Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kausi-influenssarokotukset käynnistyvät Päijät-Hämeessä – THL tutkii rokotetta, jossa on nelinkertainen määrä vaikuttavaa ainetta

Vähentäisikö korkea-annoksinen rokote komplikaatioita kuten keuhkokuumetta? Päijät-Hämeessä rokotetutkimusajat ovat jo täynnä.

Kausi-influenssarokotustilaisuudet alkavat keskiviikkona. Rokote on ilmainen muun muassa 65 vuotta täyttäneille. Kuva: Mirja Hussain

Julkisen terveydenhuollon kausi-influenssarokotusten alkaminen on tänä vuonna noin kuukauden myöhässä tavallisesta. Influenssarokotustilaisuudet alkavat tämän viikon keskiviikkona lähes koko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella.

Eri terveysasemilla on rokotustilaisuuksia, joihin ajanvarausta ei tarvita, mutta rokotteen voi saada myös ajanvarauksella.

Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen kertoo, että myöhäinen rokotusaika liittyy Maailman terveysjärjestö WHO:hon. Se viivytti suositustaan rokotteen komponenteista, jotta rokotteesta saataisiin mahdollisimman toimiva.

– Sen takia isommat määrät rokotteita voitiin luvata Suomeen vasta marraskuun lopulle.

Rokote on viimevuotiseen tapaan nelivalenttinen. Se suojaa siis neljältä virustyypiltä – kahdelta A-tyypin influenssalta ja kahdelta B-tyypin influenssalta.

Lehtisen mukaan Päijät-Hämeessä on ollut tänä syksynä yksittäisiä varmistettuja influenssatapauksia. Kyseessä on ollut kussakin tapauksessa A-influenssa.

– Mistään epidemiasta ei vielä tällä hetkellä voi puhua.

THL tutkii vahvempaa rokotetta

Tavallisen kausi-influenssarokotteen lisäksi tänä syksynä annetaan myös vahvempia rokotteita. Kyseessä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tänä vuonna alkanut influenssarokotetutkimus.

Tutkimusrokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä tavalliseen verrattuna. Ajatus on selvittää, suojaisiko tällainen rokote ikääntyneitä entistä paremmin influenssan aiheuttamilta, sairaalahoitoa vaativilta sydän- ja verenkiertosairauksilta sekä hengitystiesairauksilta.

Ainakin Päijät-Hämeessä tutkimukseen on lähdetty innolla mukaan, sillä maakunnassa rokotetutkimusajat ovat tänä syksynä jo täynnä. Tutkimukseen on tarkoitus saada yhteensä 68 000 vähintään 65-vuotiasta osallistujaa kahden influenssakauden aikana. Heistä puolet saa korkea-annoksisen ja puolet tavallisen rokotteen.

– Tällä hetkellä näyttää oikein hyvältä, puolet tavoitteesta on tämän kauden osalta kasassa, kertoo tutkimuspäällikkö Arto Palmu THL:stä.

Vähenevätkö jälkitaudit?

Palmun mukaan vastaava korkea-annoksinen, mutta kolmevalenttinen rokote, on ollut käytössä Yhdysvalloissa jo kymmenen vuotta. Kun sitä tutkittiin vuosikymmen sitten, huomattiin, että se paitsi vähensi influenssatauteja, myös sen komplikaatioita.

– Nyt halutaan katsoa nimenomaan, saadaanko komplikaatioita vähenemään, Palmu kertoo nyt alkaneesta tutkimuksesta.

Palmun mukaan korkea-annoksisesta rokotteesta voi tulla hieman enemmän paikallis- ja yleisreaktioita kuin tavallisesta rokotteesta. Kaikille niitä ei kuitenkaan tule.

– Niitä tulee myös tavallisen influenssarokotuksen jälkeen. Ne ovat immunologisen puolustuksen reaktioita, jotka menevät itsestään ohi muutaman päivän aikana, Palmu sanoo.

Iäkkään immuunijärjestelmä on heikompi

Influenssarokotetta suositellaan muun muassa vähintään 65-vuotiaille, mutta THL:n mukaan sen ottaa heistä nykyisin noin puolet.

Ikääntyneillä rokotteen teho on heikomman immuunijärjestelmän takia heikompi kuin muilla. Muitakin riskiryhmiä on: esimerkiksi vauvaikäiset, raskaana olevat naiset ja vaikeita perussairauksia sairastavat.

Erityisesti riskiryhmiä koskettavat myös komplikaatiot. Lehtisen mukaan tyypillisin komplikaatio on keuhkokuume, jonka saa noin kolmannes influenssan takia sairaalaan joutuneista. Myös sydän- ja verisuonitautikuolleisuus lisääntyy influenssakauden myötä.

Toisaalta myös nuorempia on joutunut jopa tehohoitoon pelkän influenssan takia.

– Jos on influenssan joskus sairastanut, tietää että se on perusterveellekin raju tauti, Lehtinen sanoo.

Hän soisikin rokotekattavuuden kasvavan vielä. Laumaimmuniteetti vaatisi, että 80 prosenttia ottaa rokotteen.

Lue myös: Tutkijat yllättyivät – ketoruokavalio saattaa antaa suojaa influenssaa vastaan
Terveys

Riskiryhmille maksutonta

Aikuisten influenssarokotustilaisuudet alkavat hyvinvointiyhtymän alueella terveysasemilla keskiviikkona. Ajan voi myös varata.

Neuvoloissa annetaan rokotteet 0,5–6 vuoden ikäisille ja heidän lähipiirilleen.

Koululaiset saavat rokotteen kouluterveydenhuollosta vanhemman yhteydenotolla.

Rokote on maksuton raskaana oleville, 0,5–6-vuotiaille, 65 vuotta täyttäneille, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluville, vakavalle influenssalle alttiiden lähipiirille, varusmiespalvelukseen astuville, laitosmaisissa olosuhteissa pitkään oleskeleville sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstölle.

Lähde: phhyky.fi
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi