Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Ei tämä kunniaksi ole", sanoo Lahdessa vieraillut Katri Kulmuni tilanteesta, joka on muuttunut hallituskriisiksi

Kulmuni toisti puolueen haluavan selvityksen Posti-kiistasta. Hallituspuolueiden puheenjohtajien viisikko oli kutsuttu koolle sunnuntai-illaksi Kesärantaan. Paikka muuttui myöhemmin illalla salaiseksi.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni vieraili sunnuntaina Lahdessa. Paikalla oli myös kansanedustaja Hilkka Kemppi (etualalla). Kuva: Sami Lettojärvi

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vieraili sunnuntaina Lahdessa keskellä Posti-kiistasta syntynyttä tilannetta, joka näyttää paisuneen hallituskriisiksi.

Kulmuni olikin vielä illalla suuntaamassa Kesärantaan, jossa hallituspuolueiden puheenjohtajat aikoivat keskustella tilanteesta. Tiistaina eduskunta käsittelee kokoomuksen, kristillisten ja nyt-liikkeen välikysymystä aiheesta.

Illalla ilmeni, että hallituspuolueiden johdon keskusteluja käydäänkin Kesärannan sijasta salaisessa paikassa, josta medialle ei ole hiiskuttu. Tapaamisen oli alun perin määrä alkaa noin kello 20.30 niin, että pääministeri Antti Rinne (sd.) ehtii paikalle Pohjois-Suomen matkaltaan.

Kulmuni ei Lahdessa avannut ajatuksiaan yksittäisten henkilöiden toiminnasta tapauksessa, mutta sanoo keskustan halunneen asiasta selvityksen perjantaista asti.

Kyseessä on tietenkin kaikkien suomalaisten yhteinen omaisuus, joten sitä täytyy käsitellä sen mukaan. keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni

– Tarvitsemme sen käyttöömme alkuviikkoon, jotta meillä olisi kokonaiskäsitys siitä, mitä kaikkea on tapahtunut. Lisäksi ajattelen, että hallituksen täytyy käydä sisäinen keskustelu siitä, että omistajaohjauksen linja on selvä, ja siitä että työmarkkinaosapuolilla on rauha solmia heitä koskevista asioista, ja siitä että työllisyystoimet ovat korkeimmalle asteelle priorisoituja, hän sanoo.

– Niiden avulla hallitus voi tulla vahvempana ulos keskustelusta.

Tilanteen ytimessä on muun muassa omistajaohjaus Postin suuntaan. Kulmuni sanoo, että valtion omistajaohjausta varten on olemassa tarkat menettelyt siitä, mitkä omistajaohjausministerin ja yhtiön hallituksen vastuut ja velvollisuudet ovat.

– Kyseessä on tietenkin kaikkien suomalaisten yhteinen omaisuus, joten sitä täytyy käsitellä sen mukaan.

Kulmuni vakuuttaa, että hallitusohjelma on hyvä ja keskusta on siihen sitoutunut. Mutta ei tilanne kehuja häneltä saa:

– Ei tämä kunniaksi ole. Epäselvyyksiä on ilmassa.

Mikä on keskustan tulevaisuus?

Kulmuni otti Lahdessa puheeksi myös keskustan kannatuksen, joka on pudonnut viimeisimpien kyselyjen mukaan vajaaseen 12 prosenttiin. Hän uskoo kuitenkin edelleen noin 110-vuotiaan puolueen tulevaisuuteen.

– Jos se yhtäkkiä olisi eräpäivänsä nähnyt syksyllä 2019, niin siihen en kyllä usko. Keskusta on havaittu ajattomaksi yhdessä vuosisadassa, Kulmuni sanoo.

Mutta miten maaseudun kannattajaksi perinteisesti profiloitunut puolue pärjää tilanteessa, jossa väki valuu jatkuvalla vauhdilla kylistä kaupunkeihin?

– Ajattelen, että moni suomalainen on kaupunkimaalainen. Siellä missä asuu, täytyy olla mahdollisimman hyvät olosuhteet, ja se on meille kynnyskysymys ja olemassaolon perusta, Kulmuni sanoo ja mainitsee muun muassa tiestön kunnon ja ikäihmisten hoivan paikasta riippumatta.

Kulmunin mukaan keskustan pitääkin olla paras arkisten asioiden hoitajana. Vastikään hän heitti ilmoille ajatuksen, että laskevasta syntyvyydestä säästyvillä lapsilisärahoilla nostettaisiinkin lapsilisiä.

– Syntyvyys on iso, koko kansaa koskeva kysymys.

Kansallinen ilmastorahasto?

Kulmuni esitti vastikään myös kansallisen ilmastorahaston perustamista. Sen peruspääoma tulisi valtiolta, mutta sijoittajat voisivat olla keitä tahansa, esimerkiksi yritykset tai yksityiset kansalaiset.

Hän painottaa ilmastoasioissa teollisuuden asemaa. Investoinnit uuteen tekniikkaan ja päästöjen vähenemiseen voisivat hänen mielestään toimia sekä työpaikkojen lisääjänä että vientivalttina.

Lue myös: Kulmuni esittää Suomeen kansallista ilmastorahastoa – "Valtion tulee olla osarahoittajana investoinneissa"
 

Toisaalta ratkaisut esimerkiksi päästöjen laskemisessa on tehtävä Kulmunin mukaan sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisesti.

– Muuten se luo jännitteitä kansalaisten keskuuteen.

Kello 21.17 juttua päivitetty hallituspuolueiden puheenjohtajien tapaamispaikan muutoksella.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi