Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymän asiakasmaksuihin muutoksia ensi vuonna - erikoissairaanhoitoon tulee 32 euron maksullinen soitto

Yhtymähallitus päätti myös, että sosiaalinen luototus loppuu ensi vuoden alusta. "Kipeältä tuntuu", sanoo hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.).

Akuutti24:n päivystykseen tulee uusi asiakasmaksu ensi vuonna. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän asiakasmaksuihin tulee muutoksia ensi vuoden alussa, vaikka indeksitarkistuksia ei olla tekemässä. Yhtymähallitus päätti muutoksista maanantain kokouksessaan.

Erikoissairaanhoitoon tulee käyttöön 32 euron maksullinen soitto. Maksua ei peritä, jos puhelu liittyy potilaan aikaisempaan käyntiin.

Akuutti 24:n maksuihin tulee uutena tuotteena 12 euron maksu hoitajan päivystyskäynnistä, joka sisältää lääkärikonsultaation.

Suun terveydenhoidossa pyynnöstä toimitettava tutkimusmateriaalin hintaa korotetaan 20 eurosta 24,80 euroon.

Tehostetussa palveluasumisessa perusmaksu nousee 63 eurosta 72 euroon, ateriapaketin hinta 14 eurosta 15 euroon. Tukipalveluina tilattava lounas nousee 6 eurosta 7 euroon.

Lopetuspäätös tuntuu kipeältä. Hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen

Kuntoutusjakson hinta palveluasumisessa nousee 30 eurosta 32 euroon vuorokaudessa ja arviointijakson maksu nousee 30 eurosta 32

Perhehoitoon tulee uusi, lyhytaikaisen hoidon vuorokausimaksu 22,40 euroa. Ravitsemusterapeutin käyntimaksu 41,20 euroa poistetaan.

Terveyskeskuksen vuosimaksu säilyy ennallaan eli 41,20 eurossa (kattaa kalenterivuoden käynnit perusterveydenhuollon lääkärillä). Alle 18-vuotiailta maksua ei peritä.

Erikoissairaanhoidon poliklinikkakäynti maksaa ensi vuonna saman kuin nyt eli 41,20 euroa. Maksu peritään myös alle 18-vuotiailta.

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut vaihtelevat Suomessa merkittävästi alueittain. Päijät-Hämeessä on peritty lain sallimia enimmäismaksuja jo useiden vuosien ajan.

Suun terveydenhuollon maksuihin tulee muutos ensi vuonna. Kuva: Mirja Hussain

Muutosohjelmaan toiveita

Yhtymähallitus siunasi maanantaina myös sosiaalisen luototuksen lopettamisen. Asia oli esillä jo yhtymän yhteistoimintaneuvotteluiden yhteydessä.

Kahden viime vuoden aikana sosiaalista luottoa on myönnetty vain lahtelaisille, koska yhtymän muut jäsenkunnat eivät ole Lahden kaupunkia lukuun ottamatta varautuneet talousarvioissaan sosiaalisen luoton järjestämiseen. Jos luototusta olisi jatkettu, sitä olisi pitänyt olla tarjolla kaikissa yhtymän kunnissa – näin aluehallintovirasto on linjannut.

Sosiaalinen luototus ei ole lakisääteistä palvelua, mutta sen tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista ja edistää luotonsaajan ja hänen perheensä itsenäistä suoriutumista.

– Lopetuspäätös tuntuu kipeältä, sanoo yhtymän hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.).

– Olen ollut itse luomassa tätä toimintaa Lahteen, ja se on tärkeää ennaltaehkäisevää toimintaa. Toivon, että yhtymän muutosohjelmaan myöhemmin saataisiin sosiaalinen luototus mukaan.

Lahdessa sosiaalisia luottoja on myönnetty yhteensä 257 329 euroa vuonna 2017 ja 160 587 euroa vuonna 2018. Luotot on pääosin maksettu tai saatu perittyä takaisin, luottotappiot ovat olleet vähäisiä. Luottoja on myönnetty noin 40 kappaletta vuodessa, keskimääräinen luotto on ollut 7000 euroa ja keskimääräinen laina-aika 45–57 kuukautta.

– Nykyisiä luottoja ei irtisanota, ne hoidetaan loppuun, mutta uusia ei siis enää myönnetä, Lempinen sanoo.

Toimitilastrategiaa valmistellaan

Toimitila-asiat olivat myös yhtymähallituksen esityslistalla. Salpakankaan ja Nastolan maakunnallisten sote-keskusten poikkeuslupahakemuksia päätettiin edistää.

Hallitus päätti myös, että yhtymä aloittaa toimitilastrategian valmistelun.

– Tarkoitus on lisätä vuoropuhelua kuntien kanssa ja katsoa, että toimitilastrategia on linjassa omistajastrategian kanssa, Lempinen sanoo.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi