Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Kommentti: Päijät-Hämeessä kannattaa olla tarkkana, mitä pääministeri Rinteen erosta seuraa

SDP:n 1. varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin on vahvin ehdokas Suomen seuraavaksi pääministeriksi. Kuva: Jussi Nukari

Antti Rinteen (sd.) ero pääministerin tehtävästä voi tarkoittaa muutoksia päijäthämäläisten demarikansanedustajien väliseen hierarkiaan.

Lahtelainen puolueen varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on ollut leimallisesti yksi harvoista Rinteen luottohenkilöistä. Puolueen ja eduskuntaryhmän sisäisissä kuppikunnissa Skinnari on istunut Rinteen kahvipöydässä. Palkinnoksi lojaaliudestaan Rinnettä kohtaan Skinnari sai ministeripestin viime kevään hallitusneuvotteluiden päätteeksi.

Todennäköisin ja luonnollisin valinta Rinteen seuraajaksi pääministerin tehtävään olisi SDP:n 1. varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Rinne on kulisseissa ehdottanut Marinia seuraajakseen siitä lähtien, kun alkoi näyttää siltä, että oma pesti pääministerinä on vääjäämättä päättymässä.

Marin ilmoitti tiistaina Iltalehdelle olevansa käytettävissä pääministeriksi.

Marinin valinta pääministeriksi olisi hyvä uutinen Skinnarille. Hän saisi tässä skenaariossa suurella todennäköisyydellä jatkaa ministerinä – ja kenties periä Marinilta vapautuvan liikenne- ja viestintäministerin pestin. Se olisi kolmen alaikäisen lapsen isälle nykyistä, jatkuvaa matkustamista vaativaa huomattavasti perheystävällisempi salkku.

Skinnarin tämän hetken ministerisalkun ”haitoista” malliesimerkkinä käy tämänhetkinen tilanne: hän on joutunut seuraamaan hallituskriisiä Pohjois-Amerikasta käsin.

Jättimäisten raidepäätösten kynnyksellä päijäthämäläisestä aluepoliittisesta näkökulmasta paikallinen liikenne- ja viestintäministeri olisi mieluisa vaihtoehto.

Skinnarin siirtyminen liikenne- ja viestintäministeriksi ei olisi suuri yllätys: hän johti viime kevään hallitusneuvotteluissa "Elinvoimainen Suomi" -ryhmää, jonka yhtenä asiakokonaisuutena oli liikenneverkon kehittäminen ja ylläpitäminen.

Mutta entä jos pääministeriksi nousee puolueen eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Antti Lindtman? Päijäthämäläisittäin katsottuna se olisi hyvä uutinen lahtelaiskansanedustajalle Mika Karille. Kari kuuluu niin sanottuun ”heinäluomalaisten” falangiin SDP:n sisällä. Sekä Lindtman että Kari ovat puolueen vanhan isännän, nykyisin europarlamentaarikkona toimivan Eero Heinäluoman oppipoikia.

Se, nostaisiko Lindtman Karin ministeriksi, on kovin epävarmaa. On kuitenkin selvää, että Rinteen aikana ”vaihtopenkillä” istuneen Karin asema puolueen sisäisessä hierarkiassa nousisi merkittävästi, jos Lindtman nousisi hallituksen johtoon ja viimeistään ensi kesänä myös puolueen johtoon.

Joissain tiedotusvälineissä on spekuloitu myös sillä mahdollisuudella, että pääministeriksi ehdolla olisi myös Skinnari. Tämä kovin epätodennäköinen skenaario olisi luonnollisesti päijäthämäläisittäin kutkuttava, mutta Mika Karille vielä Rinteen pääministeriyttä ja puheenjohtajuutta huonompi uutinen.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi