Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaisen kelpaa käydä Brysselissä – kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2025 herättää kiinnostusta

Lahtelainen poliitikko Kimi Uosukainen osallistui Brysselissä nuorten poliitikkojen tapaamiseen, missä muotoiltiin ilmastovaatimuksia EU:lle

Kimi Uosukainen huomauttaa, että EU:n ilmastotavoitteet ovat minimitasoja, joita voi ja pitää ylittää. Kuva: John Thys

Ilmasto- ja ympäristöasioiden tuntemus on kaikkien nykypäivän poliitikkojen ykköstaitoja. Näin tuumi lahtelainen Kimi Uosukainen (sd.), kun hän päätti hakea mukaan Young Elected Politicians United 4 Climate -tapahtumaan.

Tällä viikolla Brysselissä järjestetyssä tapahtumassa nuoret eurooppalaiset poliitikot laativat yhteisen vaatimuksen Madridin ilmastokokoukseen lähtevälle Euroopan unionin alueiden komitean valtuuskunnalle.

Suomesta tapahtumaan osallistui Uosukaisen lisäksi inkoolainen Henrik Wickström (r.). Uosukainen arvioi, että hänen valintaansa vaikutti Lahden erinomainen ympäristömaine.

– Lahtelaisena on saanut ihmetellä, että tuolla kaukanako ne muut vasta tulevat. Lahdessa on tehty pitkäjänteistä ja systemaattista työtä ympäristöasioiden eteen. Sen puolesta voi täällä olla iloisena. Työtä pitää jatkaa ja tahtia kiristää.

Osallistujat eri puolilta Eurooppaa

Tapahtumaan osallistuneet 26 nuorta poliitikkoa edustivat kattavasti EU:n jäsenmaita eri puolilta Eurooppaa. Uosukaisen mukaan yhteinen näkemys oli laajasti jaettu.

– Eteenpäin täytyy mennä. Nuorten näkökulma on, ettei vaihtoehtoa ole. Muutokseen on pakko sopeutua ja tarvitaan uusia ratkaisuja ja sosiaalisia investointeja muutoksen helpottamiseksi.

Samaan hengenvetoon Uosukainen myöntää, että vaikka huoli on yhteinen, on keinoissa ja ratkaisuissa eroja. Suomalaisittain niinkin yksinkertainen asia kuin pullonpalautusjärjestelmän rakentaminen saattaa toisessa EU-maassa tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta tehtävältä. Todennäköistä onkin, ettei EU etene ilmastoasioissa samaa tahtia.

– Peruspakan pitää kuitenkin olla kassassa, eikä mitään 25 vuoden siirtymäaikoja voida antaa. On huomattava, että puhutaan minimitasoista. Niiden yli voidaan ja pitää mennä. Esimerkiksi Lahden aikomus olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä on herättänyt tosi paljon kiinnostusta.

Myös Lahdessa alkanut henkilökohtaisen päästökaupan kokeilu on Uosukaisen mukaan eurooppalaisittain kiinnostava.

– Se istuu oikein hyvin suureen teemaan, jonka mukaan ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää yksilöiden mukaanottoa. Ajatus on, että julkinen valta lähinnä mahdollistaa vihreiden valintojen tekemistä.

Yksi yhteinen keino nuorten poliitikkojen mielestä on verotus. Uosukaisen mukaan kaikki ilmastokannanoton muotoiluun osallistuneet nuoret ovat sitä mieltä, että ilmasto- ja ympäristökysymykset pitää jatkossa huomioida verotuksessa nykyistä paremmin.

Nuoret poliitikot työskentelivät asiantuntijoiden avustamina ryhmissä, joissa pyrittiin luomaan suositus Madridin ilmastokokoukseen Kuva: John Thys

Ilmastonmuutos on myös mahdollisuus

Suomessa ilmastokeskustelu kiertyy usein kansalaisten arkeen ja esimerkiksi liikkumis- tai kulutustottumuksiin. Monissa osissa Eurooppaa, esimerkiksi hiilikaivosalueilla, kysymys on myös mitä suurimmassa määrin jokapäiväisestä toimeentulosta.

– Huoli on todellinen, mutta päällimmäinen ajatus nuorilla on, että ilmastonmuutoksen ehkäisy luo innovaatioita, uusia työpaikkoja ja investointeja.

Nuorten näkökulma toisin sanoen on, että ilmastonmuutos on paitsi uhka, myös mahdollisuus.

– Kunnat ovat avainasemassa muutoksessa. Vaikka Suomessa on Helsinki-hegemonia, ovat pienemmätkin kaupungit ja kunnat tärkeitä uusien ajatusten käyttöönottajina.

Uosukainen toivoo, että Suomessa oltaisiin paljon nykyistä rohkeampia ja ketterämpiä kokeilijoita.

– Vaikka muovipussien kieltämisestä ei ole lakia, voitaisiin kunnissa kannustaa siihen esimerkiksi palkinnoilla tai vastaavilla. Liian usein kunta ei tee mitään, koska asiasta ei ole säädelty laissa.

Ympäristöpääkaupungin titteli on Uosukaisen mielestä Lahdelle hyvä välimajakka ja kansainvälinen tunnustus, joka itsessään ei kuitenkaan tuo pysyvää muutosta.

– Toivoisin että ympäristöasiat olisivat Lahdessa sellaisia, että turha politikointi ja populismi jätettäisiin pois. Niin moni hyvä asia on edistynyt virkamiestyönä ja laajassa poliittisessa yhteisymmärryksessä, että jos niitä lähdetään murentamaan ja vääntämään joka pikkunippelistä, menetetään äkkiä iso kuva.

Nuoret poliitikot

Kahdeksan vaatimusta

Brysselissä kokoontuneet nuorten eurooppalaisten poliitikkojen mielestä EU:n kaikkien instituutioiden tulisi Green Deal -ohjelmaa tarvittavalla rahoituksella, lainsäädännöllä ja verotuksella. Nuoret antoivat yhteensä kahdeksan vaatimusta Euroopan unionille.

Kestävää kehitystä ja parempaa elämänlaatua tukevaa vihreää taloutta ja kiertotaloutta tulee vauhdittaa.

Sosiaalista muutosta tulee vauhdittaa "vihreällä koulutuksella", joka lisää tietoisuutta kestävistä ratkaisuista ja parhaista toimintatavoista.

Jakamistaloutta ja uudelleenkäyttö tulee vauhdittaa vähentämällä kulutusta ja pidentämällä tuotteiden elinkaarta.

Vihreä ja oikeudenmukainen verotus tulee varmistaa esimerkiksi saastuttaja maksaa -periaatteella. Verotuksessa tulee välttää esimerkiksi maaseutua syrjiviä ratkaisuja.

Paikallishallintoa tulee tukea halvemman ja puhtaamman joukkoliikenteen järjestämisessä.

Paikallishallintoa tulee tukea esimerkiksi pyöräteiden rakentamisessa.

EU:ssa tulee tukea rahallisesti rakennusten muuttamista nollaenergiataloiksi.

Byrokratiaa ja sääntelyä tulee vähentää, jotta uusiutuvista energialähteistä saadaan kaikki hyöty.

Kuka?

Kimi Uosukainen

23-vuotias lahtelainen poliitikko. Asuu Saksalassa.

Puoluekannaltaan sosialidemokraatti.

Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden ylioppilas.

Lahden kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen. Lisäksi muun muassa Demarinuorten liittohallituksen jäsen ja 4H-liiton valtuuskunnan jäsen.

Toimi aiemmin Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtajana, mutta joutui eroamaan tehtävästä viime vuonna luottamuspulan vuoksi.

Harrastaa partiota, 4H-toimintaa, purjehdusta ja kokkailua.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi