Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa takana sateinen syksy – talvi saapui viikon myöhässä

Marraskuu oli maan eteläosassa tavanomaista leudompi. Katso Sopenkorven havaintoaseman päiväkohtainen säätilasto.

Marraskuu oli Lahdessa noin puoli astetta tavanomaista leudompi. Kuva: Mirja Hussain

Päättynyt syksy oli Lahdessa selvästi tavanomaista sateisempi. Syys-marraskuussa Ilmatieteen laitoksen Lahden Sopenkorven havaintoasemalla satoi 235 milliä. Tämä on suurin syksyn sademäärä seitsemään vuoteen ja kuutisenkymmentä milliä enemmän kuin Lahdessa syys-marraskuussa keskimäärin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan syksy oli suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi. Maan keskiosassa sademäärät olivat noin 1,5-kertaisia pitkän ajan keskiarvoon nähden.

Syyskuukausien keskilämpötila oli Lahdessa viisi astetta, mikä on lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Sen sijaan Lapissa syksy oli kylmin sitten vuoden 2002.

Marraskuun keskilämpötila 0,7 astetta

Marraskuussa satoi paljon etenkin maan keski- ja länsiosassa. Satakunnassa Kankaanpään Niinisalossa vettä kertyi 134 milliä, mikä on havaintoaseman ennätys.

Sopenkorvessa kuukauden sademääräksi mitattiin 66 milliä, mikä on vain muutaman millin keskimääräistä enemmän.

Marraskuu oli Lahdessa hieman tavanomaista leudompi. Kuukauden keskilämpötila oli Sopenkorvessa 0,7 astetta, kun 30:n viime vuoden keskiarvo on 0,1 astetta.

Marraskuun ylin lämpötila oli 14. päivänä mitattu 9,6 astetta. Kylmin havainto on -9 astetta, joka mitattiin kuukauden viimeisen päivän aamuna.

Kuva: Anssi Hietamaa

Talvi saapui Lahteen noin viikon tavanomaista myöhemmin. Niin sanottu terminen talvi katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila painuu nollan alapuolelle.

Lahdessa näin tapahtuu keskimäärin marraskuun puolivälissä. Tänä vuonna talvi näyttäisi alkaneen 23. marraskuuta, jonka jälkeen vuorokauden keskilämpötila on ollut keskimäärin pakkasen puolella.

Auringonpaistetta vähän

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli tavallista leudompi maan eteläosassa, mutta Lapissa tavanomaista kylmempi.

Kuukauden ylin lämpötila (10,9 astetta) mitattiin Helsingissä ja Porvoossa. Alin lämpötila (-30,9) mitattiin Enontekiöllä ja Utsjoella kuukauden 11. päivänä.

Kuukauden päättyessä oli lunta lähes koko maassa. Lahdessa sitä oli viisi senttiä, kun keskimääräinen lukema on vuosien 1980–2010 tilaston mukaan seitsemän senttiä.

Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa lunta oli kuun lopussa 30–50 senttimetriä, mikä on parikymmentä senttiä ajankohdan keskiarvoa enemmän.

Aurinko paistoi marraskuussa tavanomaista vähemmän. Paistetunteja kertyi suuressa osassa maata noin 20 tuntia.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi