Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti ei muuta teatteria yhtiöksi – kaupunginhallitus ratkaisi asian tiukan äänestyksen jälkeen

Yhtiöittämistä selvitettiin vuosien ajan. Asiaan tuskin palataan ainakaan ennen seuraavia kuntavaaleja.

Lahden kaupunginteatteri jatkaa toimintaansa kunnallisella hallintomallilla. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahti luopuu suunnitelmistaan muuttaa kaupunginteatteri yhtiömuotoiseksi. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus hylkäsi esityksen yhtiöittämisestä äänin 6–5.

Hylkäyksen kannalla olivat SDP:n Sirkku Hildén, Pekka Komu, Alettin Basboga ja Jetta Laakso sekä Rami Lehto (ps.) ja Sonja Falk (kd.).

Kokoomuksen Juha Rostedt, Toni Putula ja Merja Vahter sekä Aleksi Mäntylä (vihr.) ja Jenna Koskelo (kesk.) kannattivat esitystä ja sen viemistä valtuuston päätettäväksi.

– Enemmistö oli sitä mieltä, että perustelut eivät ole riittäviä. Enemmistö näki, että kovasti on kustannuksia, mutta hyödyt jäävät suhteellisen pieniksi, Hildén perustelee ratkaisua.

Pohdittu pitkään

Kaupunginteatterin yhtiöittämistä on pohdittu Lahdessa vuosien ajan. Hallituksen nyt tekemä päätös tarkoittaa, että asiaan tuskin enää palataan tällä valtuustokaudella.

– Valmistelijat toivat esiin, että nykyisessäkin järjestelmässä voidaan notkeutta ja toimintaa kehittää paljon. Edellytämme, että teatteri edelleenkin kehittämistä tekee, Hildén toteaa. 

Suomessa on 57 valtionosuutta saavaa teatteria, joista täysin kunnallisia on yhdeksän. Lahden kaupunginteatterin lisäksi tässä joukossa ovat esimerkiksi Jyväskylän, Kuopion ja Lappeenrannan teatterit. Suurimmat teatterit ovat yhtiö- tai säätiömuotoisia.

Lahdessa kaupunginteatteri oli tarkoitus muuttaa yhtiömuotoon vuoden 2021 alussa. Järjestelyä perusteltiin sillä, että sen avulla teatterille saataisiin parhaat toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset pitkällä tähtäyksellä.

– Näimme, että valmistelu on mennyt ihan hyvin. Suomessa lähes kaikki teatterit on jo muutettu osakeyhtiömuotoon. Näemme, että siinä on mahdollisuuksia. Kun teatterinjohtajakin on nähnyt asian olevan ok, meillä ei ollut mitään syytä vastustaa, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Rostedt toteaa.

Hän arvelee, että yhtiöittämisasia voi pompsahtaa esiin taas jossain vaiheessa, mutta "ei varmaan ihan heti".

– Täytyy muistaa, että eihän teatteri huonosti toimi, mutta yhtiöittäminen antaisi teatterille enemmän vapautta toimia.

Perustamiskulut huomattavat

Kaupunginhallitus käsitteli teatterin yhtiöittämistä syksyllä, jolloin asia palautettiin uuteen valmisteluun. Hallitus pyysi tuolloin selvittämään, mihin ongelmiin ja mahdollisuuksiin teatterin yhtiöittämisellä vastataan. Teatterilta myös kaivattiin tarkempaa liiketoimintasuunnitelmaa.

Yhtiöittämisestä olisi aiheutunut yhtiön perustamisvaiheessa satojen tuhansien eurojen kustannukset.

Kertaluonteisia perustamiskustannuksia olisi tullut arviolta 200 000 euroa. Hallinnon vahvistamiseen oli tarkoitus varata 100 000 euroa. Lisäksi yhtiön maksettaviksi olisivat tulleet esimerkiksi työterveyshuolto ja vakuutukset, jotka ovat nyt kaupunkikonsernin talousarviossa.

Yhtiöittämisessä ei olisi irtisanottu tai lomautettu henkilöstöä. Henkilötyövuosien määrä olisi pidetty enintään 120 henkilötyövuodessa eli suunnilleen nykyisellä tasolla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi