Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaiset Tiirismaan lukio ja Rudolf Steiner -lukio pärjäsivät STT:n vertailussa, pudotusta tuli silti viime vuodesta – "Neljänkymmenen parhaan joukkoon sijoittuminenkin hyvä tulos"

Tiirismaan lukio sijoittui valtakunnallisessa vertailussa nyt kymmenen sijaa alemmaksi kuin vuosi sitten.

Jonatan Hallikainen käy Tiirismaan lukion kolmatta vuosikurssia ja hänen siskonsa Ronja Hallikainen ensimmäistä. Kaksikon mielestä opettajat tuntevat koulussa oppilaansa hyvin ja panostavat opetuksen laatuun. Kuva: Katja Luoma

STT:n lukiovertailussa päijäthämäläiskouluista pärjäsivät tänä vuonna parhaiten Tiirismaan lukio ja Rudolf Steiner -lukio. Tiirismaan lukio sijoittui suurten lukioiden sarjassa sijalle 17 ja Rudolf Steiner -lukio oli pienten lukijoiden joukossa sijalla 27. Tiirismaan sijoitus laski nyt kymmenen pykälää viimevuotisesta. Rehtori Leena Akola ei ole silti huolissaan.

– Listauksessa on mukana yli 300 lukiota. Neljänkymmenen parhaan joukkoon sijoittuminenkin olisi jo todella hyvä tulos, hän sanoo.

Tiirismaan lukiossa opettajia on melko vähän.

– Aineenopettajat oppivat tuntemaan opiskelijansa todella hyvin. Kun opettaja tietää nuoren taustan, tätä on ongelmatilanteissa helpompi tukea. Nuorelle taas on helpompi puhua tutulle ja turvalliselle opettajalle, Akola sanoo.

Kolmannen vuosikurssin opiskelija Jonatan Hallikainen on samaa mieltä.

– Kaikki opettajat ovat tulleet erittäin tutuiksi, ja he panostavat opettamiseen. Tykkään erityisesti englannin ja matematiikan opettajista, hän kertoo.

Lahden Steinerkoulussa biologiaa vajaat kymmenen vuotta opettanut Kirsi Peräjärvi kokee, että oppilaan motivaatio-ongelmiin on helppo puuttua kun henkilön tuntee hyvin. Kuva: Katja Luoma

Hallikaisen opiskelua ei ole häirinnyt se, että Tiirismaan lukiolaiset käyvät koulua väistötiloissa Aikuiskoulutuskeskuksella.

– Tämä on toiminut ihan hyvin. Ainoa huono puoli on, että ruokailutilat ovat vähän pienet, hän sanoo.

"Kyläkoulu keskellä kaupunkia"

Lahden Rudolf Steiner -lukio sijoittui niin ikään suurten lukioiden valtakunnalliseen kärkikymmenikköön vuosi sitten. Nyt koulu oli mukana pienten lukioiden vertailussa, kun ylioppilaaksi kirjoitti alle 50 opiskelijaa.

– Olemme kuin kyläkoulu keskellä kaupunkia. Koulussa on kodinomainen ilmapiiri, jossa opiskelijat ja opettajat tuntevat hyvin toisensa. Isoissa lukioissa nuori saattaa monesti vähän hävitä joukkoon, kuvailee rehtori Joonas Korhonen.

Lukion syksyllä aloittaneet Rudolf Steiner -lukiolaiset Enni Liukkonen, Tarla Tuliainen ja Pyry Mantila kiittelevät pienten opetusryhmien mahdollistamaa yksilöllistä opetusta. Kuva: Katja Luoma

Korhosen mukaan opiskelijat ovat perinteisesti onnistuneet etenkin äidinkielen ylioppilaskirjoituksissa.

– Monet lukiolaiset ovat käyneet Steiner-peruskoulun, jossa kirjoitetaan tosi paljon. Äidinkielessä ei ole oppikirjoja, vaan tekstit tuotetaan itse vihkoon, hän sanoo.

Lukio-opintonsa syksyllä aloittanut Peppi Koivunen kiittelee hänkin lukion pientä oppilasmäärää.

– Opetus on pienessä koulussa yksilöllisempää. Jos tarvitsee apua, sitä on helppo kysyä, hän kertoo.

Janne Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi