Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Heidi Saarinen sai kutsun Linnan juhliin - juhlapuvun kangas ja laukku maksoivat uskomattoman vähän

Lahtelainen Heidi Saarinen sai kutsun ja työllisti viisi nuorta osaajaa. Juhlapuvun suunnittelija ja ompelija löytyivät some-kanavien avulla.

Itsenäisyyspäiväviikko on pitänyt Nelli Löfbergin, Heidi Saarisen ja Minttu Melasalmen kiireisinä. Saarinen juhlii tänään Presidentinlinnassa nuorten osaajien luomus päällään. Kuva: Juha Peurala

Kun lahtelainen Heidi Saarinen, 28, sai kutsun Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle, hän päätti viedä mukanaan Linnaan mahdollisimman paljon nuorta osaamista.

Tämä on luontevaa Saariselle jo työn puolesta: hän on Suomen YK-nuorten puheenjohtaja. YK-nuoret on poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, rauhaa sekä ihmisoikeuksia Suomessa. Järjestö haluaa myös tuoda nuorten ääntä esiin yhteiskunnassa.

– Kutsun saaminen merkitsee myös sitä, että saamme tunnustuksen oikean tiedon välittäjänä ja rauhanomaisen yhteiskunnan rakentajana, Saarinen sanoo.

Tänä vuonna Linnan juhlien teemana on tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Pukukankaan lisäksi kierrätyskeskuksesta löytyi juhlalaukku, joka maksoi kolme euroa. Kuva: Juha Peurala

Kutsun saatuaan – neljä viikkoa sitten – Saarinen päätti kuuluttaa nuoria osaajia some-kanavissa. Hän etsi Facebookissa nuoria iltapuvun suunnittelijoita, ja ilmoitus sai hetkessä 1 300 tykkäystä ja 90 kommenttia.

– Suosituksia ja yhteydenottoja nuorilta taiteilijoilta tuli niin paljon, että olin aivan yllättynyt.

Joukosta valikoitui kuitenkin nopeasti Lahden muotoiluinstituutista pian valmistuva vaatesuunnittelija Minttu Melasalmi, 30. Hän haluaa töidensä olevan malleiltaan klassisia ja aikaa kestäviä.

Yhteydenottoja nuorilta taitelijoilta tuli niin paljon, että olin aivan yllättynyt. Suomen YK-nuorten puheenjohtaja Heidi Saarinen

– Turhan pikamuodin aika on ohi. Käytän työssäni mahdollisimman paljon kierrätyskankaita, Melasalmi kertoo.

Saarinen on samoilla linjoilla:

– Olemme tässä sielun sisaria. Ihastuin Mintun luonnoksiin heti, ja kierrätysmateriaaleista olen myös innostunut. On turha hankkia uusia kankaita, koska maailma on jo pullollaan tekstiilejä.

Kun Saarinen tänään astuu Linnan valtiosaliin kättelemään presidenttiparia, hänen pukunsa onkin varmaan ainoa pöytäliinasta tehty. Melasalmi löysi vaalean kankaan seitsemällä eurolla Helsingin kierrätyskeskuksesta. Uusi juhlapukukangas olisi todennäköisesti maksanut satoja euroja.

Puvun viime hetken sovittelua. Nelli Löfbergillä on vielä ommeltavaa Heidi Saarisen puvussa. Suunnittelija Minttu Melasalmi sovittelee kaulakorua. Kuva: Juha Peurala

Etelä-Suomen Sanomat pääsi seuraaman puvun viimeistä sovitusta alkuviikosta. Puvun ompelusta vastaavalla Nelli Löfbergillä, 26, oli työntäyteinen ilta tiedossa. Pöytäliinakankaan lisäksi pukuun tulee kiiltävää, kullanhohteista kangasta, jonka Melasalmi oli aiemmin löytänyt kierrätyskeskuksesta.

– Helmaan pitää vielä ommella kiiltävät osat, ja tehdä viimeistelyjä, Löfberg sanoo.

Löfberg käyttää mahdollisuuksien mukaan kaikki hukkapalat, iltapuvun yläosat hän on ommellut lautasliinoista, jotka tulivat pöytäliinan mukana.

Melasalmi on tyytyväinen, kun toista vuotta samalla linjalla opiskeleva Löfberg pystyy ompelemaan puvun.

– Aikaa oli niin vähän, että en olisi millään ehtinyt itse ompelemaan muiden töiden ohessa.

Melasalmen mielestä on suuri kunnia saada suunnitella puku, joka tulee Linnan juhliin. Hän soisi saman myös muille nuorille suunnittelijoille.

Minttu Melasalmi tekee usein löytöjä kierrätyskeskuksista. Kuva: Juha Peurala

– Kyselyjä tuli tänäkin vuonna koululle muutamia, mutta sitten juhlijat päätyivät kuitenkin hankkimaan valmiit puvut, koska aikataulu on niin tiukka. Olisi aivan mahtavaa, jos kutsut tulisivat neljää, viittä viikkoa ennen juhlia, Melasalmi toivoo.

Löfberg sanoo, että pelkästään iltapuvun ompeluun menee 35–40 tuntia. Tapaamisia ja sovituksia tällä kolmikolla on ollut useita.

Kaupoissa kiertelyyn ei onneksi ole aikaa kulunut. Myös Saarisen juhlalaukku löytyi kierrätyskeskuksesta – kolmella eurolla. Korut hän saa lainaksi nuorelta korumuotoilijalta Laura Lampiselta.

Ilmastoasiat ovat onneksi juhlissakin hyvin esillä. Ekologisesta muodista on tullut uusi normaali. Suomen YK-nuorten puheenjohtaja Heidi Saarinen

Kuopiolaisen Lampisen Omenapuu-riipus, -sormus ja -korvakorut kuvaavat suomalaista luontoa ja tuovat mieleen talvimaiseman.

Juhlakampauksen Saariselle tekee Julia Tuomaala ja meikin Saarisen sisko Saija Saarinen, 25.

Heidi Saarinen on onnellinen, että voi viedä Linnaan viiden muun nuoren naisen osaamista. Hän uskoo myös, että yhteiskunnan päättäjien kannattaisi ottaa entistä enemmän nuoria kumppaneiksi keskusteluun ja päätöksentekoon.

– Ilmastoasiat ovat onneksi juhlissakin hyvin esillä. Olen kuullut, että Linnan on tulossa muitakin, joiden puvuissa on kierrätysmateriaaleja. Ekologisesta muodista on tullut uusi normaali.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi