Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Urajärven kartanon tonttujen taustalla on synkkä tarina

Ilmeikkäitä tonttuja on olemassa viisi alkuperäistä ja viisi kopiota.

Tonttupatsaat kuuluvat Urajärven kartanon nähtävyyksiin. Kuva: Pirjo Kamppila

Asikkalan Urajärven kartanon yksi nähtävyys ovat viisi ilmeikästä puutarhatonttua. Tarkkaan ottaen niitä on kymmenen, koska viisi alkuperäistä tonttupatsasta pysyy ympäri vuoden sisätiloissa, mutta viisi kopiota viedään kesäksi ulos kartanon puistoon.

Kartanon vastuuoppaana toimiva Heidi Rask tuntee synkän tarinan puutarhatonttujen taustalla.

– Niiden esikuvia olivat kaivoksissa työskentelevät kääpiöt. Vain lapset ja kääpiöt mahtuivat ahtaisiin kaivoskäytäviin. Taiteilijoiden mielestä kääpiöt olivat hauskan näköisiä: heillä on suuri pää, isot korvat ja nenä.

Niinpä puutarhatonttujen mittasuhteet otettiin kääpiöiltä. Pimeisiin kaivoksiin viittaa myös se, että tonttuhahmoilla on usein lyhty kädessään. Eikä punainen, pystyssä törröttävä hiippalakkikaan ole sattumaa:

– Se auttoi hahmottamaan käytävän korkeutta.

Puutarhatontut ovat luonnollista kokoa pienempiä, noin puolimetrisiä.

Tonttupatsaat ovat ilmeikkäitä. Kuva: Pirjo Kamppila

Urajärven tontuilla on jo ikää, sillä ne tuotiin Suomeen vuosina 1912 ja 1914 ja niiden värit olivat jo pitkälti haalenneet ennen viimeistä konservointia.

Kartanon viimeiset omistajat olivat sisarukset Lilly (1849-1917) ja Hugo von Heideman (1851-1915), jotka tekivät 1900-luvun alussa useita ulkomaanmatkoja. Tontut ovat perua eräältä kylpylämatkalta nykyisen Tsekin tasavallan alueelle.

– 1800-luvun lopussa koko Euroopassa oli puutarhatonttubuumi.

Valmistus keskittyi Etelä-Saksaan Thüringerin alueen terrakottapajoihin. Muoti levisi aikansa verkkokaupassa, puutarha-alan julkaisuissa.

Suomen ensimmäiset

Pihan koristetonttujen yleinen historia on ilmeisesti paljon kauempaa perua, jopa satoja vuosia vanha. Niiden uskottiin suojelevan talon asukkaita pahalta. Samaa perua Suomen maaseudulla uskottiin näkymättömiin haltioihin tai tonttuihin vielä 1920-luvun alussa.

Kaivostontut esiintyvät myös Grimmin veljesten klassikkosadussa Lumikki ja 7 kääpiötä. Disney-animaatiossa vuodelta 1937 kääpiöt olivat saaneet omat nimet. Urajärven tonttuja ei kuitenkaan ole nimetty.

Puutarhatonttuja ei Suomessa sata vuotta sitten tunnettu, ja Urajärven tontut olivat ilmeisesti ensimmäiset maassamme.

Kartanon tontut edustavat erilaisia tyyppejä: yksi pitää kädessään vatia, toinen työntää kottikärryjä (jälleen viittaus kaivokseen), kolmas soittaa huilua ja neljäs makoilee. Viidennen tontun olemuksesta on vaikea vetää mitään johtopäätöstä:

– Ehkä jokin ilveilijä tai näyttelijä?

Uusi 3D-kopio

Kopiotontut viettävät kesänsä kartanon pihassa suurten kuusten alla, niin kutsutussa Tonttulassa. Tuuli ei niitä heiluttele, sillä kopiot ovat yhtä painavia kuin alkuperäiset. Yksi ulkona seissyt kopiotonttu kärsi kuitenkin viime kesänä pahoja vaurioita, kun joku koululaisryhmän lapsi tönäisi sen nurin. Uusi kopio on valmisteilla. Tonttulan ympärille ei kuitenkaan ole tulossa suoja-aitaa.

– Museoviraston mielestä tonttuja pitää pystyä lähestymään.

von Heidemanin sisarukset testamenttasivat kartanonsa aluksi museoksi Suomen Muinaismuistoyhdistykselle, jolta se siirtyi Museovirastolle. Museovirasto kunnosti kartanoa ja piti sitä auki kesään 2015 asti, kunnes valtion rahapula pakotti sulkemaan ovet. Sen jälkeen toiminnasta on vastannut Urajärven kartanon ystävät -yhdistys.

Kartanon englantilaistyyppisessä puistossa on monia romanttisia elementtejä holvikaarisillasta näköalapaikka Valhallaan. Paikallinen kesäteatteri on useana vuonna esittänyt pihassa paikallishistoriaan pohjautuvia näytelmiä.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi