Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kuntatalouden murheet eivät näy Padasjoen budjetissa – "Täällä on hoidettu toimintaa todella hyvin"

Tänä vuonna tulos painuu alijäämäiseksi, mutta kunnalla on hyvät puskurit.

Kirjastoautopalvelu on loppunut Padasjoella. Kirjastoauto ja sen kuljettaja Mikael Ehari kuvattiin Padasjoen Sahtimarkkinoilla viime kesänä. Kuva: Antti Yrjönen

Padasjoki tavoittelee ensi vuoden talousarviossaan ylijäämäistä tulosta. Kunnanhallituksen marraskuun lopulla hyväksymän budjettiesityksen mukaan ylijäämää kertyisi noin 83 000 euroa.

Noin 1,5 miljoonan euron vuosikate riittäisi toteutuessaan kattamaan poistot ja investoinnit, eikä lisää velkaa tarvitsisi ottaa.

Padasjoen taloustilanne vaikuttaa hyvinkin tasapainoiselta ottaen huomioon, että monet muut kunnat tekevät ensi vuodelle alijäämäisiä budjetteja.

– Täytyy sanoa, että täällä on hoidettu toimintaa todella hyvin. Itselläni ei vielä ole ollut vaikutusta asiaan, elokuussa työnsä aloittanut kunnanjohtaja Petri Koivula toteaa.

Verotulot jäävät vajaiksi

Tänä vuonna kuntien verotulot jäävät odotettua pienemmiksi muun muassa verokorttiuudistuksesta johtuen. Padasjoella vähennys on noin 0,7 miljoonaa euroa viime vuodesta.

– Jos tämä on järjestelmän ongelma, tulot saadaan ensi vuoden puolella, Koivula ennakoi.

Verotulojen pieneneminen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä tuleva muutaman sadantuhannen euron lisälasku painavat Padasjoen tämän vuoden tuloksen miinukselle. Alijäämää on kertymässä arviolta 200 000–300 000 euroa.

– Omat toimemme olemme osanneet ennustaa oikein, kunnanjohtaja huomauttaa.

Padasjoki odottaa verotulojensa kasvavan ensi vuonna. Myös valtionosuuksiin on luvassa merkittävä korotus.

Kuva: Anssi Hietamaa

Padasjoen taseessa on tällä hetkellä 3,3 miljoonaa euroa aiempien vuosien ylijäämiä puskurina tulevan varalle. Lisäksi kunnalla on yli 3 miljoonan euron investointi- ja kehittämisrahasto, joka on peräisin 1990-luvulla myydyistä Padasjoen Sähkön osakkeista.

Investointirahastosta osoitetaan ensi vuodelle 100 000 euroa laajakaistaverkon rakentamiseen.

Suurin investointi on paloaseman uusi pesuhalli, johon on budjetoitu 350 000 euroa. Leader-hankkeena tehtävään museokoulun katon uusimiseen ja sisätilojen remonttiin on varattu 150 000 euroa.

Kirjastoautosta luovutaan

Padasjoen väkiluvun ennakoidaan jatkavan laskuaan. Lokakuun lopussa kunnassa oli ennakkotiedon mukaan 2 902 asukasta.

Padasjoki voi houkutella muuttajia edullisella asumisella, uskoo kunnanjohtaja Petri Koivula. Kuva: Juha Peurala

Koivulan mukaan palveluita ei voida merkittävästi supistaa, koska se ruokkisi negatiivista kierrettä. Kunta on esimerkiksi linjannut, että lukio, jossa tällä hetkellä viitisenkymmentä opiskelijaa, säilyy Padasjoella.

– Olemme yrittäneet markkinoida lukiokoulutusta. Teemme yhteistyötä Lahden lukioiden kanssa. Täällä esimerkiksi opetetaan saksan kieltä niin, että sitä voi opiskella etänä Lahdesta. Myös toisin päin voidaan tehdä samaa.

Esiopetusta Padasjoki aikoo keskittää lopettamalla Pikku-Majavan hoitoyksikön ja siirtämällä toiminnan Kullasvuoren koululle.

Kirjastossa otetaan käyttöön omatoimikirjasto. Kirjastoauton toiminta loppui elokuussa työntekijän irtisanouduttua. Vuonna 2006 käyttöön otettu Scania-merkkinen kirjastoauto myydään kiertonet.fi-sivustolla tarjousten perusteella. Tarjouksia otetaan vastaan 10. joulukuuta saakka. Sunnuntaina aamupäivällä korkein tarjous oli 10 600 euroa.

Päivitetty kirjastoauton tarjousta 8.12. klo 10.44.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi