Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Toivon, että ihmiset löytävät oikean tiedon äärelle", sanoo kokenut journalistien kouluttaja Anne Leppäjärvi

Linnan juhlien teemana on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Anne Leppäjärvi Leppäjärvi toivoo, että ihmiset löytävät oikean tiedon äärelle. Kuva: Juha Peurala

Itsenäisyyspäivän Linnan juhlijoiden joukossa on myös Etelä-Suomen Sanomien entinen toimittaja ja koululinkki Anne Leppäjärvi, joka nykyisin työskentelee Haaga-Helia ammattikorkeakoulu toimittajakoulutuksen johtajana.

Leppäjärven saama kutsu juhliin liittyy juhlien tämän vuoden teemaan, joka on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

– Kutsun saaminen tuntui todella hyvältä, samoin tällaisen teeman nostaminen. Meillä on paljon kehitettävää keskustelukulttuurissa.

Hän toivoo, että vaikka asioista oltaisiin eri mieltä, keskustelu voisi näkemyseroista huolimatta kulkea rakentavasti.

– Erityisen harmillista on, jos keskustelu tyrehtyy siksi, että tunteet ovat tulleet faktojen tilalle. Kannustan kysymään perusteluja ja lähteitä, jotta oikeat faktat voisivat päästä esiin.

Tietoa on tarjolla valtavasti, mutta oikean tiedon levittäminen ei ole helpottunut. Journalistin ohjeita noudattava media on valtaosin maksullista ja ilmaiseksi on tarjolla paljon tunteisiin vetoavaa materiaalia ja disinformaatiota.

Leppäjärvi toivoo, että ihmiset löytävät oikean tiedon äärelle. Hän on hieman huolissaan polarisaatiosta: osa ihmisistä kokee, että journalismi on merkityksellistä ja luotettavaa, osan on vaikea uskoa, että journalismin tavoite on yleisön palveleminen.

– Tietotulvan ei tarvitse tuntua kaaokselta.

Leppäjärvi on ollut tuottamassa muun muassa Faktana, kiitos! -kampanjaa, jossa toimittajat kävivät kouluissa puhumassa journalismista, ennen kaikkea siitä, miten luotettavan journalismin erottaa. Kampanja oli viime vuonna ehdolla Bonnierin suuren journalistipalkinnon kategoriassa Vuoden journalistinen teko.

– Hanke oli menestys ja sitä jatkettiin lukuvuoden mittaiseksi. Olisi hyvä, jos tällaista toimintaa olisi muutenkin kuin hankkeissa.

Itsenäisyyspäivänä ja aina varsinkin matkoilta Suomeen tullessaan Leppäjärvi on kiitollinen hienosta maastamme, joka on malliesimerkki toimivasta demokratiasta ja jossa monet asiat ovat todella hyvin.

– Meidän on syytä olla ylpeitä hyvistä asioista, mutta samalla pitää muistaa, että niiden säilymisen eteen pitää tehdä työtä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi