Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

PS:n Ronkainen: "Sellaiset merkit on ilmassa, että pääministerin vaihto on edessä"

SDP:n Mika Kari toivoo hallituspuolueiden puheenjohtajien saaneen keskusteltua asiat selviksi viikonlopun aikana. Keskustan Hilkka Kemppi käyttää sanaa "hallituskriisi". Kokoomuksen Kalle Jokinen antaa painetta keskustalle: "Eivät keskustalaiset voi olla takuumiehenä tällaiselle politiikalle".

Pääministeri Antti Rinne (sd.) poistui sunnuntai-iltana valtioneuvoston linnasta hallituspuolueiden neuvonpidosta. Kuva: Markku Ulander

Postikiistan takia myrskyn silmässä olevan pääministeri Antti Rinteen (sd.) puoluetoveri, lahtelaiskansanedustaja Mika Kari sanoo, etteivät opposition vaatimukset pääministerin erosta ja hallituksen kaatamisesta yllätä.

– Se kuuluu oppositioperinteisiin.

Kari sanoo, ettei "pidä laittaa kärryjä hevosen eteen", kun häneltä kysyy, voiko hallitus todella kaatua tai pääministeri erota.

– Toivon, että asiat on saatu puhuttua yksityiskohtien kautta selviksi keskusteluissa, joita hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat viikonlopun aikana käyneet.

Karin mukaan on parlamentarismin ja demokratian hengen mukaista, että hankalistakin asioista käydään julkista debattia – tässä tapauksessa opposition välikysymyksen kautta.

Oppositiosta on kuulunut näkemyksiä, joiden mukaan omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd.) "uhrattiin", jotta pääministeri voisi jatkaa tehtävässään. Kari ei halua kommentoida näitä näkemyksiä mitenkään.

Paatero ilmoitti erostaan perjantaina. SDP valitsee uuden kunta- ja omistajaohjausministerin näillä näkymin keskiviikkona.

Lahtelaiskansanedustaja Mika Kari (sd.) sanoo, ettei opposition vaatimukset pääministerin erosta tai hallituksen kaatamisesta yllätä. Kuva: Eduskunta?

Ronkainen: "Epäilyskin siitä, ettei puhuta totta, rapauttaa luottamusta"

Perussuomalaisten hollolalaiskansanedustajan Jari Ronkaisen mukaan hallituksen rivit näyttävät ulkopuolelta katsottuna olevan "niin sekaisin kuin olla ja voi".

– Toiminta ei todellakaan näytä hyvältä ja vakuuttavalta.

Erityisen raskauttavana Ronkainen pitää pääministerin toimintaa. Ronkaisella on vahva käsitys siitä, ettei Rinne ole puhunut viime aikoina totta eduskunnan edessä. Ainakin puheet ovat olleet kovin sekavia, Ronkainen sanoo.

– Pääministeri pyörtää puheitaan toistuvasti. Epäilyskin siitä, ettei puhuta totta, rapauttaa luottamusta.

Perussuomalaiset aikoo äänestää keskiviikkona luottamusäänestyksessä hallituksen luottamusta vastaan.

Ronkaisen mukaan on "täysin selvää", ettei pelkkä omistajaohjausministerin vaihtaminen riitä perussuomalaisille.

Hallituksen kaatuminen on mahdollista, mutta todennäköisempi vaihtoehto on hallituksen jatkaminen nykyisellä pohjalla, mutta uudella pääministerillä, Ronkainen arvioi.

– Voiko keskusta siunata pääministeri toiminnan? Sellaiset merkit on ilmassa, että pääministerin vaihto on edessä, Ronkainen sanoo.

Uusiin vaaleihin pikaisella aikataululla Ronkainen ei jaksa uskoa, vaikka nykyinen hallitus kaatuisikin.

– Se [uudet vaalit] on niin monen mutkan takana, että niistä puhuminen on aivan liian ennenaikaista. Perussuomalaisten lisäksi kukaan muu puolue ei taida olla halukas uusiin vaaleihin näillä gallupeilla.

Perussuomalaisten hollolalaiskansanedustajan Jari Ronkaisen mukaan hallituksen rivit näyttävät olevan "niin sekaisin kuin olla ja voi". Kuva: Katja Luoma

Kokoomuksen Jokinen: keskustan käännettävä peukalo alaspäin

Kokoomuksen orimattilalaisen kansanedustajan Kalle Jokisen mielestä keskustan tulisi kääntää peukalonsa alaspäin pääministeri Rinteelle.

– Samalla olisi syytä kääntää peukku alaspäin koko hallituskokoonpanolle. Eivät keskustalaiset voi olla takuumiehenä tällaiselle politiikalle.

Jokisen mielestä on "täysin selvää", että pääministeri ei ole puhunut kaikilta osin totta postisaagan yhteydessä.

– Selitykset ovat vaihtuneet koko ajan. On selvää, ettei hän ole puhunut eduskunnan edessä kaikilta osin totta.

Jokisen arvion mukaan nykyisestä eduskunnasta on koottavissa toisenlainenkin hallituskokoonpano, jos nykyinen hallitus kaatuu.

– Uudet vaalit ovat monen mutkan takana, enkä niihin tällä hetkellä usko. Toki jos tilanne menee siihen, että uudet vaalit ovat ainoa vaihtoehto, niin kokoomus on kyllä niihin valmis.

Kokoomuksen orimattilalaiskansanedustajan Kalle Jokisen mielestä keskustan tulisi kääntää peukalo alaspäin pääministeri Rinteelle ja koko hallituskokoonpanolle. Kuva: Anssi Hietamaa

Keskustalla ylimääräinen ryhmäkokous, Kemppi käyttää sanaa "hallituskriisi"

Keskusta pitää ryhmäkokouksensa maanantaina kello 14. Helsingin Sanomien keskustan sisältä saamien arvioiden mukaan niukka enemmistö eduskuntaryhmästä olisi valmis näyttämään pääministeri Rinteelle ovea.

Keskustan asikkalalainen kansanedustaja Hilkka Kemppi ilmoitti tekstiviestitse Etelä-Suomen Sanomille olleensa "kokouksissa jo aamusta [asti] hallituskriisin vuoksi". Hän kertoo myös peruneensa maanantaille sovitun yleisötilaisuuden ylimääräisen eduskuntaryhmän kokouksen vuoksi.

Kemppi ei kertonut, tukeeko hän pääministeri Rinteen jatkoa.

Iltalehden mukaan hallituksen kolmanneksi suurin puolue vihreät tukee pääministeri Rinteen jatkamista tehtävässään.

Keskustan asikkalalaiskansanedustaja Hilkka Kemppi kertoo peruneensa maanantaille suunnitellun yleisötilaisuuden eduskuntaryhmän ylimääräisen kokouksen vuoksi. Kuva: Erno Laisi
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi