Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Saamme Sannasta aivan erinomaisen pääministerin", sanoo ministerinä jatkava Ville Skinnari

Antti Lindtmania kannattanut Mika Kari onnittelee Sanna Marinia. "Varmasti historia on tarjonnut helpompiakin paikkoja aloittaa pääministerin tehtävässä."

Antti Rinteen seuraajaksi pääministerin tehtävään valittiin Sanna Marin. Taustalla kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä jatkava lahtelainen Ville Skinnari. Kuva: Vesa Moilanen

SDP:n puoluevaltuusto valitsi sunnuntaina äärimmäisen tiukan äänestyksen jälkeen Sanna Marinin Suomen seuraavaksi pääministeriksi. Virallisesti Marin valitaan tehtävään tiistaina eduskunnassa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman hävisi puoluevaltuuston äänestyksessä Marinille vain kolmella äänellä.

Lahtelainen kansanedustaja, puolueen varapuheenjohtaja Ville Skinnari jatkaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä.

– Tämä on ollut kaikin puolin hyvin dramaattinen viikko, Skinnari huokaa.

Skinnari kannatti pääministeriksi Marinia ja on tyytyväinen, että puoluevaltuuston enemmistö oli samaa mieltä.

– Saamme Sannasta aivan erinomaisen pääministerin. Yhteistyömme on toiminut jo vuosia saumattomasti – ja toimii jatkossakin.

Skinnari sanoo halunneensa jatkaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä. Monilta osin SDP:n ministeripesteissä tapahtui muutoksia.

– Olen kiitollinen, että saan jatkaa tässä erittäin tärkeässä pestissä.

Skinnari sanoo päässeensä puolen vuoden aikana hyvin sisään ministerin pestiinsä.

– Halusin ja haluan jatkaa kaikkien vientiin ja kehitykseen liittyvien tehtävien hoitamista. Työ on ilman muuta kesken.

Dramaattisen viikon jälkeen on tärkeää katsoa eteenpäin, Skinnari sanoo.

– Olemme koko ajan – ihan näinä hektisimpinäkin päivinä – keskustellet tiiviisti hallituskumppaneiden kanssa. Meillä on avoimet ja luottamukselliset välit. Uskon, että heti alkavalla viikolla työ jatkuu entistä paremmassa hengessä.

SDP:n varapuheenjohtaja Skinnari uskoo, ettei puolueeseen jää arpia erittäin tiukan pääministerikisan takia.

– Tulos kertoo ennen kaikkea siitä, että kisassa oli kaksi erinomaista ehdokasta. Nyt on kaikkein tärkeintä, että kasassa on yhtenäinen ministeriryhmä, puoluejohto, eduskuntaryhmä ja puolueen kenttä laajemmin. Hyvä tästä tulee.

Lahtelainen Ville Skinnari jatkaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä. Kuva: Vesa Moilanen

Puoluevaltuuston heinolalaisjäsen: "Seisomme kaikki Marinin takana"

Hämäläisistä puoluevaltuutetuista heinolalainen Heimo Riutta piti oman äänestyskäyttäytymisensä omana tietonaan myös tuloksen ratkettua.

Riutta sanoo osanneensa ennakoida lopputuloksen melko tarkkaan.

– Voitin tulosvedossa. Ei ollut siis varsinainen yllätys. Vaalin tulos on julistettu. Seisomme kaikki Marinin takana, Riutta sanoo.

Riutan mukaan sekä Marin että Lindtman olivat pääministerin mitat täyttäviä ehdokkaita.

Kokenut demaripoliitikko toivoo, ettei äärimmäisen täpärä kisa jätä puolueeseen jakolinjoja.

Riutan mukaan puolueessa tulisi tarkkaan harkita, kannattaako pääministerin ja puheenjohtajan olla sama henkilö.

– Ei se ole mielestäni mikään välttämättömyys. Olen ollut aina sitä mieltä.

SDP valitsee puheenjohtajan ensi kesän puoluekokouksessa Tampereella.

Heinolalainen puoluevaltuuston jäsen Heimo Riutta arvasti Antti Rinteen seuraajan oikein. Pääministeri Marin saa puolueelta täyden tuen, Riutta sanoo. Kuva: Taina Kivijärvi

Lindtmania kannattanut Kari: "Onnittelen luonnollisesti Marinia"

Washingtonista työmatkalta tavoitettu lahtelaiskansanedustaja Mika Kari (sd.) sanoo olevansa pahoillaan oman ehdokkaansa Antti Lindtmanin äärimmäisen täpärästä tappiosta.

– Olisin mielelläni nähnyt Lindtmanin puolueemme pääministeriehdokkaana. Tässä yhteydessä onnittelen luonnollisesti Marinia ja toivotan hänelle menestystä vaativan tehtävän hoitamisessa.

Tämä on ollut kaikin puolin hyvin dramaattinen viikko. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.)

Kari huomauttaa, että Marin aloittaa pääministerin tehtävässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Miten Kari uskoo Marinin pärjäävän pääministerinä?

– En ala hänen pärjäämistään ennustella, mutta varmasti historia on tarjonnut helpompiakin paikkoja aloittaa pääministerin tehtävässä. Toivon lämpimästi, että ne haasteet, jotka tämä aika tarjoaa, olisivat hallituksen hoidettavissa.

Lue myös: Kommentti: Tätäkö keskusta halusi?
 

Kari toivoo pääministerivalinnan ja uuden hallituksen nimittämisen jälkeen pikaista paluuta normaaliin päiväjärjestykseen.

– Päälle kaatuvia asioita on kertynyt syksyn aikana työlistalle. Uskoisin, että hallituksella tulee varsin kova kiire laittaa asioita paremmalle tolalle.

Karin mukaan Marinin lisäksi myös äänestyksen hävinneellä Lindtmanilla on valoisa tulevaisuus edessään.

– He ovat kaksi erilaista poliitikkoa, jotka kuuluvat puolueen nuorempaan ikäluokkaan. Molemmat heistä ovat tulevaisuuden poliitikkoja. Puolueen kannalta ajateltuna on oltava iloinen siitä, että tässä kansanliikkeessä riittää leveyttä ja tulevaisuutta sekä tarttumapintaa erilaisille ihmisille.

Kari ei osaa vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, tarkoittaako Marinin pääministeriys automaattisesti puolueen puheenjohtajuutta. Marin on ilmoittanut olevansa käytettävissä puheenjohtajan tehtävään.

– Jää nähtäväksi, kuinka monen ehdokkaan kisa puheenjohtajuudesta tulee.

Keskustan Kemppi: "Vuoropuhelu on kaikkein tärkeintä"

Pääministeri vaihtui keskustan vaatimuksesta. Keskusta ilmoitti viikko sitten menettäneensä luottamuksen Antti Rinteeseen.

Keskustan asikkalalainen kansanedustaja Hilkka Kemppi uskoo hallituksen aloittavan uuden pääministerin myötä puhtaalta pöydältä.

Marinin tärkein tehtävä pestinsä alkumetreillä on rakentaa aiempaa parempaa luottamusta hallituspuolueiden välille, Kemppi sanoo.

– Vuoropuhelu on kaikkein tärkeintä. Hallitusohjelma on hyvä ja laajasti kehuttu. Sen toimeenpano vaatii lisää kunnianhimoa, jotta saadaan Suomi tasapainoon. Nyt ei auta pelleillä, vaan tehdä töitä.

En ala hänen [Marinin] pärjäämistään ennustella, mutta varmasti historia on tarjonnut helpompiakin paikkoja aloittaa pääministerin tehtävässä. Kansanedustaja Mika Kari (sd.)

Keväällä ensi kertaa eduskuntaan valittu Kemppi on ehtinyt nähdä lyhyellä kansanedustajan urallaan historiallisia käänteitä.

– Ei ole Suomen eduksi, että tällaisiin järjestelyihin päädytään, mutta nyt pitää katsoa yhdessä eteenpäin.

PS:n Ronkainen: "Olisi ollut ihan turha lähteä hötkyämään"

Jari Ronkainen (ps.) ennusti pääministerin vaihtumisen Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa jo viime maanantaina.

Ronkaisen mukaan hallituspohjan säilyminen koskemattomana ei ollut minkään sortin yllätys. Ronkaisen mukaan perussuomalaisilla oli alusta asti realistinen käsitys siitä, ettei hallituspohjaan tehdä muutoksia

– Todellisia neuvotteluja ei opposition kanssa edes käyty ja se oli ihan odotettua.

Ronkainen huomauttaa, että perussuomalaisilla olisi ollut tarjota vaihtoehtoinen hallituskokoonpano, jos sellaista olisi haluttu lähteä rakentamaan.

– Koska asetelma oli niin selkeä, niin olisi ollut ihan turha lähteä hötkyämään. Vastasimme tosissamme ja vakavasti hallitustunnustelijan kysymyksiin, mutta ei ollut järkeä alkaa hinguta hallitukseen, koska se ei ollut meidän käsissämme.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi