Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Perheen huumehelvetistä voi puhua avoimesti – Marina ja Aslak Erhola haastavat vaikenemisen kulttuurin

Kun tilanne oli pahimmillaan, Marina Erhola joutui hyväksymään sen, ettei ehkä voi pitää poikaansa hengissä. Toivoa hän ei kuitenkaan menettänyt. Vuosien kierre katkesi, kun Aslak Erhola tunsi, että haluaa päästä elämään kiinni.

Marina ja Aslak Erhola kertoivat tarinansa, koska he toivovat avoimuuden auttavan muita. Kuva: Harri Hinkka / Yle

Päihteitä käytetään paljon, mutta harvat kertovat avoimesti muille, jos päihteiden kanssa tulee ongelmia. Varsinkin huumeista vaietaan – pelätään, että huumeisiin sortuneen koko lähipiiri saa leiman otsaansa.

Huumeisiin liittyy häpeää ja vaikenemisen kulttuuria. Tämän ovat huomanneet myös Marina ja Aslak Erhola, jotka päättivät tehdä toisin. He kertoivat lauantaina Ylen Flinkkilä & Tastula -ohjelmassa avoimesti huumehelvetistä.

Opin entistä enemmän kunnioittamaan ihmisarvoa sinänsä. Toimitusjohtaja Marina Erhola

Aslak Erhola oli lukioikäinen poika, kun huumeiden käyttö alkoi. Hän vajosi syvälle seitsemän vuoden ajan – lähelle kuolemaa.

Äiti Marina huomasi jo varhain pistonjäljet pojan käsissä, ja yritti vuosien ajan sitkeästi auttaa poikaansa irti aineista. Huumehelvettiin kuuluu putkassa oloa, rikoksia, väkivaltaa ja sen uhkaa, velkojen perintää. Psykooseja, sairaalajaksoja, pakkohoitoarvioita. Kaikki ne koskettavat syvästi koko lähipiiriä ja huoli on valtava.

Lääkärinä Marina Erhola tietää, ettei vastentahtoinen hoito tuo hyvää tulosta, mutta ajattelee, että pienikin jakso hoidossa voi auttaa poikaa pysymään hengissä.

Armon pyytäminen ja nöyrtyminen

Aslak Erholan näkemykset kuvaavat hyvin, millaisessa otteessa huumeet ihmistä pitävät. Vaikka hän on sairaalassa iso paise kaulalla, hoito ei tunnu tarpeelliselta. Päihtyminen houkuttaa enemmän.

Välillä Aslak käy katkolla perheen takia. Koska omaa motivaatiota ei vielä ole riittävästi, kierre jatkuu. Lopulta Aslak löydetään kadulta tajuttomana. Marina Erhola on jo kuullut poliisilta sanat: oletteko varautuneet siihen, että poikanne saattaa kuolla?

Äiti Marina antaa lopulta itsensä hyväksyä sen, ettei ehkä voi pitää poikaa hengissä. Hän kertoo pyytäneensä ääneen armoa. Nöyrtymisen kokemus tuo hänelle jonkinlaisen rauhan. Toivoa hän ei kuitenkaan menetä.

Samana kesänä, pari vuotta sitten, Aslak alkaa tuntea, että haluaa päästä elämään kiinni. "Joku kääntyi päässä, kun olin kävellyt monta tuntia ulkona sukkasillaan", hän kuvailee ohjelmassa.

Valtavasti palautetta

Alkaa pitkä toipuminen, ja nyt Aslak on kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi. Hänellä on menneisyydessään paljon asioita, jotka pitää hyväksyä.Esimerkiksi rikosrekisterin vanheneminen vie aikansa, kuten kovista kokemuksista toipuminenkin. Kavereitakin on kuollut huumeiden käytön takia. Tärkeintä on kuitenkin löytää oma mielenrauhansa. Monella kierteen katkaiseminen on vaikeaa, koska katkon jälkeen lähipiirissä käytetään yhä huumeita.

Aslak ja Marina Erhola halusivat kertoa tarinansa, koska he toivovat avoimuuden auttavan muita.

– Jos mun tarina voi pelastaa yhdenkin ihmisen, se kannattaa kertoa", Aslak sanoo.

Vuodet ovat opettaneet paljon.

– Opin entistä enemmän kunnioittamaan ihmisarvoa sinänsä, matka pisti kunnolla polvilleen, jopa rähmälleen. Olen paljon nöyrempi elämän edessä. Kaikkia asioita ei voi suorittamalla hoitaa, Marina Erhola sanoo haastattelussa.

Erhola on ollut sitkeä suorittaja. Hän sairastui itse harvinaiseen keuhkosairauteen ja joutui 11 kertaa tehohoitoon, samalla kun Aslak oli huumekierteessä. Teholla herätessäänkin hän kysyi aina ensimmäisenä, missä Aslak on. Ja kotiin päästyään hän meni usein heti töihin. Tuolloin työpaikka oli Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajana hän aloitti vasta viime elokuussa.

Ohjelman jälkeen Marina Erholan viestikanavissa on ollut paljon liikehdintää. En ole koskaan saanut mistään näin paljon palautetta, hän kertoo Etelä-Suomen Sanomille.

– Sitä on tullut ihmisiltä, jotka ovat olleet vastaavassa tilanteessa tai ovat siinä nyt, ja heiltä, jotka ovat menettäneet lapsensa huumeille.

Toivottavasti Marina ja Aslak Erholan rohkeus ja avoimuus kannustaa muitakin jakamaan tarinansa ja pelastaa mahdollisimman monta päihdekoukusta kuiville. Aina on toivoa.

Flinkkilä & Tastula: Kuinka katosin narkkimaahan? -jakso on katsottavissa Yle Areenalta.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi