Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Veikko Salon klapitalo Padasjoella loksautti suut auki – nyt mies pisti vielä paremmaksi

Veikko Salo rakensi haloista ja klapeista tuulimyllyn, joka pyörii akselinsa ympäri. Peräsimen alapuolelle on myös asennettu klapikone. Kuva: Veikko Salon kotialbumi

Padasjoella asuva Veikko Salo tunnetaan haloista ja klapeista rakentamistaan huimista rakennelmistaan. Aiemmin Salo on kasannut klapeista ja haloista muun muassa talon ja Suomen lipun muotoon asetellun halkopinon.

Tänä syksynä mies on toteuttanut jälleen yhden uuden rakennelman, ison pyörivän tuulimyllyn. Myllyn rakentamisesta on julkaistu myös video YouTubessa.

Salo kuvaa tuoreinta rakennelmaansa haastavimmaksi haloista rakentamistaan töistä, sillä suurikokoisen myllyn yläosa pyörii alaosansa päällä. Pyörimisliikkeen mahdollistaa ylä- ja alaosan väliin asennettu laakerikehä.

– Tässä tarvittiin vähän järkeäkin jossain vaiheessa. Myllyn rakentamisessa avusti kahdeksan kaveria. jotka toivat järkeäkin mukaan, Salo sanoo.

Alkuun metsätöistä

Myllyn rakentaminen alkoi elokuun puolivälissä ja valmista tuli reilun kolmen kuukauden kuluttua eli viime viikonloppuna. Koko hanke vei kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa, sillä Salo kaatoi ja pilkkoi myllyä varten tarvitsemansa halot.

– Jostainhan nekin on hankittava. Kiireellinen eläkeläinen ei voi työskennellä koko ajan, joten olen vähentänyt työntekoa seitsemään päivään viikossa, Salo kertoo myllyn rakentamisen aikataulusta.

Kaikkiaan tuulimyllyyn kului halkoa 15 pinokuutiota. Myllyn alaosa on metrin ja yläosa puolen metrin pituista halkoa tai klapia.

Myllyssä on klapikone

Salo sanoo, että idea tuulimyllyn rakentamiseen tuli – kuten aika monet muutkin rakentamiseen liittyneet hyvät ideat – naapurin kanssa istuessa.

– Halusin tehdä ison halkopinon, joka pyörii ympäri. Naapuri ehdotti tuulimyllyä.

Idea jalostui matkan varrella. Tuulimyllyssä on klapikone, joka saa energiansa tuulimyllyn siipien pyörimisestä – ainakin periaatteessa. Salo sanoo, että tänä syksynä on kuitenkin tuullut niin vähän, että klapit on pitänyt halkoa kirveellä. Siitä puuhasta hänet tavoitettiin keskiviikkonakin.

– Klapikone on vähän feikkihomma. Se taitaisi vaatia toimiakseen kunnon myrskyn, joka se voisi hajottaa koko rakennelman.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi