilanen

SDP:n puoluevaltuuston sunnuntainen äänestys tulevasta pääministeristä oli tiukka. Kisaan ennakkosuosikkina lähtenyt Sanna Marin pesi Antti Lindtmanin vain kolmella äänellä.

Samalla tuli todistetuksi myös se, että puolue-eliitin suosikki voi tulla valituksi merkittäviin tehtäviin vastoin viimeaikaisia politiikan lainalaisuuksia. Pääministerin tehtävästä väistymään joutuneen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen suosikki voitti ja puolueen sisäinen oppositio jäi nuolemaan näppejään.

Käytännössä puoluevaltuusto siis jakautui puoliksi. Mitä se tarkoittaa koko puolueen kannalta?

Onko ulospäin aiempaa yhtenäisempänä näyttäytynyt pääministeripuolue revennyt jälleen kahtia, kuten sille tapahtui Rinteen syrjäyttäessä Jutta Urpilaisen vuonna 2014?

Skinnari kannatti Marinia ennen kaikkea taktisista syistä.

SDP:n sisältä viestitään luonnollisesi kaunista tarinaa siitä, että ehdolla oli kaksi poikkeuksellisen pätevää ihmistä, ja siksi lopputulos oli äärimmäisen täpärä.

Totta on, että sekä Marin että Lindtman olivat pääministerin saappaat täyttäviä ehdokkaita, mutta on myös niin, että puolueessa on jakolinja progressiivisten ja maltillisten sosiaalidemokraattien välillä.

Nämä jakolinjat tulivat nyt puoluevaltuustossa näkyviksi. Enemmistö halusi valita Marinin räväkämmän linjan varovaisemman Lindtmanin linjan sijaan.

Jakolinja ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteinen. Esimerkiksi lahtelaista puolueen varapuheenjohtajaa ja ministeriä Ville Skinnaria ei voi millään tavoin pitää Mariniin henkilöityvän arvoliberaalin ja vihertävän vasemmistosiiven demarina. Skinnari kannatti Marinia ennen kaikkea taktisista syistä.

Ville Skinnari tuki Sanna Marinia pääministerikisassa ennen kaikkea taktisista syistä. Kuva: Jussi Nukari

Paikallisten demarikansanedustajien kommentit Marinin voiton jälkeen erosivat toisistaan kuin yö ja päivä.

Antti Lindtmanin tukijaksi ilmoittautuneen lahtelaiskansanedustajan Mika Karin oli äärimmäisen hankala saada suustaan onnittelulauseita Lindtmanin vastaehdokkaan, Suomen seuraavan pääministerin Sanna Marinin voiton hetkellä.

Niukka tappio saattoi jättää suuremmat jäljet Lindtmanin tukijoihin kuin Lindtmaniin itseensä. Lindtman itse kevensi tunnelmaa jo kiitospuheessaan ja vannoi tukeaan Marinille.

Jossain kulisseissa vaanii pitkä Eero-niminen hahmo klaaneineen, joka sai jälleen nenilleen.

Eero Heinäluoman suojatti Antti Lindtman hävisi. Samalla heinäluomalaisten pelikirja meni pahasti sekaisin. Sanna Marinin haastaminen puheenjohtajakisassa vaikuttaa mahdottomalta ajatukselta. Kuva: Martti Kainulainen

Niin sanottujen "heinäluomalaisten" pelikirja meni niukan tappion myötä pahasti sekaisin. Mikään ei näytä estävän Marinin nousua puolueen johtoon ensi kesänä ja heinäluomalaisen legioonan ajautumista entistä kauemmas sivuraiteelle.

Jos heinäluomalaisen Mika Karin kommentit olivat katkeria vähintään rivien välistä, toisen lahtelaisen demarikansanedustajan Ville Skinnarin lausunnoista paistoi paitsi valtava helpotus myös suorastaan huvittava kaunistelupuhe.

Jos Lindtman olisi puolue-eliitin Marinille osoittamasta tuesta huolimatta noussut pääministeriksi, olisi se ollut vähintään kiusallista.

– Meillä on avoimet ja luottamukselliset välit. Uskon, että heti alkavalla viikolla työ jatkuu entistä paremmassa hengessä, Skinnari kommentoi SDP:n ja keskustan sekä muiden hallituspuolueiden välejä Etelä-Suomen Sanomille sunnuntai-iltana.

Todellisuus on huomattavasti raadollisempi – syrjäyttihän keskusta käytännössä demaripääministerin omin käsin mitään keinoja kaihtamatta. Tätä ei SDP:ssä varmasti hetkeen unohdeta.

Sanna Marinin nousu pääministeriksi on suuri helpotus puolueen puheenjohtajalle Antti Rinteelle ja muulle SDP:n puolue-eliitille. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Johtavista demareista pääministerikisaan kantaa ottivat oikeastaan kaikki muut paitsi ministeriryhmään kuuluva Timo Harakka. Varapuhemiehen paikalta ministeriaitioon siirtyvä Tuula Haatainen, peruspalveluministerinä jatkava Krista Kiuru, eurooppaministerin tehtävien lisäksi omistajaohjauspommin käsiinsä saava Tytti Tuppurainen sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä jatkava Skinnari ilmaisivat ennen puoluevaltuuston sunnuntaista kokousta tukevansa Sanna Marinia pääministerin tehtävään.

Jos Lindtman olisi kaikesta tästä puolue-eliitin Marinille osoittamasta tuesta huolimatta voittanut ja noussut pääministeriksi, olisi se ollut SDP:n ministeriryhmän dynamiikan kannalta vähintään kiusallista.

Lindtmanin valinta olisi todennäköisesti aiheuttanut nyt nähtyä näyttävämpää ministerirulettia – ainakin jollain aikavälillä.

Vaikka Lindtman ojensi puoluevaltuustolle pitämässään puheenvuorossaan kätensä niin sanottujen "rinneläisten" suuntaan kehumalla muun muassa juuri Skinnarin työtä, ei lahtelaisdemarin asema puolueessa olisi ollut entisensä.

Skinnari teki taktisesti viisaasti tukemalla Marinia. Puolueen oikeaan laitaan usein sijoitettava Skinnari saa pitää ministerin salkkunsa ja halutessaan todennäköisesti myös puolueen varapuheenjohtajan tittelin.

Kirjoitin viime viikolla Mika Karin istuneen Rinteen aikana SDP:n joukkueessa "vaihtopenkillä". Kutsua kentälle ei ole odotettavissa – etenkään jos ja kun pääministeriksi valittu Marin nousee myös puolueen puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa kotikaupungissaan Tampereella.

Kansanedustaja Mika Kari tuki Antti Lindtmania pääministerikisassa, toisin kuin varapuhemiehen paikalta ministeriaitioon siirtyvä Tuula Haatainen sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Kuva: Katja Luoma

Lopulta Marinin voiton ratkaisi ainakin osaltaan kyky ja halu kantaa vastuuta tiukoissa paikoissa sekä peloton työnteko. Lindtmanin kohtaloksi koitui hänen henkilöhistoriastaan löytyvät liian monet väistöliikkeet.

Lindtmania eivät "lapiohommat" ole politiikassa kiinnostaneet. Heti tappionsa jälkeen hän ilmoitti jatkavansa eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Riviministerin salkku ei kelvannut keväällä, eikä nytkään.

Marin sen sijaan tuurasi varapuheenjohtajan asemassa onnistuneesti viime talvena sairastunutta puheenjohtajaa sekä otti keväällä hänelle tarjotun liikenne- ja viestintäministerin salkun. Marin on osoittanut olevansa kykenevä lapiohommiin, joita Vantaan pitkä mies Lindtman on vältellyt.

Työväenpuolueessa arvostetaan työntekoa, ei niinkään synnynnäisiä päällysmiehiä.

Dramaattisten vaiheiden jälkeen Marinin ahkeruus ja vastuunkanto palkittiin – nopeammin kuin hän itse ehti haaveilla.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi