Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Liennytyspolitiikkaa, boolia, nyökkyniiauksia ja perhoskuvioisia pukuja – näin Linnan juhlista on uutisoitu Etelä-Suomen Sanomissa vuosien mittaan

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla mielenkiinto on kohdistunut aina juhlapukuihin, julkkiksiin ja tarjoiluihin.

1969

Vuonna 1969 presidentti Urho Kekkonen oli kutsunut Linnan juhliin Salt-valtuuskuntien (Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen väliset strategisten aseiden rajoittamisneuvottelut) jäseniä.

Vuonna 1969 Linnan juhlista kerrottiin Etelä-Suomen Sanomissa kahden palstan pikku-uutisen verran. Kuva: Päivi Piirainen

Etelä-Suomen Sanomien uutisessa kuvailtiin presidentin puolison Sylvi Kekkosen pukeutuneen tyylikkääseen punalilaiseen brokadipukuun ja kuinka hänet saattoi löytää Linnan salongeista keskustelemasta kirjailijoiden kanssa. Muut vieraat kiertelivät salongeissa maistelemassa boolia, kahvia ja leivonnaisia.

1979

Vuonna 1979 kerrottiin, että Linnan juhliin oli kutsuttu 1 900 vierasta. Kättely sujui joutuisasti, kun presidentin adjutantit hoputtivat vieraita jo eteisen puolella. Etelä-Suomen Sanomien toimittaja ja kuvaaja raportoivat jutussaan, että juhlissa iskettiin tarinaa pitkälle aamuun ja salat vaihtoivat omistajaa. Boolin salaisuutta ei kuitenkaan paljastettu.

Jutussa esiteltiin myös uudenlainen tervehdys, nyökkyniiaus. Nyökkyniiaus oli lehden mukaan nyökkäyksen ja niiauksen "kömpelö kompromissi", jonka tekivät iästään epävarmat vieraat. Jutun mukaan miehet ja vanhemmat rouvat tervehtivät presidenttiä nyökäten ja nuoremmat niiata niksauttivat.

Vuonna 1979 Linnan juhlissa olivat paikalla ESS:n toimittaja ja kuvaaja. Kuva: Päivi Piirainen

1989

Vuonna 1989 talvisodan alkamisesta oli kulunut 50 vuotta, ja se näkyi myös Linnan juhlissa. Presidentti Mauno Koiviston itsenäisyyspäivävastaanoton kunniavieraina olivat sotainvalidit, ja Etelä-Suomen Sanomien nelipalstaisen jutun otsikossa todettiin napakasti "Veteraanit vieraina linnassa". Juhlassa jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrooth kantoi hänelle 6.12.1989 myönnettyä Vapaudenristin suurristiä miekkoineen.

Vastaanoton iäkkäin vieras oli tuolloin 102-vuotias arkkiatri Arvo Ylppö.

Kirjailija Eeva Kilpi muisteli jutussa vuoden 1939 itsenäisyyspäivää, jonka hän vietti pommituksia paossa 10 kilometrin päässä Hiitolan kirkolta.

Vuonna 1989 juhlissa kunnioitettiin veteraaneja ja muisteltiin vuonna 1939 alkanutta sotaa. Kuva: Päivi Piirainen

Vuoden 1989 juhlista kerrotaan, että rouva Tellervo Koivisto oli pukeutunut lilanväriseen pukuun, ja hänen hiuksissaankin oli häivähdys lilaa. Naisten juhlapukuja kuvailtiin jutussa kimalteleviksi, ja useissa puvuissa toistuivat jutun mukaan perhoskuviot.

1999

Vain rokki puuttuu itsenäisyysjuhlista, otsikoi Etelä-Suomen Sanomat vuonna 1999. Vuosisadan viimeisellä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla loistivat kilpaa "daamien kauniit asut ja kameroiden räiske".

Presidentti Martti Ahtisaaren isännöimiin juhliin oli kutsuttu paljon urheilijoita. Kutsuvieraslistalla olivat muun muassa Mika Häkkinen, Hannu Aravirta, Tommi Mäkinen ja Tuuli Matinsalo.

Vuonna 1999 Linnassa itsenäisyyttä juhli kaksi presidenttiparia, Martti ja Kuva: Päivi Piirainen

2009

Kymmenen vuotta sitten itsenäisyyspäivän juhlia emännöi presidentti Tarja Halonen puolisonsa Pentti Arajärven kanssa.

Marraskuussa 2009 sikainfluenssa levisi Suomeen, ja siksi ehdittiin jo spekuloida, järjestetäänkö Linnan juhlia lainkaan pandemian pelossa. Juhlat järjestettiin, mutta ennen presidenttiparin kättelyä vieraat saivat desinfioida kätensä.

Vuonna 2009 juhlia varjosti sikainfluenssavaara. Kuva: Päivi Piirainen
Lue myös: Tasavallan presidentin ylennykset itsenäisyyspäivänä – katso lista päijäthämäläisten ylennyksistä
Päivi Piirainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi