Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinola on houkutellut lukuisia merkkihenkilöitä, kylpylävieraana käväisi itse Alfred Nobel

Heinolan kylpylaitoksessa on vieraillut muun muassa Alfred Nobel. Pikkukaupungista on ponnistanut monia kulttuurivaikuttajia.

Heinolan kylpylaitos houkutteli kesäisin kansainvälistä kylpyvierasjoukkoa venäläisiä aristokraatteja myöten. Kylpylä toimi 1892–1944. Kuva: Heinolan museo

Heinolassa on asunut ja vieraillut monia tunnettuja henkilöitä. Tuttuja nimiä ovat ainakin presidentti Svinhufvud, marsalkka Mannerheim, kenraali A.F. Airo, suomen kielen uudistaja Elias Lönnrot, olympiavoittaja Tapio Rautavaara sekä ministeri Hertta Kuusinen.

Kuuluisin Heinolassa käynyt lienee Nobel-palkinnon perustaja Alfred Nobel, joka oli yhtenä kesänä kaupungissa kylpylävieraana.

Tuoreempia heinolalaislähtöisiä julkkiksia ovat muun muassa Apulannan Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen, kuvataiteilija Marita Liulia, kirjailijat Miika Nousiainen ja Kaarina Helakisa, kuvanveistäjä Anja Juurikkala sekä Postikiistan selvitysryhmässä ollut työmarkkinakonkari Lasse Laatunen.

Yksi vanhimmista tunnetuista vierailijoista on 1800-luvulta. Ranskalainen kirjallisuuden lehtori Charles St Julien Pietarin keisarillisesta yliopistosta vieraili Heinolassa 1834.

– St Julien kertoo ranskankielisessä kirjassaan, että hän haluaa lähteä katsomaan maailmaa. Hän tuli Suomeen, jota hän kutsui Pohjolan Sveitsiksi. Hän päätyi matkallaan myös Heinolaan, eläkkeellä oleva opettaja Maila Pakarinen kertoo.

Heinolassa asui tuolloin 1 000 – 1 200 ihmistä.

– Kaupungin historia on kuten sen asukkaittenkin elämä. Se on vuosien samanlainen ja hiljainen virta, vuosien, jotka haihtuvat jälkiä jättämättä, ranskalainen runoili.

Mahdollinen vähäinen ylellisyys on peräisin salakuljetuksesta, St Julien kuvasi Heinolaa.

Joulukuun muistelupiirissä puhunut Pakarinen kertoi, että Asikkalassa asuneet Rinteen näyttelijäveljekset Joel ja Jalmari kävivät Heinolassa usein esiintymässä. Paikka oli nykyinen WPK-talo.

– Täällä oli paljon soittokuntia. Esimerkiksi Ilmari Veneskoski esiintyi 11:nä kesänä Heinolan kylpylaitoksella sekstettinsä tai trionsa kanssa, hän mainitsi.

Myös laulajatar Maikki Järnefelt-Palmgren esiintyi kylpylaitoksella. Heinolan suvessa viihtyivät myös säveltäjät Leevi Madetoja ja Toivo Kuula sekä laulajatar Alma Kuula.

Kari Suomalainen piirteli hiekkaan

Myös pilapiirtäjä Kari Suomalaiselle Heinolan kesä oli tuttu. Hän oli kaupungissa vanhempiensa kanssa.

Suomalaisen äiti, balettitanssijatar Estelle Suomalainen, piti Heinolassa tanssikoulua.

– Kerrotaan, että Kari osasi piirtää jo silloin. Hän piirteli hiekkaan tanssijattarien kuvia, Pakarinen kertoo.

Heinolassa asui pitkään Anneli Penttilä, ilmojen kuningatar. Suomen legendaarisin ilma-akrobaatti voimisteli 1940–50-luvulla kaksitasoisen lentokoneen siipien välissä ja päällä.

Kari Suomalainen piirteli hiekkaan tanssijattarien kuvia. Opettaja Maila Pakarinen

Hänen miehensä oli ilmavoimien lentäjä Erkki Penttilä.

Pariskunnan poika, Heinolassa koulunsa käynyt Risto E J Penttilä on toiminut tutkijana ja poliitikkona. Nykyisin hän on konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtaja.

Varsinkin jatkosodan aikana Heinolassa oli helsinkiläisiä perheitä pommituksia paossa. Heitä asui muun muassa Lauria Palmun kotona.

– Esimerkiksi toimittaja Eeva Lennon, hänen äitinsä ja siskonsa asuivat meillä pommituksia paossa, hän kertoo.

Siskosten isä, eversti Karikoski, oli päämajassa kenraali Airon yhtenä kätenä. Lauria Palmun perhe ja Airot olivat perhetuttuja.

– Jos Airo oli Mannerheimin oikea käsi, Airon oikea käsi oli Valo Nihtilä. He poikkesivat meillä kahvilla matkalla päämajasta Helsinkiin, Palmu kertoo.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi