Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uusi jyrsijämyrkky on tappanut myös kissoja – Tukes suosittaa hiirien loukkupyyntiä

Kissojen oletetaan altistuneen myrkylle joko syömällä itse myrkkysyöttiä tai välillisesti syömällä myrkyttyneen hiiren. Kuva: Katja Luoma

Syksy on hiirentorjunnan sesonkiaikaa, sillä pikkunisäkkäät pyrkivät lämpimiin sisätiloihin.

Tämän syksyn ikävänä ilmiönä ovat olleet kissojen myrkytykset, jotka on yhdistetty alfakloraloosia sisältäviin, nopeavaikutteisiin hiirenmyrkkyihin.

Asiasta kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Kissojen oletetaan altistuneen myrkylle joko syömällä itse myrkkysyöttiä tai välillisesti syömällä myrkyttyneen hiiren. Pahimmillaan myrkytys johtaa kissan kuolemaan.

Ensimmäiset epäillyt kisojen myrkytystapaukset tulivat Tukesin tietoon viime syksynä. Keväällä Tukes keräsi eläinlääkäreille tehdyllä kyselyllä tarkempaa tietoa tapauksista.

Alfakloraloosi on tehoaineena jyrsijämyrkyissä, joita on ollut Suomen markkinoilla vuodesta 2015 alkaen.

Valmisteita myydään seuraavilla kauppanimillä: Alpha Pasta 4 prosenttia, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste ja Rodicum Express.

Alfakloraloosi vaikuttaa lamaannuttavasti jyrsijän keskushermostoon. Aiemmin ainetta on käytetty myös laboratorioeläinten nukutusaineena.

Kaikki hiirenmyrkyt ovat myrkyllisiä myös muille nisäkkäille ja linnuille. Kuva: Aapo Siippainen

Ei irtomyyntiä

Rotanmyrkkyä ei enää myydä kuluttajille, muita jyrsijämyrkkyä kylläkin.

Tukes kertoo saaneensa paljon kysymyksiä siitä, miksi kissoille vaaralliset valmisteet voivat olla sallittuja ja kaikkien käytettävissä.

– Kun alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt hyväksyttiin, ei osattu ennakoida, että kissat voisivat saada myrkytyksen myrkkyä syöneistä hiiristä. Ajateltiin, että muiden eläinten myrkytys voidaan estää käyttämällä syöttilaatikkoa ja rajoittamalla valmisteiden käyttö sisätiloihin, kertoo ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesin tiedotteessa.

Eläin voi toipua myrkytyksestä, elleivät oireet eivät ole edenneet vakaviksi, kertoo Ruokaviraston ohjeistus. Myrkytystilan varmistaminen vaatii, että alfakloraloosia löydetään analyysissa eläimen virtsasta tai kudoksista. Myrkytyksen hoito perustuu oireenmukaiseen tukihoitoon. Vastamyrkkyä ei ole.

Tukesissa on aloitettu toimet lemmikkien myrkytysten vähentämiseksi. Vastedes alfakloraloosia sisältävät valmisteet on myytävä esitäytetyissä syöttilaatikoissa. Pakkauksissa pitää myös olla varoitus valmisteen vaarallisuudesta lemmikkieläimille.

Käytännössä uudet varoitukset ja rajoitukset näkyvät kaupan hyllyllä muutaman kuukauden sisällä.

Tukes on myös pyytänyt kauppiaita tiedottamaan asiakkailleen alfakloraloosin vaaroista.

Loukutus on turvallinen tapa tappaa jyrsijöitä. Kuva: Heikki Henttonen

Muitakin tehoaineita

Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kaikille nisäkkäille ja linnuille, jos ne pääsevät syömään myrkkysyöttejä. Yksityishenkilöt saavat käyttää jyrsijämyrkkyjä vain sisätiloissa hiirien torjuntaan. Syötit pitää laittaa syöttilaatikoihin, jotta lemmikkieläimet eivät pääse niihin käsiksi.

Käyttöohjeissa neuvotaan myös etsimään ja hävittämään kuolleet jyrsijät.

Kuluttajille hyväksyttäjä tehoaineita alfakloraloosin lisäksi ovat antikoagulantit, jotka tappavat hiiret viikon kuluessa tappavan annoksen syömisestä. Antikoagulanttien aiheuttamia myrkytyksiä voidaan hoitaa K1-vitamiinilla.

Hiirenloukkuja on monta eri mallia. Kuva: Osmo Kuisma

Parempi loukuttaa

Kaikki jyrsijämyrkyt ovat myrkyllisiä myös muille eläimille. Siksi hiiriä ja muita jyrsijöitä tulisi ensisijaisesti torjua ennalta ehkäisyllä ja erilaisilla loukuilla. Loukutus on tehokas ja jyrsijämyrkkyihin verrattuna turvallinen tapa torjua jyrsijöitä.

Jyrsijämyrkkyjä kannattaa käyttää vain poikkeustapauksessa, kun hiiriä ei ole saatu torjuttua muilla keinoilla.

Jyrsijämyrkkyjä ei ole täysin kielletty, koska ne on katsottu tarpeellisiksi jyrsijöiden torjunnassa. Jyrsijät voivat levittää tauteja, ne jyrsivät sähköjohtoja ja likaavat paikkoja ulosteillaan. Kuluttajat saavat käyttää myrkkyjä ainoastaan sisätiloissa, syöttilaatikoissa.

Tukes ohjeistaa kertomaan naapureille, jos aikoo käyttää jyrsijämyrkkyä.

Lue myös: Hiiret hakeutuvat sisätiloihin syksyllä – uusikaan talo ei takaa, että jyrsijät pysyisivät loitolla
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi