Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Loikalan kartanoon sijoitetun lapsen harrastuksia rajoitettiin, sosiaaliviranomainen ei puuttunut epäkohtaan

Apulaisoikeusasiamies katsoo, että sijoitetuilla lapsilla on oltava mahdollisuus harrastaa kuten muillakin lapsilla. Kuva: Pertti Louhelainen plou

Erityislastensuojeluyksikkö Loikalan kartano Iitissä on rajoittanut erään asiakkaan oikeutta harrastaa liikuntaa.

Tapahtuma-aikaan 17-vuotias poika olisi halunnut käydä kuntosalissa vaikka Kausalassa, mutta laitos ei ollut sallinut sitä. Asiassa ei kuitenkaan ollut tehty liikkumisvapauden rajoittamispäätöstä.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan lastensuojelupalveluista vastaava viranomainen oli tietoinen menettelystä, mutta ei ollut puuttunut siihen.

Viranomainen oli viime vuoden loppuun saakka Kouvolan kaupunki, sen jälkeen Kymsote. Sakslin katsoo, ettei viranomainen ollut valvonut riittävästi asiakkaalle tehtyjä rajoitustoimia ja laitoksen tuottamaa sijaishuoltoa.

Asiakas oli kantelussaan oikeusasiamiehelle kertonut laitoksen uhanneen ottaa häneltä puhelimen pois ja tehdä päätöksen yhteydenpidon rajoittamisesta. Laitoksen edustajan mukaan väite ei pidä paikkansa.

Oikeusasiamiehen kanslian tarkastuksen yhteydessä asiakas kertoi, että laitos oli estänyt häntä osallistumasta erään oppilaitoksen pääsykokeisiin. Laitoksen mukaan kutsu oli saapunut niin myöhään, että asiakas ei olisi voinut osallistua kokeisiin.

Selvitysten keskinäisten ristiriitaisuuksien vuoksi apulaisoikeusasiamies ei arvioi laitoksen menettelyä. Tarvetta arviointiin ei ole siksikään, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto on keskeyttänyt Loikalan kartanon toiminnan viime kuun alussa. Syynä ovat toiminnassa havaitut puutteet, jotka vaarantavat asiakasturvallisuutta vakavasti.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi