Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kuivuus päättyi, syksyn sateet ovat nostaneet vedenpintoja

Ely-keskuksen mukaan myös Kalkkistenkosken virtaama on kasvanut. Kuva: Katja Luoma

Syksyn ja alkutalven sateet ovat parantaneet suurten järvien vesitilannetta pitkään jatkuneen kuivuuden jälkeen, kertoo Hämeen ely-keskus. Vedenkorkeudet ovat useimmissa järvissä ajankohdan keskitason tuntumassa tai sen yläpuolella.

Päijänteen pinta on noussut ajankohdan mediaanitasolle. Nousua kertyy ely-keskuksen arvion mukaan vuodenvaihteeseen mennessä todennäköisimmin 10-20 senttimetriä. Sateiden ja lämpötilojen lisäksi juoksutuspäätökset vaikuttavat asiaan.

Päijänteen nousun myötä juoksutusta on lisätty ja myös Kalkkistenkosken virtaama on kasvanut. Säännöstelypatoa avataan mahdollisesti joulukuussa hieman lisää.

Kymijoen virtaaman ennustetaan edelleen hiukan kasvavan joulukuussa. Marraskuun sademäärä Päijänteen valuma-alueella oli noin 100 millimetriä, lähes kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon nähden.

Myös pienempien järvien vedenpinnat ovat Päijät-Hämeessä lähellä ajankohdan tavanomaisia tasoja.

Pohjavettä riittää

Pohjaveden pinnat ovat kääntyneet Hämeessä nousuun. Pohjaveden pinnat laskivat toukokuusta lähtien, mutta loka-marraskuun runsaiden sateiden ansiosta pohjavesivarastot ovat taas päässeet täyttymään.

Esimerkiksi Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla vedenpinnat ovat nousseet lokakuun alusta lähtien noin 50 senttimetriä. Ne ovat tällä hetkellä noin 10 senttimetriä ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella.

Kari Anttinen
kari.anttinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi