Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Näkökulma: SDP:ssä alkoi heti täysi rähinä – Marin voi kärsiä Rinteen "impulsiivisesta sohlauksesta", Lindtman "heinäluomalaisuudestaan"

Hämeessä kipuillaan pääministerivalinnan kynnyksellä. Puoluevaltuuston lahtelaisjäsen kertoo ratkaisevan kokouksen olevan jo sunnuntaina.

Antti Lindtman tai Sanna Marin on eronneen pääministerin Antti Rinteen seuraaja. Kuva: Vesa Moilanen

Pääministerin pestistä tiistaina eronnut Antti Rinne (sd.) ei jäänyt laakereilleen lepäämään vaan aloitti kiivaan vaikuttamisoperaation seuraajansa valintaa varten jo eropäivänään – tai itse asiassa jo ennen eron varmistumista.

Ei ole jäänyt epäselväksi, haluaako Rinne sotkeutua voimakkaasti seuraajansa valintaan, demareiden leiristä todetaan.

Rinteen selkeänä tavoitteena on nostaa pääministerin paikalle puolueen tamperelainen 1. varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Demareista arvioidaan, että Rinnettä motivoi erityisesti toisen pääministeriehdokkaan eli Antti Lindtmanin vastustaminen. Rinteen ja Lindtmanin välit ovat tunnetusti viileät.

Marin ilmoitti tiistaina heti Brysselistä Helsinki-Vantaan lentokentälle saavuttuaan olevansa valmis pääministeriksi.

Marin sanoi, ettei väistä vastuuta vaikeassa tilanteessa.

Se on tulkittu demaripiireissä suorana piikkinä eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Lindtmanille, joka väisti vastuuta kesällä kieltäytymällä ministerin salkusta kesällä vedoten perhesyihin.

Perhesyyt eivät Lindtmania enää tiistaina vaivanneet, kun hän kesken eduskuntaryhmän kokouksen säntäsi ilmoittamaan ryhmähuoneen ovella odottaneille toimittajille olevansa Marinin tavoin valmis pääministeriksi.

Marinin tueksi ilmoittautuivat heti tiistaina muun muassa puolueen lahtelainen varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Niin Marinin, Skinnarin kuin Kiurun ulostulot olivat osa tarkkaan suunniteltua kuviota.

Etelä-Suomen Sanomien tietojen mukaan Rinne itse valmisteli tiedotusoperaation yhdessä lähimpien tukijoidensa kanssa.

Lindtman ei ole saanut saman kaliiperin julkista tukea kuin Marin.

On kuitenkin päivän selvää, että puolueen vanhan herran, nykyisen europarlamentaarikon Eero Heinäluoman suojatti tekee joukkoineen hartiavoimin kulisseissa töitä toteuttaakseen "palatsivallankumouksen", kuten eräs hämäläisdemari asian ilmaisee.

Lindtman joukkoineen haluaa vetää Rinteen perinnön vessanpöntöstä alas mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Se ei lupaisi hyvää muun muassa tietyille nykyisille demariministereille.

– Ei Antti [Lindtman] ole niin tyhmä, että hän heti mylläisi koko paletin uusiksi, toppuuttelee Lindtmanin valintaan päin kallellaan oleva hämäläisdemari.

Toinen hämäläisdemari arvioi, että Rinteen ja hänen joukkonsa aktiivinen kampanjointi Marinin puolesta voi kääntyä ”antikampanjan puolelle”.

– Varmasti joitakin puoluevaltuutettuja ärsyttää se, että Rinne on alkanut impulsiivisesti sohlata asian kanssa.

Toinen hämäläinen demarivaikuttaja sanoo saaneensa jopa Marinin tukijoilta raivokkaita kommentteja Rinteen ja Marinin joukkojen vaikuttamisyrityksistä.

– Puoluevaltuutettuja raivostuttaa ajatus siitä, että puoluehallitus sanelisi, kenestä tulee seuraava pääministeri.

Suomen seuraavasta pääministeristä päätöksen tekee siis käytännössä SDP:n puoluevaltuusto.

Se on noin 60 ihmisen joukko, jolla on puolueen ylin päätöksentekovalta puoluekokousten välillä.

SDP:n seuraava sääntömääräinen puoluekokous on määrä pitää ensi kesänä Tampereella.

Kulisseissa Antti Lindtman on pyrkinyt aikaistamaan puoluekokousta käsillä olevan tilanteen vuoksi, muttei ole saanut ajatukselleen puoluehallituksessa riittävää tukea.

Rinne itse haluaa jatkaa puolueensa puheenjohtajana ainakin ensi kesään saakka. Marinille tämä käy.

Puoluehallituksen enemmistö on niin sanottuja ”rinneläisiä”. Rinneläiset haluavat puoluevaltuuston koolle mahdollisimman pian.

Puolue ei ole virallisesti kertonut puoluevaltuuston kokouspäivää. ESS ei tavoittanut puoluesihteeri Antton Rönnholmia keskiviikkoiltapäivänä. Sen sijaan puoluevaltuuston lahtelaisjäsen Alettin Basboga sanoo kokouksen olevan sunnuntaina.

– Soitin puoluesihteerille ja varmistin asian.

Mies, joka ei ole koskaan kantanut oikeaa vastuuta, onkin nyt valmis pääministeriksi. Hänellä ei ole kokemusta kuin vaipanvaihdosta ja kuorma-auton ajamisesta.

Hämeessä kipuillaan valinnan kynnyksellä.

Lindtmania periaatteessa kannattavat moittivat "heinäluomalaisia" junttaamisesta ja likaisesta pelistä.

– Ovatko he kepun kanssa olleet kaatamassa Rinnettä? Ei siinä porukassa ainakaan ole yritetty estää Rinteen kaatumista. Se on selvää, eräs demari väittää.

Lindtmanin kilpeä on naarmuttanut myös se, ettei hän ole tarttunut tilaisuuksiin, joita eteen on tuotu.

– Mies, joka ei ole koskaan kantanut oikeaa vastuuta, onkin nyt valmis pääministeriksi. Hänellä ei ole kokemusta kuin vaipanvaihdosta ja kuorma-auton ajamisesta. Marinilla on sentään ministerikokemusta ja vastuunkantokykyä. Sen hän näytti jo viime talvena, sanoo eräs hämäläinen demari, joka omien sanojensa mukaan on poliittisesti selvästi enemmän Lindtmanin kuin Marinin linjoilla.

Toisaalta Marinin joukoissa lähtökohtaisesti seisovat ovat pöyristyneitä Rinteen vaikuttamisyrityksistä.

– Laittaisi edes omat apurinsa asialle ja pitäisi oman puhelimensa kiinni, eräs hämäläisdemari sanoo viitaten Rinteeseen.

Laittaisi edes omat apurinsa asialle ja pitäisi oman puhelimensa kiinni.

Painostus on kovaa ja se vain kovenee, mitä lähemmäs puoluevaltuuston kokousta mennään.

Yleisellä mielipiteelläkin voi olla vaikutusta puoluevaltuuston lähipäivinä tekemään päätökseen.

Helsingin Sanomat julkaisi keskiviikkona gallupin, joka oli karua luettavaa Lindtmanille ja mukavaa luettavaa Marinille.

Gallupiin vastanneista noin kolmannes ilmaisi kannattavansa Marinia Lindtmanin jäädessä vain 12 prosenttiin yhdessä entisten puheenjohtajien Heinäluoman ja vastikään komissaarina aloittaneen Jutta Urpilaisen kanssa.

Sen sijaan Lindtmanilla vaikuttaa olevan demareiden piiripomojen keskuudessa Marinia vahvempi kannatus, kuten Uutissuomalaisen tiistaisesta kyselystä käy ilmi.

Ylen kyselyn perusteella Marin on niukasti Lindtmanin niskan päällä puoluevaltuutettujen keskuudessa.

Hämäläisistä puoluevaltuuston jäsenistä forssalainen Kaisa Lepola tukee Sanna Marinin valintaa.

Heinolalainen Heimo Riutta, hämeenlinnalainen Pirjo Sandelius ja riihimäkeläinen Kaisu Kotirinta eivät ole päättäneet vielä omaa suosikkiaan.

Lahtelaisella Alettin Basbogalla on valinta tehtynä, mutta hän ei sitä halua julkisesti kertoa.

Kaiken hälinän, kamppailun ja rähinän keskellä Hämeen demareiden toiminnanjohtaja, lahtelainen Jarkko Nissinen kuitenkin sanoo, että lopulta käy hyvin, sillä sekä Marin että Lindtman ovat hänen mielestään "pääministerin mitat täyttäviä" ehdokkaita.

Juttua päivitetty 4.12. klo 15.50: korjattu sitaatin kielimuotoa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi